Praca Do 67 Roku Życia

Ciężkie problemy ze stolcem tak to tutaj
Awatar użytkownika
Eljot
Władca postów
Auto:: 1T1 BLS 1,9 2006
Imię:: Lesław
Podziękował: 780 razy
Otrzymał podziękowań: 344 razy
Kontakt:

Praca Do 67 Roku Życia

Post autor: Eljot »

[video]http://www.youtube.com/watch?v=bl52yGh0ElI[/video]
Cosik mi nie chce się załadować...

już działa - poprawiłem link :) [jarry]

Dzięki!!
:brawa: :piwo:
Ostatnio zmieniony pt kwie 06, 2012 06:11 przez Eljot, łącznie zmieniany 4 razy.
[you] zobacz nasz Black Hunk
Obrazek
Awatar użytkownika
pabloxxx
Zaawansowany
Auto:: Touran 1,9 TDI
Imię:: Paweł
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: pabloxxx »

Niestety w niektórych przypadkach może to tak wyglądać .
Tylko nie wiadomo czy się śmiać czy płakać.
Iza_30
Użytkownik
Auto:: Touran 2.0 TDI140 KMDSG
Imię:: Iza
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Iza_30 »

Już prawie 10 lat temu zaobserwowałam n a zachód od nas tendencję do wydłużania wieku emerytalnego tak więc było kwestią czasu kiedy zacznie się to u nas. Po prostu system emerytalny oparty na odpowiedzialności pokoleniowej (to sie chyba tak nazywa) zawodzi. I to nie tylko u nas.

Mnie dziwi fakt,że w sprawie wieku emerytalnego protestują nie ci co trzeba. Prostestują związkowcy zsiwymi już włosami a to bardziej dotyczy osób np. zdających teraz maturę. Nawet już nasze pokolenie (dzisija 30 i 40 lat) raczej nie załapie się na pracę do 67 roku. Z wyliczeń jakie mozna było przperowadzić po zapowiedzi podwyzszenia wieku mnie wyszlo,ze bedę pracowac do niespełna 66 roku.
Ale na pewno jestem za zrównaniem wieku emerytalnego kobiet i mężczyzn.
Awatar użytkownika
bzyk.26
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: bzyk.26 »

ehh :( szkoda gadać ! 67 lat to jakiś absurd :) w większości zawodów jest to nie możliwe ? :>
seba244
Expert
Imię:: .......
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: seba244 »

Dla mnie to jest porażka...
Kto głosował na Pana Tuska to niech i robi do 70..

Obiecywał góry a ludzie mu uwierzyli, a teraz w bezczelny sposób pokazuje jaki ON jest super i na co go stać.
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów
Auto:: 2x5T1
Imię:: Marek
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Turanek »

Iza_30 pisze: Prostestują związkowcy zsiwymi już włosami a to bardziej dotyczy osób np. zdających teraz maturę.
Iza, myślę, że to dlatego, że są świadomi co to znaczy, ze względu na kondycję psychiczną i fizyczną w tym wieku.
Ciekawy artykuł czytałem w Angorze odnośnie proponowanego nowego stylu życia. Chodzi generalnie o regularny odpoczynek w czasie całego życia, a nie odkładanie na później. Czyli np. pracujesz 7 lat i później masz 2 lata odpoczynku, to daje możliwość chociażby uprawiania sportów, które lubisz i w wieku 30 - 40 lat jeszcze będziesz wydolna fizycznie. To byłby zupełnie inny styl życia i wtedy perspektywa dłuższej pracy wygląda nieco inaczej. Oczywiście to wymagałoby innego podejścia pracodawcy, zmusza go do elastyczności, poszukiwań zastępstw, a to nie zawsze jest możliwe. Tym trudniejsze im większa specjalizacja (wiedza, doświadczenie, uprawnienia itd.)
Ale sam pomysł rozłożenia odpoczynku uważam za interesujący, zwłaszcza przy pracy związanej z dużym wysiłkiem i stresem.
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
Iza_30
Użytkownik

seba244 pisze:Dla mnie to jest porażka...

Obiecywał góry a ludzie mu uwierzyli, a teraz w bezczelny sposób pokazuje jaki ON jest super i na co go stać.

Widać,że jakoś nie ogarniasz tematu. To nie jest wina Tuska. Jeśli nie on to ktoś inny musiałby to zrobić. I by bolało tak samo lub nawet bardziej. Jest to po prostu nieuniknione i trzeba się z tym pogodzić.
mieszkoma
Użytkownik
Auto:: AVQ 2003
Imię:: Mieszko

Post autor: mieszkoma »

To jest właśnie wada systemu odpowiedzialności pokoleniowej, a podniesienie wieku emerytalnego to żadna reforma. Jest to odwleczenie problemu w czasie. Jeżeli Nasze pieniądze w ZUSie nie byłyby wirtualne to każdy mógłby sam decydować kiedy przejdzie w stan spoczynku.
matti1535
Specjalista

Post autor: matti1535 »

Każdy obiecuje, bo musi mówić to, co chcą usłyszeć ludzie - inaczej nie ma co startować w wyborach. Jakoś tak lubimy być oszukiwani ;) Jedyną alternatywą dla aktualnego systemu jest prywatne ubezpieczenie, ale trzeba pamiętać, że jak się samemu źle zainwestuje to można za wiele lat dostać głodową emeryturę, albo nie dostać wcale jak padnie firma. W przeciwieństwie do Amerykanów nie jesteśmy nauczeni brania pełnej odpowiedzialności za swoje decyzje, więc w razie draki i tak pod różnego rodzaju kancelarie, ministerstwa czy sejm ruszyłby pochód z żądaniami. System mieszany mógłby ew. zagwarantować minimalną wysokość świadczeń, tylko ile musiałby kosztować ubezpieczonego, żeby stać go było na odkładanie na tzw. III filar? Aktualnie rządzący już dziś łatają dziurę budżetową namiastką takiego mieszanego systemu, jaką jest II filar, zaś opozycja chętnie odebrałaby całą zebraną kasę z rąk "obcego kapitału". Rozwiązanie nie jest proste to raz, a dwa, że nie da się łatwo wymyśleć czegoś, co sprawdzi się w każdej sytuacji gospodarczej.
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

Iza_30 pisze:
seba244 pisze:Dla mnie to jest porażka...

Widać,że jakoś nie ogarniasz tematu. To nie jest wina Tuska. Jeśli nie on to ktoś inny musiałby to zrobić. I by bolało tak samo lub nawet bardziej. Jest to po prostu nieuniknione i trzeba się z tym pogodzić.
Iza a czyja żądzi już ponad 5 lat i co. Lepiej jest nie sądzę.

Nie mam nic przeciwko by pracować dłużej ale porównaj pensje nasze i europejskie. Niemiecki emeryt jak żyje a jak nasz. Gdzie są programy dla 50+ itp.
Pawlak powiedział "święte słowa" - licz na siebie.

P.S I nie kojarzcie mnie z PO czy PIS lepiej z PCK :)
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
seba244
Expert
Imię:: .......
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: seba244 »

Iza_30, Widać że sama nie masz pojęcia o wszystkim..

Jak jesteś za tuskiem to bądź, ja za nikim nie jestem i nikogo nie popieram

cheles, ma 10000% racje

Każdy wie że system jest chory i trzeba go zmienić, ale czemu tak aż drastycznie u nas?
Co mnie obchodzi że inne kraje pracują do 67 i do 70..
My żyjemy w Polsce i ma się nam żyć tu dobrze..

Dlaczego panowie którzy żądzą, nie rozwiążą tego w inny sposób--> bo nie umieją.
Tyle pieniędzy sie marnuje na inne rzeczy-->ale oczywiście najprościej to wydłużyć lata pracy ..

Popatrzcie na inne kraje, zmieniają system ale nie w sposób obciążający dla ludzi.
Dając im większe socjalne i lepsze warunki pracy..
Iza_30
Użytkownik

To,że jestem za wydłużeniem wieku emerytalnego,że oznacza,że mam takie a nie inne preferencje polityczne.
To ze wydłuzą to jest pewne i nieuniknione ale to czy to popieram to już inna sprawa.

nie mozna ulegać stereotypom

To tak jak z moją teściową ;). Wierząca i praktykujaca katoliczka a prezes czołowej partii prawicowej to dla niej oszolom. Grunt to miec własny rozum i z niego korzystac.
Awatar użytkownika
bzyk.26
Przeglądacz

Post autor: bzyk.26 »

kto głosował na tych Baranów :hahaha: co z tą Polską panie Premierze :haha: jak tu żyć :brawa:
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

bzyk.26 pisze:kto głosował na tych Baranów :hahaha: co z tą Polską panie Premierze :haha: jak tu żyć :brawa:
zacytuje klasyka - "spieprzaj dziadu" do rządzących.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Imię:: Michał
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

seba244 pisze:Dając im większe socjalne i lepsze warunki pracy..
zeby dac trzeba miec skad brac
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
ODPOWIEDZ