Touran Cross zbyt twarde zawieszenie

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.
trucha0
Użytkownik
Auto:: Touran Cross BMM 2008r.
Imię:: tomasz
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowań: 25 razy

Touran Cross zbyt twarde zawieszenie

Post autor: trucha0 »

Koledzy po roku użytkowania Crossa stwierdzam że jego zawieszenie jest strasznie twarde jest to seryjny Cross 5 osobowy z 2007r. na felgach 17" i oponie przód 205/55r17,tył 225/50r17,celowo zwiększone profile żeby było bardziej miękko ale wiele to nie dało trzęsie jak diabli,samochód użytkuje żona z dziećmi i myślę nad zmianą sprężyn na miększe tylko na co wymienić żeby zachować prześwit Crossa a zyskać na komforcie zmiana kół nie wchodzi w grę bo mam 2 komplety felg alu Crossowych i na obu nowe komplety opon lato zima koszt całości ponad 6tyś. a i nie wygląda Cross na mniejszej feli zbyt dobrze zwłaszcza tył...

Znalazłem coś takiego z Jamexu tylko czy to coś warte niby 5 lat gwarancji:
http://allegro.pl/jamex-sprezyny-podwyz ... _c=Product

Ciekawa alternatywa tylko co z twardością...przyjmując że samochód pójdzie nam nie 25mm a 15mm do góry to i tak zachowujemy prześwit Crossa,lub czy występowały jakieś miększe od Crossa,a może jakiś gwint ale to pewnie jeszcze bardziej utwardzi zawias...

poradźcie coś bo psuje to cały urok przyjemności z jazdy BMM-em po wirusie z DSG :)
Awatar użytkownika
kijec
Przeglądacz
Auto:: Touran 1t2 1.4 140km 2008
Imię:: Marcin
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Re: Touran Cross zbyt twarde zawieszenie

Post autor: kijec »

Też mam Crossa. Cross żeby dobrze wyglądał jest wyższy, żeby był bezpieczny musi być twardszy. Niestety :( . Sprężyny tył mają około 39 cm jak są twarde od Crossa, miękkie zamienniki musiały by być nieco dłuższe bo bardziej usiądą. Taki urok auta.
Awatar użytkownika
swimmer
Expert
Auto:: VW Touran
Imię:: Lukasz
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: swimmer »

trucha0 pisze:na felgach 17"
może spróbuj felgi 16''? zawsze ot większy balon więc powinno byc troszkę mniej twardo.
miękkie sprezyny to wątpliwy kierunek. auto jest wyższe, więc będzie się wychylać przy skręcie i może to wpłynąc na prowadzenie pojazdu...
trucha0
Użytkownik
Auto:: Touran Cross BMM 2008r.
Imię:: tomasz
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowań: 25 razy

Post autor: trucha0 »

Felgi 16" nie rozwiążą sprawy bo zepsuje się wygląd tylna felga w Crossie ma 8" szerokości i ładnie wypełnia nadkole przednia ma 6,5" i zamiana nawet tył na przód wygląda jak by tył stał na dojazdówce,poprostu nakładki poszerzają optycznie nadkole...,rozumiem że zamysłem Crossa jest że musi być wyższy zresztą tylko z tego powodu został kupiony że jest deko wyższy od serii a człowiek od początku jeżdził wszystkim co ma 4x4 i prześwit po 25cm to wiadomo jak się przyzwyczaić do samochodu w którym zderzak nie wchodzi nad krawężnik,chyba zaryzykuję te sprężyny Jamexa piszą że ogólnie są miększe niż inne więc może utrzymam efekt wysokości a zawieszenie zmięknie...
ODPOWIEDZ