Padające turbo czy może coś innego?
-
luq00727
- Początkujący
- Auto:: VW Touran 2004r, 1.9tdi
- Imię:: Łukasz
- Podziękował: 5 razy
Padające turbo czy może coś innego?
Witam, od pewnego czasu touran źle zaczął chodzić.
Mianowicie gdy przegazuję to słychać chwilowe wycie, to samo się dzieje gdy jadę i mam załóżmy 2000 obrotów i zmienię bieg przed wbiciem kolejnego auto zawyje.
Dokładnie są takie dźwięki jak na tym filmiku.
https://www.youtube.com/watch?v=kqgn6jGZEkA
Czy to może być turbo? Dodam że auto nie straciło na mocy, nie kopci ani nie bierze zbyt dużej ilości oleju.
Spotkał się ktoś z Was z takim problemem w swoim touranie?
Mianowicie gdy przegazuję to słychać chwilowe wycie, to samo się dzieje gdy jadę i mam załóżmy 2000 obrotów i zmienię bieg przed wbiciem kolejnego auto zawyje.
Dokładnie są takie dźwięki jak na tym filmiku.
https://www.youtube.com/watch?v=kqgn6jGZEkA
Czy to może być turbo? Dodam że auto nie straciło na mocy, nie kopci ani nie bierze zbyt dużej ilości oleju.
Spotkał się ktoś z Was z takim problemem w swoim touranie?
- PIOTREL
- Expert
- Auto:: 2.0 173Ps BMM mod 2008
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 64 razy
- Otrzymał podziękowań: 108 razy
Re: Padające turbo czy może coś innego?
Wesoł ile razy można pisać sprawdź to co napisałeś przed wysłaniem.wesol pisze:ilez razy to mozna pisac ze to surge.
Chyba Ty tylko rozumiesz to co piszesz.
- wkpwojtek
- Zaawansowany
- Auto:: Touran,2.0 BKD, 2005
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 95 razy
- Otrzymał podziękowań: 67 razy
Nie wiem, jak można być tak nieuprzejmym i aroganckim !?wesol pisze:ilez razy to mozna pisac ze to surge.
Ja też bardzo często nie rozumiem co kolega napisze. O błędach ortograficznych nawet nie wspomnęPIOTREL pisze:Wesoł ile razy można pisać sprawdź to co napisałeś przed wysłaniem.
Chyba Ty tylko rozumiesz to co piszesz.
Wojtek
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
ale gdzie tam cs niezrozumialego jest. TO moze samo slowo: SURGE.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- wkpwojtek
- Zaawansowany
Dla Pana może SURGE jest słowem jasnym dla zakładającego pytanie może już nie być. Nie upoważnia to Pana ani nikogo innego do robienia sobie drwin i prześmiewek. Nie każdy jest mechanikiem i w związku z tym zadaje na forum pytania. Wypada uprzejmie odpowiedzieć albo nie zabierać głosu wcale.
Wojtek
- PIOTREL
- Expert
- Auto:: 2.0 173Ps BMM mod 2008
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 64 razy
- Otrzymał podziękowań: 108 razy
Popieram Cię Wojtku.
Czasami szkoda gadać bo to co pisze, jak pisze i co najgorsze w jakim tonie nie przystoi poważnej osobie. Pewnie za taką osobę się Wesoł się uważa. Niestety z jego wypowiedzi tego nie widać.
Czasami szkoda gadać bo to co pisze, jak pisze i co najgorsze w jakim tonie nie przystoi poważnej osobie. Pewnie za taką osobę się Wesoł się uważa. Niestety z jego wypowiedzi tego nie widać.
-
Lex-mb
- Przeglądacz
- Auto:: 1T BKC 1.9 tdi 105KM 2005
- Imię:: Miras
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowań: 10 razy
Panowie te sprzeczki na forum są niepotrzebne . Słowo SURGE co znaczy . Czasem wystarczy wspomóc się google
https://www.vwgolfv.pl/viewtopic.php?t=12170
A tak do tego opisu , może nie tak mocno ale mam podobnie i zrobiłem już jakieś 30 tyś. i bez zmian.
Więć chyba nie warto inwestować .
https://www.vwgolfv.pl/viewtopic.php?t=12170
A tak do tego opisu , może nie tak mocno ale mam podobnie i zrobiłem już jakieś 30 tyś. i bez zmian.
Więć chyba nie warto inwestować .
Z pozdrowieniami Miras
PPD
Mody: webasto , podgrzewane fotele z tapicerką lift , naprawa maty w fotelu , parktronic , vw bluetooth touch phone kit , MFA , MFSW , TPMS .
PPD
Mody: webasto , podgrzewane fotele z tapicerką lift , naprawa maty w fotelu , parktronic , vw bluetooth touch phone kit , MFA , MFSW , TPMS .
- wesol
- Władca postów
Tak wystarczy w google wpisac. Poprostu powietrze wyhamowuje wirnik ktory sie kreci na duzych obrotach. To sie trafia na duzych turbinach przy malej pojemnosci silnika. Geometria nie ma tu nic do rzeczy i jej czyszczenie nic tu nie zmieni. Regulacja srubki stop to juz tak.
Nie wiem o jakich bledach ort kolega tu pisze bo cos mi sie nie wydaje. Po co ten koment tez i wycieczka w moja strone to nie kumam. Nie dotyczy to po co. Daje slowo ze bedziesz o cos prosic czy pomocy potrzebowac to nie bede sie udzielal. Tak to jakas wojne wszczyna.
Nie wiem o jakich bledach ort kolega tu pisze bo cos mi sie nie wydaje. Po co ten koment tez i wycieczka w moja strone to nie kumam. Nie dotyczy to po co. Daje slowo ze bedziesz o cos prosic czy pomocy potrzebowac to nie bede sie udzielal. Tak to jakas wojne wszczyna.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
Wreri
- Auto:: Touran 1.2 TSI 2010
- Imię:: Marek
jak dla mnie można lepiej ją regenerować bo wszelkie inne próby napraw mogą nic nie dać 
- wesol
- Władca postów
Regeneruje sie turbo wtedy gdy wirnik ma luzy gdy lopatki sa przytarte powywijane itp. Juz nawet nieczesto trzeba geometrie wymieniac bo w 99%wystarczy ja usprawnic wyczyscic i po temacie.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- wkpwojtek
- Zaawansowany
Robisz Pan ciągle błędy ortograficzne, a o stylistycznych nawet nie wspomnę. Zwracam uwagę bo umożliwia mi to regulamin, który zachęcam poczytać.wesol pisze:Nie wiem o jakich bledach ort kolega tu pisze bo cos mi sie nie wydaje
Za to zdanie(choć znów stylistycznie źle napisane) serdecznie dziękuję i trzymam Pana za słowowesol pisze:Daje slowo ze bedziesz o cos prosic czy pomocy potrzebowac to nie bede sie udzielal
Wojtek
- JacaTouran
- Władca postów
- Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
- Imię:: Jacek
- Podziękował: 213 razy
- Otrzymał podziękowań: 233 razy
- Kontakt:
Tak czy owak, pomijając wszelkie dywagacje speców tych lepszych i tych gorszych samochód wypada przejrzeć i posprawdzac (dla spokojnego ducha jazdy).
Ja nigdy po dźwiękach wydawanych z auta nie wyrokuje bo bardzo łatwo się pomylić.
Z której strony by nie popatrzeć efekt dźwiękowy się pojawił, a wcześniej go nie było.... czyli przyczyną jakaś jest
Jeżeli turbosprezarka trzyma parametry i nie posikuje olejem, nie ma luzow itd. , to nie ma paniki.
Natomiast jeżeli jest inaczej to należy ją wyjąć i naprawić.
Pozdrawiam
Ja nigdy po dźwiękach wydawanych z auta nie wyrokuje bo bardzo łatwo się pomylić.
Z której strony by nie popatrzeć efekt dźwiękowy się pojawił, a wcześniej go nie było.... czyli przyczyną jakaś jest
Jeżeli turbosprezarka trzyma parametry i nie posikuje olejem, nie ma luzow itd. , to nie ma paniki.
Natomiast jeżeli jest inaczej to należy ją wyjąć i naprawić.
Pozdrawiam
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).
O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
-
jupiter
- Początkujący
- Auto:: vw caddy3 1.9 tdi bls
- Imię:: jupiter
- Podziękował: 2 razy
Witam Panowie
Pytanie odnośnie tego dźwięku. Czy przewody od interlokutora nie puchną przy gwałtownym dodawaniu gazu ???
Moim skromnym zdaniem regeneracja tej turbinki nie jest konieczna skoro nie puszcza oleju,na ośce nie ma wielkiego luzu (pojęcie względne ) i autko dobrze jedzie.Być może wystarczy samo czyszczenie geometrii chodź pierwsze proponowałbym sprawdzenie czy nie jest zapieczona w pozycji pełnego doładowania co będzie skutkować tworzeniem zbyt dużego ciśnienia w układzie doładowania i cofaniem się na łopatki turbiny (charakterystyczny świst po spuszczeniu nogi z gazu) Proponuję zlokalizowanie gruszki turbiny , zdjęcie przewodu podciśnienia i mechaniczne sprawdzenie czy geometria pracuje dość swobodnie (pojęcie względne) po przez popchnięcie dźwigienki sterującą geometrią .Jeżeli pracuje ciężko być może ten świst bierze się właśnie że geometria się przycina i jest zbyt duże ciśnienie.
Drugą przyczyną tej usterki może być też uszkodzony układ podciśnienia czyli wężyki , zawory sterujące podciśnieniem oraz samej pompy podciśnienia jaki i wysterowania .
Po trzecie egr , ale to już dalszy etap
A na początek proponuję przegnać autko w dłuższą trasę na zakresie obrotów silnia pomiędzy 4000 a 4500 obrotów a nawet i większych tak aby wypalić nagary z turbinki i układu wydechowego .Dodam że czasami to pomaga ale jednak na krótką metę i zazwyczaj trzeba czyścić geometrię
Pozdrawiam i czekam na dalsze relacje w tym temacie
Pytanie odnośnie tego dźwięku. Czy przewody od interlokutora nie puchną przy gwałtownym dodawaniu gazu ???
Moim skromnym zdaniem regeneracja tej turbinki nie jest konieczna skoro nie puszcza oleju,na ośce nie ma wielkiego luzu (pojęcie względne ) i autko dobrze jedzie.Być może wystarczy samo czyszczenie geometrii chodź pierwsze proponowałbym sprawdzenie czy nie jest zapieczona w pozycji pełnego doładowania co będzie skutkować tworzeniem zbyt dużego ciśnienia w układzie doładowania i cofaniem się na łopatki turbiny (charakterystyczny świst po spuszczeniu nogi z gazu) Proponuję zlokalizowanie gruszki turbiny , zdjęcie przewodu podciśnienia i mechaniczne sprawdzenie czy geometria pracuje dość swobodnie (pojęcie względne) po przez popchnięcie dźwigienki sterującą geometrią .Jeżeli pracuje ciężko być może ten świst bierze się właśnie że geometria się przycina i jest zbyt duże ciśnienie.
Drugą przyczyną tej usterki może być też uszkodzony układ podciśnienia czyli wężyki , zawory sterujące podciśnieniem oraz samej pompy podciśnienia jaki i wysterowania .
Po trzecie egr , ale to już dalszy etap
A na początek proponuję przegnać autko w dłuższą trasę na zakresie obrotów silnia pomiędzy 4000 a 4500 obrotów a nawet i większych tak aby wypalić nagary z turbinki i układu wydechowego .Dodam że czasami to pomaga ale jednak na krótką metę i zazwyczaj trzeba czyścić geometrię
Pozdrawiam i czekam na dalsze relacje w tym temacie
- JacaTouran
- Władca postów
- Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
- Imię:: Jacek
- Podziękował: 213 razy
- Otrzymał podziękowań: 233 razy
- Kontakt:
A jak tak już pognasz pomiędzy tymi obrotami dłuższy czas i nic się nie rozleci to zdaj koniecznie tą relacjęjupiter pisze:A na początek proponuję przegnać autko w dłuższą trasę na zakresie obrotów silnia pomiędzy 4000 a 4500 obrotów
1.9tdi , pewnie jeszcze BXE z 2004 roku i obroty 4000-4500rpm nie znając stanu wtryskiwaczy, czy panewek .... gratulacje pomysłu.
Jakby takim wielkim problemem było turbo wyjąć i sprawdzić jak należy na stole.
Podciśnienia z Vacum można bardzo łatwo zmierzyć , to samo tyczy się szczelności czy jak wyżej napisano EGR, który nie jest w stanie takiego dzwięku wydobyć.
może warto sprawdzić jeszcze krzywki na wałku - to tylko taka praktyczna sugestia.
Pozdrawiam
Jacek V-TEC Łowicz
tel.509963064
tel.509963064