Witam
Panowie mam mały dylemat Seat Altea 2004r. W 2011 panowie w ASO wymienili swiece i rozwalili silnik. Kawałek wpadł do cylindra nikt nie zauważył i reszte sobie juz wyobrazcie.
W ramach ubezpieczenia ASO koles dostał w 2011 nowy BKD z fabryki bez osprzętu. I teraz mam dylemat. Jak sprawdzić czy juz ma nową głowice bo tak naprawde chodzi tu o rozrząd. Bo jak nowa głowica to ma tańszy rozrząd a nie chce dopiero zamawiać po rozebraniu bo chodzi o czas. Jest jakis na to sposób. NIby prezes ASO powiedziałze ma Pan juz tę nową wersje z niepękającą głowicą. Ale wiece jak to ASO. Niekiedy sami niewedzą co mówią.
Jesli chodzi o mnie to tez mi sie tak wydaje ze po co pchać kibel jako serwisówka jak można juz wysłać coś poprawionego. Ale chce być pewien.
Dzieki i pozdro.
BKD Fabrycznie nowy- dylemat
-
Zimny Chirurg
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 2,0TDI BKD 2007r
- Imię:: Domin
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
-
Marcin_27
- ____________________

- Auto:: Touran 2007 2.0 Trendline
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
Re: BKD Fabrycznie nowy- dylemat
Witaj
Ostatnio kolega szukał Skody Octawi i znalazł 2.0 TDI , podczas sprawdzania wadliwych silników i ich pomp wpadliśmy na taki artykół:
http://autobeztajemnic.pl/strefa-kierow ... e/214.html
Ostatnio kolega szukał Skody Octawi i znalazł 2.0 TDI , podczas sprawdzania wadliwych silników i ich pomp wpadliśmy na taki artykół:
http://autobeztajemnic.pl/strefa-kierow ... e/214.html
-
Zimny Chirurg
- Przeglądacz
Spoko. tylko co ma piernik do wiatraka. Nie tędy niestety droga. Chodzi mi tylko o głowice. No nic. Zdejme rozrząd to sie okaże co ma.
pozdro
pozdro
-
Marcin_27
- ____________________

- Auto:: Touran 2007 2.0 Trendline
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
Jak to nie tędy głowice w silnikach TDI, pękały przez właśnie tę wadliwą pompkę .Zimny Chirurg pisze:Spoko. tylko co ma piernik do wiatraka. Nie tędy niestety droga. Chodzi mi tylko o głowice. No nic. Zdejme rozrząd to sie okaże co ma.
pozdro
Zanim kupiłem mojego Tourana kontaktowałem się z moim znajomym , pracuje w serwisie Audi/WV/Porsche. Potwierdził że główną przyczyną pękania głowic jest wadliwa pompa oleju.
Rozchodzi się dokładniej o kanaliki w głowicy które są bardzo cieńkie ( w te kanaliki jest wtłaczany olej ).
Nie wiem czy koleś wprowadzał mnie w błąd ale mam silnik BKD i jestem zadowolony.
-
Zimny Chirurg
- Przeglądacz
Silnik BKD nie ma wadliwej pompy oleju
Ma taką tak 1,9 TDI. Czyli niezniszczalną
Ma taką tak 1,9 TDI. Czyli niezniszczalną
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Wlasnie tak sobie myslalem ze ten mechs z aso to glab. Tez cos mi swita z ta pompa ze jest ta starsza
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC