BKD Nietypowy ubytek płynu chłodniczego

Zimny Chirurg
Przeglądacz
Auto:: Touran 2,0TDI BKD 2007r
Imię:: Domin
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy

BKD Nietypowy ubytek płynu chłodniczego

Post autor: Zimny Chirurg »

Witam

Panowie mam mały problem. Mianowicie po wymianie rozrządu w Turanie 2.0 BKD 2008r czyli juz nowa głowica pojawił sie problem z G 12
Od pół roku kolega mówi o dziwnym znikaniu g 12. Mianowicie naleje stan na maxa. I smiga np 2 tyg. Jest ok cały czas. I tu z nienacka nagle ten stan spada o 1 cm. Tak nagle. No to mowie mu dolej bo moze bombel po wymianie gdzies jeszcze był. Ok dolal do stanu max. Znow po 3 tyg. Nagle spadlo o 1 cm. Znow dolalismy. No i teraz znow spadlo o 1 cm. Nagle. Iryrujace to jest bo nie widać nic z zewnątrz. Nic nie cieknie, nie kopci, pięknie pali. Ma ładna moc. Olej czysty. Dosłowne czary. Przerabiał moze kiedyś ktoś taką szopke? G 12 ma czerwona barwe. Zawsze jak gdzies walił to było widac. Tu nic. Kompletne 0
Awatar użytkownika
Gerardos
Użytkownik
Auto:: Touran 1.6 mpi + LPG 2004
Imię:: Gerard
Podziękował: 56 razy
Otrzymał podziękowań: 67 razy

Re: BKD Nietypowy ubytek płynu chłodniczego

Post autor: Gerardos »

Miałem podobny przypadek lecz w golfie , też ubywał płyn i nie było nic nigdzie widać , u mnie okazało się ,że przepuszczała uszczelka pod głowicą i płyn uciekał w rurę wydechową .
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 118 razy
Otrzymał podziękowań: 700 razy

Post autor: spacewalker »

przy takich ubytkach to nawet pary nie zobaczysz w wydechu , pytanie czy by ubywało dalej czy zassie raz i przestanie, bo jak narazie to tylko dolewasz ten 1cm ubytku płynu
Awatar użytkownika
marcyb3
Expert
Auto:: Touran 1,9 105 KM,2007r
Imię:: Marcin
Podziękował: 141 razy
Otrzymał podziękowań: 182 razy

Post autor: marcyb3 »

Ja bym nic nie dolewal i czekał aż spadnie więcej.bo coś czuję że więcej nie spadnie poziom

Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka
Jestem Marcin z Jastrowia
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

Marcin ty to mi zawsze slowa wyciagasz z ust. A nawet gdyby to przychylam sie do tego stwierdzenia co kolega wczesniej pisal ze upg moze miec poczatki. Bywa tak ze jezdzac w muare spokojnie nic nie ubywa a daj mu w palnik to moze i cisnienie isc w uklad i cieczy ubywac.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Zimny Chirurg
Przeglądacz
Auto:: Touran 2,0TDI BKD 2007r
Imię:: Domin
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Post autor: Zimny Chirurg »

A jak sprawdzić chłodnice spalin na silniku?
Czy musze ja wyciągnąć?
Awatar użytkownika
Gerardos
Użytkownik

Zimny Chirurg proponował bym , byś zrobił test na obecność spalin a właściwie CO2 w układzie chłodzącym , trwa to kilka sekund a może wiele powiedzieć , jeśli wykaże , że jest to na 100% wymiana uszczelki , tyle mogę podpowiedzieć .
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Trstery to wykaza jak przedmuch przez uszczelke jest gigantyczny. Tak to te testy sa nic niewarte.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
Gerardos
Użytkownik

wesol pisze:Trstery to wykaza jak przedmuch przez uszczelke jest gigantyczny. Tak to te testy sa nic niewarte.
tak żartobliwie : https://www.youtube.com/watch?v=wjLpWVglKOk

Nie wiem co w Twoim mniemaniu jest gigantycznym przedmuchem ,ja miałem mały i objawy jak opisuje kolega, nie wiem jaki ty widziałeś tester , ale do mnie podjechał znajomy mechanik pobrał trochę płynu i test pokazał obecność co2 , na pewno nie miał takiego testera jak ten : http://allegro.pl/tester-szczelnosci-us ... i_c=194813

a sprawdzenie nie zaszkodzi, czy on jest mocno nieskuteczny? Wątpię. Markowy płyn reaguje z CO2 wiec .....
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Niewiem nie wnikalem. Jaki dali w oplu taki uzywalem. Slaby to sposob na sprawdzenia takich rzeczy. W fordzie zas smiali sie z tych testow. A jak ci powiem jeszcze ze tak naprawde niewiele osob nawet nieswiadomie nawet jezdzi i nie wie ze ma poczatki upg to przyznasz racje? Tez wiecznie mowie ze nie powinno byc psykniecia przy odkrecaniu korka po jezdzie. Tez mi mowili ze co ty gadasz ze nie zebto ze tamto. Tylko ciekawym jest to ze pare osob zrobilo upg i po tym zero sykniecia stwierdzilo. Sam to przerabialem u siebie.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
hagio
Expert
Auto:: TRENDLINE 2.0 16V BKD2005
Imię:: BARTOSZ
Podziękował: 276 razy
Otrzymał podziękowań: 153 razy
Kontakt:

Post autor: hagio »

Mam BKD i też mi znika płyn. Zero plam pod autem. Oliwa czysta i stan OK. Dopiero jak sprawdziłem węże od pieca webasto to znalazlem wyciek, płyn spieprzał krućcami od piecyka. Warto sprawdzić te miejsce.
miemik
Użytkownik
Auto:: Touran BKC 2005
Imię:: Mieciu
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy

Post autor: miemik »

Tyle metrów tych przewodów jest, że głowa mała a co do niektórych dostęp jest tak tragiczny, że czasem się nie wie, że wogóle istnieją. Niektóre są w wersjach z webastem a niektóre w wersjach tylko z dogrzewaczem. Mi dwa przewody przetarły się o siebie i płyn uciekał jak było ciśnienie większe w układzie. Mechanik mówił, że na 1000% uszczelka. Dopiero drugi mechanik znalazł za silnikiem macając ręką (bo nic nie było widać) lekką wilgoć. Jakoś po naprawie i uszczelnieniu o uszczelce pod głowica cisza. Więc zanim zaczniesz uszczelka robić każ mechanikowi przejrzeć każdy waż czy nie sparciały/przetarty bo tylko w koszty możesz się wepchać niepotrzebnie.
Awatar użytkownika
Gerardos
Użytkownik

wesol pisze:Niewiem nie wnikalem. Jaki dali w oplu taki uzywalem. Slaby to sposob na sprawdzenia takich rzeczy. W fordzie zas smiali sie z tych testow.
Nie wnikam , mnie ten test pomógł i tyle , być może słaby ale na pewno nie zaszkodzi a że się śmieją , co zrobić trudno , pewnie sami sobie też by sprawdzili jak nikt nie będzie widział .
wesol pisze: A jak ci powiem jeszcze ze tak naprawde niewiele osob nawet nieswiadomie nawet jezdzi i nie wie ze ma poczatki upg to przyznasz racje?
Tak , tu Ci przyznam rację , bo tak jest .
wesol pisze:Tez wiecznie mowie ze nie powinno byc psykniecia przy odkrecaniu korka po jezdzie. Tez mi mowili ze co ty gadasz ze nie zebto ze tamto. Tylko ciekawym jest to ze pare osob zrobilo upg i po tym zero sykniecia stwierdzilo. Sam to przerabialem u siebie.
Tu , tak nie do końca się z Tobą zgodzę , ponieważ układ chłodzenia jest zamykany korkiem stanowiącym skomplikowany zawór ciśnieniowy o działaniu dwustronnym przy gorącym płynie chłodzącym utrzymuje on nadciśnienie na stałym poziomie ( coś około 1,5 bara , ale nie jestem pewien tej wartości być może 1,3bara ) więc odkręcenie korka po jeździe musi psyknąć .
I moim zdaniem zanim zacznie sie naprawiać uszczelkę pod głowicą sprawdzicie wszystkie proste rzeczy : Korek, czy włącza się wentylator, czy pompa wody/płynu pracuje (czy wpływa na powrocie płyn do zbiorniczka), termostat, wycieki na wężachco2 .
Ostatnio zmieniony śr kwie 19, 2017 21:44 przez Gerardos, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

nic nie musi psyknac. Sam zamiescilem filmik na YT z mojego auta. Gonilem ze Szczecina kiedys z rodzina cos kolo 180km/h czyli jak na mnie w miare spokojnie. Pod domem odkrecilem korek. A korek to nie zaden wymysl z nasa. Zwykly zawor ze sprezynka. Ot cala filozofia. Cienienia w zasadzie tam nie ma w ukladzie. Tyle co sie rozgrzewa cziecz chlodzaca i tyle. Tak jak mwilem po wymianie UPG pare osob z forum SGS przyznalo mi racje ze cisnienia jako takiego po takiej wymienie juz nie ma. Do tego wszystkiego kiedys na forum mastersa Bogumil Wargenau sie smial ze ludzie wymieniaja te korki ludzac sie ze to cos pomoze. To glupi mit internetowy i tyle.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
Gerardos
Użytkownik

to korek do wymiany

-- Śr kwi 19, 2017 20:53 --
wesol pisze:To glupi mit internetowy i tyle.
jesli glupi to po cholere jest ? Chyba po to by trzymał jednakowe ciśnienie , jak głupi mit to niech sobie przewiercą korek wiertłem i zobaczymy kiedy będą płakać .
ODPOWIEDZ