Noszę się z zamiarem kupna felg do tourana, czy ktoś mógłby mi jakoś na jakich wymiarach się skupić żeby nic nie obcierało ani nie wystawało??
oponki myślę 225/45/18 tylko o co biega z tym ET itp... Z góry dzięki. Pozdro
ET to odsadzenie felgi, czyli inaczej określenie przetłoczenia felgi, czyli jak głęboko położona jest płaszczyzna mocowania felgi. W praktyce ile schowana / wystaje felga.
Np. tutaj znajdziesz więcej.
Przy felgach ważne też jest ich szerokość podana w calach np. 71/2J, 8J i do tego ET. Przy szerokości 225 i np. ET 35 z przodu, opona będzie lekko wystawać (ok.1 cm) poza obrys błotnika.
Ja też mam 8.0x18 ET38 i obniżony -35mm i nic nie ociera. jak chcesz mieć komfort lepszy,a auto na seryjnym zawieszeniu to opona o wyższym profilu np.50 będzie lepsza.
50/18" ciężko dostępne i chyba tylko nówki, no i kasa oczywiście spora. Ja mam osobiście 225/45/18 pirelli Cinturato, osobiście jeszcze nie jeździłem ale testy są obiecujące i mam nadzieję, że odczucia będą pozytywne na seryjnym zawieszeniu.
W sumie fakt, będzie dobre porównanie. Pytanie dodatkowe, czy przy takich rozmiarach, które są ponad standard fabryczny, trzeba coś zmieniać w ustawieniach zawieszenia? Gdzieś kiedyś coś mi się rzuciło na oczy, że kąty się powinno zienić ale nie jestem pewien... Ktoś się orientuje?
Mój wyszedł z fabryki na 18" 225/45/18 ale jakie ET nie wiem, musiał bym do garażu skoczyć bo obecnie na stalowych lata.
Dlaczego ma ząbkować? widziałem wyząbkowane opony ale czytałem kiedyś ze to bardziej od nie właściwego ciśnienia / stanu amorów i stylu jazdy - zakładając że geometria OK.
Niko dowiedziałeś się może wiecej szczegółów w tym temacie ?
ciekawi mnie jak koledzy z zachodu rozwiązuja ten problem ,widać że latają turkami na szerokich kapciach
zduno pisze:Niko dowiedziałeś się może wiecej szczegółów w tym temacie ?
ciekawi mnie jak koledzy z zachodu rozwiązuja ten problem ,widać że latają turkami na szerokich kapciach
Zerknij na moją prezentację, tak jak już gdzieś pisaem na forum nie trzeba za wiele kombinować. Ustawić na geometrii jak najbliżej ideału wg. komputera diagnostycznego i na autko i w drogę. Jeżdźę ponad 2 lata na 225/40/18 i kapciach uniroyala - żadnego ząbkowania i innych cyrków nie ma. Zawieszenie stan idealny.
Zakładaj i w drogę
Jacek V-TEC Łowicz Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).
O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/
Mam pytanko co do 18 cali... upatrzyłem sobie talerze od Audi A8
18/8j ET 35 z opona 225/40 da się jezdzić na seryjnym zawieszeniu?
Czy nie trzeba jakiś dystansów dokładać ... zawieszenia zmieniać i czy o błotniki nie będzie tarło przy takim ET?
szczerze mówiąc ten model felg który zpodałeś wyżej to już przestażały model, i nie opłaca się według mnie ich kupować pomuśl o czym jak TOMASON TN4 lub coś z ich produkcji. Niemiecka firma robiąca solidne felgi, MAM, eta beta, BBS lub oryginaly VW np. OMANYT
Był: VW TOURAN CROSS, AUDI A3 SPORTBACK S-TRONIC, PASSAT B6 VARIANT SPORTLINE, VW TOURAN R-LINE, VW Golf V TDI, VW TOURAN UNITED 2.0 TDI, FIAT PANDA Jest: AUDI A6 Avant CR, MERCEDES A180, VW UP, SKODA CITIGO "Lieber Geld verlieren als Vertrauen" - Robert Bosch.