Wymiana stacyjki
-
robertorto
- Początkujący
- Auto:: Touran 2004 .1.9tdi.AVQ
- Imię:: Robert
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Wymiana stacyjki
Witam szanownych forumowiczów. Po tym jak nie mogłem przekręcić kluczyka w stacyjke zmuszony zostałem do dobrania się do niej. Po demontażu obudowy , poduszki, kierownicy i manetek oczom mym ukazała się stacyjka. Wcześniej wyjalem bębenek z kluczykiem i kręci się normalnie. Ze stacyjki wyjalem trzpień w dwóch kawałkach. Oprócz tego zablokowała się kierownica. Ale moje pytania jest inne. A dotyczy mianowicie tego czy jak kupię nową stacyjke i wloze do niej bębenek Stary z kluczykiem Starym to czy to wszystko będzie chodzić? Czy kupić komplet z kluczykiem Ale to jeszcze trzeba będzie coś konfigurować czyli dodatkowe koszty prawda? Dziękuję za sugestie wszelkie i pozdrawiam.
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Re: Wymiana stacyjki
Obudowa jest uniwersalna. Indywiduakny jest kluczyk i zapadki w bembenku.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
Krzycho
- Użytkownik
- Auto:: Golf GT BMN '08
- Imię:: Krzysiek
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 60 razy
- Kontakt:
o ile bębenek jest ok to wkłądasz go do "nowej stacyjki i powinno wszystko chodzić... nic nie kodujesz bo stacyjka nie ma elektroniki...
tu masz link do mojej stacyjki:
vwtech.pl/sklep/Stacyjka-1K0905851B-bez-wkladki-117
tu masz link do mojej stacyjki:
vwtech.pl/sklep/Stacyjka-1K0905851B-bez-wkladki-117
-
robertorto
- Początkujący
- Auto:: Touran 2004 .1.9tdi.AVQ
- Imię:: Robert
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Bębenek czyli wkladka tak? Dobrze to nazywam? To ta część która po ingerencji drucika wychodzi z kluczykiem tak?
- poldiver
- Zaawansowany
- Auto:: Caddy 1.6TDI 2011
- Imię:: Kuba
- Podziękował: 30 razy
- Otrzymał podziękowań: 71 razy
- Kontakt:
-
hozen
- ____________________

- Auto:: Touran T02, 2,0 TDi 2011
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 8 razy
Witam Kolegów!
Jeżeli "bębenek" stacyjki nie działa prawidłowo (zacina się) to czy można wymienić sam bębenek - czy da się ściągnąć immo z bębenka?
Jeżeli "bębenek" stacyjki nie działa prawidłowo (zacina się) to czy można wymienić sam bębenek - czy da się ściągnąć immo z bębenka?
- wesol
- Władca postów
jakie immo na bebenku? Tam nie ma nic. To czysta mechanika tak jak w zamku w drziwach. Jest tylko cewka zalozona by zczytywac ale to przed jeszcze wkladką. Bebenek wyciagniesz sam nawet bez wielkiego rozbierania. Wtedy mozesz go rozlozyc na czesci pierwsze. wyczyscic sprezynki wymienic czy tylko troszke rozciagnac i lozyc.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
hozen
- ____________________

- Auto:: Touran T02, 2,0 TDi 2011
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 8 razy
Wesoł! Dzięki za podpowiedz. Dopiero teraz doczytałem, że cewka na bębenku nie jest "kodowana" - to nie immo - sorry
Teraz już wiem. Trzeba zamówić całą nową stacyjkę i wymienić komplet. Wszystko jasne!
Dziękuję i oczywiście
-- Wt kwi 25, 2017 17:09 --
Witam ponownie!
Stacyjka wymieniona. Kluczyk z pastylką oryginalną. Niestety pojawił się błąd na wyświetlaczu "Immobilizer active". Nie da się odpalić autka.
Błąd w grupie 25:
Address 25: Immobilizer
Labels: 1K0-920-xxx-25.clb
Control Module Part Number: 1T0 920 872 F
Component and/or Version: IMMO VDD 4312
Software Coding:
Work Shop Code: WSC 00000 000 00000
VCID: 37775A7846569B6
1 Fault Found:
01176 - Key
008 - Implausible Signal
Co dalej? Co może być przyczyną? Proszę o podpowiedz.
-- Wt kwi 25, 2017 18:30 --
Sprawa wyjaśniona. Kupiłem używaną kompletną stacyjkę z dwoma kluczykami. Po dokładnym oglądnięciu zauważyłem różnicę między nową a starą. Nowa miała dodatkowy moduł zamontowany w pobliżu bębenka. Wydawało mi się, że jak stara stacyjka nie miała to nowa też tego nie potrzebuje. I tu był pies pogrzebany... Zapiąłem więc moduł i Turanek zaczął turkać
Ten moduł to rodzaj zabezpieczenia stacyjki o nr katalogowym 1K0 953 527 B(locking piece lub steering lock ew solenoid valve).
Podsumowując: wszystko działa jak należy. Za wszystkie komentarze w tym poście i PW bardzo dziękuję. Wszystkim życzę miłego dnia
Dziękuję i oczywiście
-- Wt kwi 25, 2017 17:09 --
Witam ponownie!
Stacyjka wymieniona. Kluczyk z pastylką oryginalną. Niestety pojawił się błąd na wyświetlaczu "Immobilizer active". Nie da się odpalić autka.
Błąd w grupie 25:
Address 25: Immobilizer
Labels: 1K0-920-xxx-25.clb
Control Module Part Number: 1T0 920 872 F
Component and/or Version: IMMO VDD 4312
Software Coding:
Work Shop Code: WSC 00000 000 00000
VCID: 37775A7846569B6
1 Fault Found:
01176 - Key
008 - Implausible Signal
Co dalej? Co może być przyczyną? Proszę o podpowiedz.
-- Wt kwi 25, 2017 18:30 --
Sprawa wyjaśniona. Kupiłem używaną kompletną stacyjkę z dwoma kluczykami. Po dokładnym oglądnięciu zauważyłem różnicę między nową a starą. Nowa miała dodatkowy moduł zamontowany w pobliżu bębenka. Wydawało mi się, że jak stara stacyjka nie miała to nowa też tego nie potrzebuje. I tu był pies pogrzebany... Zapiąłem więc moduł i Turanek zaczął turkać
Podsumowując: wszystko działa jak należy. Za wszystkie komentarze w tym poście i PW bardzo dziękuję. Wszystkim życzę miłego dnia
-
kazik12311
- Początkujący
- Auto:: 1,9avq 2003
- Imię:: lukasz
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
witam
podepne sie do tematu
a wiec i moj touran ze stacyjka ma problem a mianowicie teraz odpala ale jak wyciagne kluczyk i wloze to juz trza sie natrudzic aby przekrecic go i odpalic,poki co kluczyk non stop w touranie a 2gim kluczykiem autko zamykam recznie i tak poki co dziala odpalanie
pytanko co musze zamowic i wymienic jesli mozna to moze ktos z Was ma sprzedaz ta czesc lub prosze o jakiegos linka z czesciami
z gory dziekuje
podepne sie do tematu
a wiec i moj touran ze stacyjka ma problem a mianowicie teraz odpala ale jak wyciagne kluczyk i wloze to juz trza sie natrudzic aby przekrecic go i odpalic,poki co kluczyk non stop w touranie a 2gim kluczykiem autko zamykam recznie i tak poki co dziala odpalanie
pytanko co musze zamowic i wymienic jesli mozna to moze ktos z Was ma sprzedaz ta czesc lub prosze o jakiegos linka z czesciami
z gory dziekuje
- wesol
- Władca postów
To trzeba masmarowac wkladke. A najlepiej to wyciagnac ja wymyc nasmarowac i zalozyc i bedzie smigac dalej.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
kazik12311
- Początkujący
- Auto:: 1,9avq 2003
- Imię:: lukasz
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
dzieki Wesol spr tak zrobic tzn mam sprobowac wklad tym sposobem na drucik rozumie i to wyczyscic? bebenek czy calosc ?
-
RobertZd
- Początkujący
- Auto:: bmw
- Imię:: magchoobVE
- Kontakt:
Podepnę się pod temat z nadzieją że ktoś tu czasem jeszcze zagląda. Zablokowała mi się stacyjka w Touranie i nie mogę nawet kluczyka przekręcić do pozycji żeby zdemontować wkładkę z bębenkiem. Zdemontowałem i kierownicę wraz z poduszką, górną i dolną obudowę, odkręciłem obie zrywalne śruby mocujące obudowę stacyjki. Utknąłem na demontażu płytki pod kierownicą. Do niej są podpięte obie manetki (tak mi się wydaje) i taśma poduszki. Odkręciłem malutkiego torxa i dalej nie wiem jak ją odłączyć żeby nie uszkodzić. Może ktoś doradzi? Pozdrawiam.
- jeżu
- Władca postów
- Auto:: PB8
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 215 razy
- Otrzymał podziękowań: 681 razy
W tym temacie masz odpowiedz...
Potrzebujesz najlepiej długiej igły lub coś podobnego co zwolni zatrzask z przodu... Tylny zwolnisz palcem...
http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?f=24&t=188
https://drive.google.com/open?id=1mnhU1 ... N7UF4B_rP6
Potrzebujesz najlepiej długiej igły lub coś podobnego co zwolni zatrzask z przodu... Tylny zwolnisz palcem...
http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?f=24&t=188
https://drive.google.com/open?id=1mnhU1 ... N7UF4B_rP6
-
RobertZd
- Początkujący
- Auto:: bmw
- Imię:: magchoobVE
- Kontakt:
Jest zrobione, dzięki za pomoc lecz ostatni element czyli stacyjka z obudową została do wyjęcia. I tu mam zgryza bo mi nie chce wyjść. Pewnie jest na to sposób i jeżeli mogę to jeszcze koledzy podpowiedzcie jak bez szwanku raz zdjąc manetki, bądź bez ich zdejmowania wyjąć stacyjkę. Rusza sie bo jest odkręcona ale ją coś trzyma jeszcze.