Rozrząd INA - ku przestrodze!!

Awatar użytkownika
Krzych-sob
Przeglądacz
Auto:: VW Touran AVQ, 2003
Imię:: Krzysiek
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Rozrząd INA - ku przestrodze!!

Post autor: Krzych-sob »

Znalazłem w necie filmik dotyczący wspomnianego rozrządu po przebiegu niespełna 8tys km !!
Autor dotychczas polecał zestawy tego producenta, z resztą większość osób go zachwala a tu taki klops - choć dobrze, że nie niezły bigos.
Zobaczcie sami
:arrow: https://youtu.be/BRA0WmPDTCQ

Jakby nie było produkcja " Made in England" no ale - albo zleżak magazynowy, albo lipna Kontrola Jakości.

Założyłem ten temat informacyjnie ku przestrodze dla tych co już wymieniali rozrządu, oraz tych którzy mają taki zamiar.
:!: Sprawdzajcie daty produkcji pasków :!:
Skontrolujcie stan swoich.
Awatar użytkownika
marcyb3
Expert
Auto:: Touran 1,9 105 KM,2007r
Imię:: Marcin
Podziękował: 141 razy
Otrzymał podziękowań: 182 razy

Re: Rozrząd INA - ku przestrodze!!

Post autor: marcyb3 »

Moim zdaniem ten pasek został przytarty bo jak by się rozwarstwil to po całości a nie tylko w jednym miejscu.

Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka
Jestem Marcin z Jastrowia
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
miki55
Zaawansowany
Auto:: 1.9 bls
Imię:: Rafał
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowań: 29 razy

Post autor: miki55 »

marcyb3 pisze:Moim zdaniem ten pasek został przytarty bo jak by się rozwarstwil to po całości a nie tylko w jednym miejscu.

Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka
Jakby był przytarty to chyba logiczne że na całym obwodzie a nie w jednym miejscu.
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

Skoro montuje pompy skf to znaczy ze nie ogladal filmikow z nimi w roli tytulowej. Czysty przypadek a tak naprawde to nie wiem czy ten pasek nie byl zle zalozony i mu tego boku nie przykaleczylo. Jakby byl po calosci to duza szansa ze np kolo ma gdzies jakis zadzior i tez bedzie takie cos. Po jednym przypadku nie oczernia sie.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
Krzych-sob
Przeglądacz

miki55 pisze:
marcyb3 pisze:Moim zdaniem ten pasek został przytarty bo jak by się rozwarstwil to po całości a nie tylko w jednym miejscu.
Też takie odniosłem wrażenie, ale
Jakby był przytarty to chyba logiczne że na całym obwodzie a nie w jednym miejscu.
Raczej nikłe szansę, aby któraś z rolek powodowała takie otarcia paska tylko w jednym miejscu choć wykluczyć nie można minimalnie większej szerokości samego paska w tym odcinku i stąd tych uszkodzeń.
wesol pisze:Skoro montuje pompy skf to znaczy ze nie ogladal filmikow z nimi w roli tytulowej. Czysty przypadek a tak naprawde to nie wiem czy ten pasek nie byl zle zalozony i mu tego boku nie przykaleczylo. Jakby byl po calosci to duza szansa ze np kolo ma gdzies jakis zadzior i tez bedzie takie cos. Po jednym przypadku nie oczernia sie.
Co do SKF to się zgodzę,że masę negatywów zbiera.
A co do oczerniania - ja nie oczerniam, bo sam chwaliłem i takie montowałem u siebie.
Wiadome jest, że 1 jaskółka wiosny nie czyni. Jak widać najlepszym może zdarzyć się wpadka.
Awatar użytkownika
yogicc
Użytkownik
Auto:: Touran 1,9TDI AVQ 2003r
Imię:: Daniel
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowań: 25 razy

Post autor: yogicc »

A co do oczerniania - ja nie oczerniam, bo sam chwaliłem i takie montowałem u siebie.
To po co zamieszczasz taki link? Nie wiadomo kto to montowal gdzie to montowal i co mial na celu. Moze konkurencja? Setki tysiecy sprzedanych zestawow i jedna wtopa, a Ty juz przestrzegasz przed zakupem czesci tego producenta. Dziecinada.
Halooooo Straż pożarna??? Ukradli mi rower!! Zróbcie coś !!!
Było: Maluch '87, Cinquecento 700 '97, Corsa 1,2 '97, Passat 1,9TDI '99, Jest: Touran 1,9TDI '03, Audi A3 1,9TDI '00, Komar 232 '68, Romet 50T1 '81,
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Mozna bylo go zle zalozyc i moglo przez pierwsze pare obrotow go skaleczyc. Rozrzady sa tak robione ze ilosc zebow paska do ilosci zebow kol jest niepodzielna. Dlatego kazdy zab trafia na kazde miejsce paska. Ale tu mogl pasek sie przesunac na wlasciwe moejsce i dalej chodzil juz dobrze. Luz na pompie to tez luzny pasek odrazu. Raz widzialem i robilem fotki do akcji ze strzelil rozrzad bobsrubka wpadla i nawet kola pokaleczyla.

-- Śr kwi 26, 2017 08:43 --

Yogi a co lepszego tu zaproponowac jak nie ina?
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
Krzych-sob
Przeglądacz

yogicc pisze:A co do oczerniania - ja nie oczerniam, bo sam chwaliłem i takie montowałem u siebie.
To po co zamieszczasz taki link? Nie wiadomo kto to montowal gdzie to montowal i co mial na celu. Moze konkurencja? Setki tysiecy sprzedanych zestawow i jedna wtopa, a Ty juz przestrzegasz przed zakupem czesci tego producenta. Dziecinada.
Czy raczyłeś choć obejrzeć inne filmiki autora???
Temat jak wspominałem założony dla uniknięcia podobnych sytuacji w forumowych autach.
Czy to tak ciężko sprawdzić stan swojego? :omatko:
Nie zniechęcam do kupowania produktów tej firmy - czyli INA wręcz polecam rolki i napinacze.

Nie wszczynaj dziwnych szpiegowskich insynuacji.
Zimny Chirurg
Przeglądacz
Auto:: Touran 2,0TDI BKD 2007r
Imię:: Domin
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Post autor: Zimny Chirurg »

Ina najlepsze rozrządy jakie mozna w dobrej cenie kupić. SKF to juz chinska tragedia. niestety stracili mase na jakości. Kolesia z YT co dal ten film nie kumam. Po 1 incydencie taka krytyka a znam jego inne filmy i uwazam za dobrego w tym co robi.
Zakładam INE wszystkim i sobie w kazdym wozie i jak narazie (odpukać) 0 problemów.
Zreszta co do pasków to INA ich nie robi tylko wkłada (tak jak sie mówi Gajtsa).
A wiec jak problem z paskiem to trza by było zapytać producenta paska czy nie miało jakiejś wtopy jakościowej.. Zresztą jak dla mnie to obstawial bym jakis problem w montażu lub na którymś kole.

Pozdro
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Ksiazki serwisowe a nawet autodata podaja zeby sprawdzac rozrzad raz w roku lub co pewien przebieg. Nie jest to element ktory po wymianie sie zapomina i dopiero po 120 tys sie wymienia. To jest podstawowy blad wiekszosci ludzi.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
Krzych-sob
Przeglądacz

Zimny Chirurg pisze:Ina najlepsze rozrządy jakie mozna w dobrej cenie kupić. SKF to juz chinska tragedia. niestety stracili mase na jakości. Kolesia z YT co dal ten film nie kumam. Po 1 incydencie taka krytyka a znam jego inne filmy i uwazam za dobrego w tym co robi.
Zakładam INE wszystkim i sobie w kazdym wozie i jak narazie (odpukać) 0 problemów.
Zreszta co do pasków to INA ich nie robi tylko wkłada (tak jak sie mówi Gajtsa).
A wiec jak problem z paskiem to trza by było zapytać producenta paska czy nie miało jakiejś wtopy jakościowej.. Zresztą jak dla mnie to obstawial bym jakis problem w montażu lub na którymś kole.

Pozdro
Słuszne uwagi. Nie wykluczone, że miał problem z reklamacją, to ich obsmarował.
Warto jednak dmuchać na zimne, niż płakać nad rozlanym mlekiem.
Jest na rynku sporo konfekcjonerów pakujących obce produkty w swoje pudełka.
wesol pisze:Ksiazki serwisowe a nawet autodata podaja zeby sprawdzac rozrzad raz w roku lub co pewien przebieg. Nie jest to element ktory po wymianie sie zapomina i dopiero po 120 tys sie wymienia. To jest podstawowy blad wiekszosci ludzi.
I tu się z tobą Pawle w 100% zgadzam :ok: - mądrych i cennych rad aż miło posłuchać .

Suma sumarum chłopaki :drinks: za nasze auta i oby mniej takich wtop, czy to INA, CONTI , czy DAYCO .
pozdro
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
Imię:: Jacek
Podziękował: 213 razy
Otrzymał podziękowań: 233 razy
Kontakt:

Post autor: JacaTouran »

Kładę 8-12 rozrzadow w tdi w miesiącu i wszędzie idzie INA.
Jeszcze się nie przejechałem, ale zawsze wszystkie części z zestawu dokładnie sprawdzam i jak coś jest nie halo to wymieniam w hurtowni, ale to się zdarzyło może raz
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).

O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/

https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/

tel.509963064

Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Awatar użytkownika
gordon
Auto:: Touran 1.9 TDI BKC '05
Imię:: Ireneusz
Podziękował: 115 razy
Otrzymał podziękowań: 188 razy

Post autor: gordon »

Podsumowując Krzysztofie całkiem poważnie, dziękujemy za czujność i linka. Teraz na pewno każdy kto będzie zakupował rozrząd kompletny czy pasek INA zwróci uwagę na jakość tegoż. Ze wskazaniem na sparcenie czy inne problemy. Jednak jak to piszą przedmówcy: jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale daje do myślenia! Oczywiście, za jak najmniej takich wtop w naszych autach, to jak najbardziej :piwo: nawet cztery :hahaha:
Awatar użytkownika
m0nter
Auto:: Touran BMN 2007
Imię:: Paweł
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowań: 36 razy

Post autor: m0nter »

Wczoraj zakładałem komplet z pompą INA. Pasek miał logotyp INA.
Niestety INA to nie OEM, ale myślę że będzie ok. Ciekawe tylko czy wytrzyma 150 tyś :)

P.S. Jak się sprawdza stan rozrządu? Tak z ciekawości, bo z mojego doświadczenia to pasek może wyglądać ok, nie będzie wycieku na pompie, a z następnym odpaleniem szlag trafi rozrząd...

Wysłane z mojego myPhone_AXE_LTE przy użyciu Tapatalka
Garaż: Opel Manta A'73, VW Santana 1.9 '82 -> VW Quatnum 2.2T, Touran 1T2 BMN+DSG
Obrazek
Awatar użytkownika
Krzych-sob
Przeglądacz

m0nter pisze:P.S. Jak się sprawdza stan rozrządu?
Doprecyzuj proszę pytanie - czy chodzi o nowe części, czy o kontrolę stanu rozrządu po przebiegu np. pierwszych 10tys km?
Jaca wcześniej pisał
JacaTouran pisze:zawsze wszystkie części z zestawu dokładnie sprawdzam i jak coś jest nie halo to wymieniam
Za eksperta się nigdy nie uważałem, ale podpowiem tak:
przed montażem - oglądasz sobie dokładnie wszystkie rolki,pompę, napinacz-brak zadziorków, wad fabrycznych krzywych odlewów,wszelkich możliwych powodów do powstawania mikrouszkodzeń paska, czy żadne z nich nie "chuczy, nie gwiżdże" przy pokręceniu, muszą obracać się płynnie bez chrobotania, itp (fajnie to słychać na starej rolce prowadzącej pasek);
pasek- brak sparceń gumy, czy to wzdłużnych, czy poprzecznych; brak rozwarstwień, brak szczępień; brak uszkodzeń zębów klinowych (fajnie byłoby znać datę produkcji)
itp.
Podobnie postępujesz po przebiegu jakiegoś dystansu ( pompy nie sprawdzisz, ale rolkę prowadzącą da radę po lekuśkim odchyleniu paska -nic na siłę :!: ). Dodatkowo skontrolować możesz wskazanie naciągu na napinaczu-powinno być w zakresie.
Jeśli chodzi o
m0nter pisze:a z następnym odpaleniem szlag trafi rozrząd...
na to nie ma reguły-zerwać może zawsze, złośliwość rzeczy martwych, lub PECH :cry:
Jeśli zamontujesz w warsztacie,lub ASO to masz rachunek i podstawę reklamowania i próby dochodzenia roszczeń finansowych.
Bez potwierdzenia montażu w "wyspecjalizowanym" warsztacie nikłe szanse na cokolwiek - nieumiejętny montaż i producent mówi Ci :sorry:
ODPOWIEDZ