Demontaż plastików progu klapy i plastików bagażnika

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)
Awatar użytkownika
remi10
Przeglądacz
Auto:: Touran 2.0 TDI 12/2014
Imię:: Remi
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Demontaż plastików progu klapy i plastików bagażnika

Post autor: remi10 »

Heya, mam 2 pytania.
Musze wymienić klapę. I moje pytanie jest następujące : czy ta plastikowa osołona klapy trzyma się na 2 śrubach od paska w trójkącie ostrzegawczym plus w uchwycie czy jeszcze gdzieś ? czy po odkrceniu ich podważać w jakkąś konkretną strone , czy próbować zsuwac itp. ?

I drugie pytanie. Jak ściągnąć ten plastik na dole przy progu klapy. Bo tutaj nie widze żadnych śrub :(
Awatar użytkownika
yox
Władca postów
Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
Imię:: Marek
Podziękował: 240 razy
Otrzymał podziękowań: 673 razy

Re: Demontaż plastików progu klapy i plastików bagażnika

Post autor: yox »

... odkręcaj śruby i rwij :lol: ona trzyma się na takich trójkątnych zapinkach, zacznij od dołu, przy zamku ;)

ten plastik 'karbowany' z otworem na zamek jest również na zapinakch od góry i wewnątrz ;) albo tylko od wewnątrz nie pamiętam ;) więc rwij :D
Awatar użytkownika
Tomeh
Przeglądacz
Auto:: Touran 1.9 TDI 2008
Imię:: Tomek
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 13 razy

Post autor: Tomeh »

Co do samej klapy, to łącznie są tak jak pisałeś 4 śruby, dwie tam koło trójkąta i po jednej w rączkach, reszta to takie metalowe spinki, które trzeba po prostu wyrwać, najlepiej auto gdzieś w ogrzewanym garażu zostawić na noc, żeby plastiki nie były że tak powiem zmrożone, bo się połamią i pomału odciągać na dół. Patrz sobie latarką do środka i tam widać w którym miejscu są te spinki i tam trochę możesz podważać przy każdej z nich i będzie dobrze, pózniej na takich samych spinkach trzyma się ta jasna cześć koło szyby, też ją pomału wypinasz i masz gołą klapę :) progu nie ściągałem to Ci nie pomogę :)

Tu masz foto plastiku z od tyłu po ściągnięciu i widać gdzie są te spinki
Załączniki
DSCN1213.JPG
Awatar użytkownika
marcyb3
Expert
Auto:: Touran 1,9 105 KM,2007r
Imię:: Marcin
Podziękował: 141 razy
Otrzymał podziękowań: 182 razy

Post autor: marcyb3 »

W progu masz cztery spinki u góry i jak dobrze pamiętam cztery od wnęki. Jak masz uchwyty do za piecia siatki to musisz je odkręcić . Najpierw odciagasz bok czyli to co jest we wnece Koła zapasowego a później ciagniesz do góry

wystukane z mojego Siamsiunga :P
Jestem Marcin z Jastrowia
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
ODPOWIEDZ