Witam wszystkich Forumowiczów,
Potrzebuję Waszej pomocy lub dobrej porady. Chodzi o sposób regulacji szczeliny (nie mylić z przyleganiem) drzwi pasażera w 1T3. Przyglądając się z zewnątrz widoczne jest opadnięcie drzwi. Z moich wstępnych oględzin wynika, że do regulacji służy górny zawias. Od dołu odkręca się taką "kapturkową" nakrętkę kluczem nr 13. Natomiast od góry pachnie mi to jakimś patentem mimośrodowym. Nie mam pewności czy dobrze kombinuję.
Może ktoś się zmagał z takim problemem?
Będę wdzięczny za podpowiedzi, tudzież zdjęcia itp.
Pozdrawiam
Jacek
regulacja drzwi 1T3
- turek
- Specjalista
- Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
- Imię:: Michal
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
Re: regulacja drzwi 1T3
Nakrętka ta służy tylko i wyłącznie do rozdzielenia zawiasu-inaczej do demontażu drzwi bez regulacji.jackcn pisze:Od dołu odkręca się taką "kapturkową" nakrętkę kluczem nr 13. Natomiast od góry pachnie mi to jakimś patentem mimośrodowym.
Szczelinę wyregulujesz w miejscu przylegania zawiasu do słupka, dwie śruby (jedna przykręcana z zew. a druga wew. i tu jest trochę gimnastyki bo jest deska rozdzielcza) tak samo regulacje ma dolny zawias i tam jest łatwiej dostać się do wew. śruby zawiasu
-
- Początkujący
- Auto:: touran 1T3 2014 1,6TDI BM
- Imię:: Jacek
No to w jaki sposób zabrać się do tego w przypadku tylnych drzwi? Jakiś manual lub zdjęcia???
-- 19 lut 2017, o 21:05 --
No to w jaki sposób zabrać się do tego w przypadku tylnych drzwi? Jakiś manual lub zdjęcia???
-- 22 lut 2017, o 21:29 --
Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł???
-- 19 lut 2017, o 21:05 --
-- 22 lut 2017, o 21:29 --
Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł???

jacekp
-
- Auto:: Touran 2.0 tdi, 2011
- Imię:: Adam
Ja miałem to samo. Drzwi kierowcy opadały przy zamknięciu. próbowałem regulować, ale okazało się, że był luz na dolnym zawiasie. Lakiernik, który mi to wymieniał nie wieżył - luz był wyczuwalny tylko przy prawie zamkniętych drzwiach. Wymiana pomogła - zawias ( nowy ) 300 zł + malowanie i wymiana 100