Wyciek oleju.
-
Wino102
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 2.0 TDI 170KM 2007
- Imię:: Krystian
- Podziękował: 14 razy
Wyciek oleju.
Z tyłu silnika mechanik znalazł wyciek oleju i jest na wysokości uszczelki pod głowicą. W poniedziałek będzie się jeszcze upewniał. Rok temu zmieniałem głowice u partacza i chyba od tamtej pory pojawia się olej pod samochodem. Auto jeździ normalnie, raczej nie kopci, na mocy nie stracił, pali normalnie. Jak się okażę, że to jednak uszczelka to wymieniać ją od razu? W ogóle myślę by wynająć rzeczoznawcę by był przy rozbieraniu silnika, aby partacz pokrył wszelkie koszty.
-- So gru 23, 2017 20:00 --
Dalej walczę z wyciekiem oleju. Kilku mechaników robiło mi uszczelkę pod pokrywą zaworów, potem poprawiali jeden stwierdził że odma to kupiłem nową. Prawdopodobnie za każdym razem wydmuchuje tą uszczelką czy to możliwe?
-- So gru 23, 2017 20:00 --
Dalej walczę z wyciekiem oleju. Kilku mechaników robiło mi uszczelkę pod pokrywą zaworów, potem poprawiali jeden stwierdził że odma to kupiłem nową. Prawdopodobnie za każdym razem wydmuchuje tą uszczelką czy to możliwe?
- newcastle26
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1,9 BKC 2005
- Imię:: Konrad
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowań: 8 razy
Re: Wyciek oleju.
Wyciek z tylu silnika spod uszczelki to częsty temat. Tylko ze u mnie po wymianie uszczelki klawiatury było ok. Dziwny przypadek u Ciebie. Walcz i informuj co to było.
-- 23 gru 2017, o 23:55 --
[quote="newcastle26"]Wyciek z tylu silnika spod uszczelki to częsty temat. Tylko ze u mnie po wymianie uszczelki klawiatury było ok. Dziwny przypadek u Ciebie. Walcz i informuj co to było.[/]
A może wymieniana głowica walnięta?
-- 23 gru 2017, o 23:55 --
[quote="newcastle26"]Wyciek z tylu silnika spod uszczelki to częsty temat. Tylko ze u mnie po wymianie uszczelki klawiatury było ok. Dziwny przypadek u Ciebie. Walcz i informuj co to było.[/]
A może wymieniana głowica walnięta?
W życiu piękne są tylko chwile - RR
-
Wino102
- Przeglądacz
Też się zastanawiałem nad tym. Ale moc jest w normie. Nie kopci. Płyn chłodzący w normie. Ostatnio mi mechanik nakładał nową uszczelkę w październiku przez miesiąc pod samochodem znalazłem może z dwie kropelki oleju, przypuszczałem że to były po prostu pozostałości po starych wyciekach. W grudniu zaczęło się wszytko od nowa czyli prawie za każdym razem pod autem znajdę krople oleju
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Pokrywa moze byc krzywa, moze podciekac z egr moze tez byc problem w ukladzie smarowania turbo czyli podejscie oraz splyw oleju z turbo.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
Wino102
- Przeglądacz
Chyba nowa pookrywa nie będzie krzywa. Tym bardziej że przy starej był taki sam wyciek. Rok czasu walczę z tym wyciekiem. I jak by leciało z turbiny to by nie padła już przez ten okres?
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Nie wiem czy jest prosta czy nie. Nowa nie znaczy ze sprawna. Mylisz pojecia. Dla mnie moze byc i 20 letnia byle prosta. Tak samo jak uszczelki pod ta klawiature bywaly dwu-wargowe i trzy-wargowe. Sa zamienniki i sa oryginaly. Turbo to nie gabka by cieknac na zewnatrz. Mylisz tez pojecia. Wie wiesz jak dziala jakakolwiek pompa czy to powieterza czy wody czy czegos innego?? Czy musi cieknac nazewnatrz by mozna bylo powiedziec ze cos jest niesprawne?? Czy turbo bedac smarowane i studzone olejem to ma jakies weze podejsciowe i powrotne tegoz oleju?? jak myslisz?? Czy moze sie tak trafic ze moze byc uszkodzony dany waz lub nawet chocby luna polaczenie?? zakladasz taka choc opcje?? Czy odrazu turbo wyslesz do regeneracji bo gdzies tam z tylu jest mokro odo oleju??
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- newcastle26
- Użytkownik
Oryginalna uszczelka jak na taka cześć jest dość droga. Jeśli dobrze pamietam to coś pod 200 pln. Może masz założony zamiennik kiepskiej jakości i mimo ze nowy to jednak przepuszcza.
- PTAK
- Przeglądacz
- Auto:: 1T0 2.0Tdi Bkd 06r DSG
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 30 razy
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
- Kontakt:
Kolego ja u siebie tez myślałem ze mam wyciek z pod uszczelki w okazało się iż miałem wyciek na śrubie trzymającej prowadnice dźwigienek ,ciekło i spływało prosto na narożnik głowicy na foto masz zaznaczone miejsce okazało się iż uszczelka ze starości przepuszczała pod śrubą .
Było :
Bmw E36 x 9-od 1.6 do 2,8
e34 x 7 w tym Alpina M62
e32 5.0 V12 M70B50
Opel Corsa 1.2 i 1.4 x2
Cinquecento x 2 hehe
Nissan Sunny 2.0Td
Seat Ibiza Evo2 1.9TDI 150KM
Audi A6 c5 2.5TdI V6 150KM
Skoda Octavia x3 i 4x4
Vw Sharan 2004r (2) 1.9TDI 150KM

Teraz jest w końcu Auto Rodzinne
Vw Touran 2.0Tdi Dsg 06r 7-Os.viewtopic.php?f=9&t=9616:)
Jak pomogłem KLIKNIJ "
" ------->>>
Bmw E36 x 9-od 1.6 do 2,8
e34 x 7 w tym Alpina M62
e32 5.0 V12 M70B50
Opel Corsa 1.2 i 1.4 x2
Cinquecento x 2 hehe
Nissan Sunny 2.0Td
Seat Ibiza Evo2 1.9TDI 150KM
Audi A6 c5 2.5TdI V6 150KM
Skoda Octavia x3 i 4x4
Vw Sharan 2004r (2) 1.9TDI 150KM

Teraz jest w końcu Auto Rodzinne
Vw Touran 2.0Tdi Dsg 06r 7-Os.viewtopic.php?f=9&t=9616:)
Jak pomogłem KLIKNIJ "
-
Zimny Chirurg
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 2,0TDI BKD 2007r
- Imię:: Domin
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
Siema
A moze to nie olej. Pomyslales na tym. Niekiedy ropa potrafi tez narobic niezłego syfu. Sciagnij osłone dolną i kuknij dokładnie z czego leci. Jak juz tyle sie nawymieniałeś to moze teraz wali całkiem co innego.
Pozdro
A moze to nie olej. Pomyslales na tym. Niekiedy ropa potrafi tez narobic niezłego syfu. Sciagnij osłone dolną i kuknij dokładnie z czego leci. Jak juz tyle sie nawymieniałeś to moze teraz wali całkiem co innego.
Pozdro
-
Wino102
- Przeglądacz
Jak podcieka EGR? Rozumiem że: EGR przecieka i przez rurę gdzieś z tyłu wywala? A co do pokrywy to mam kolejną pokrywę kupować?. Do trzech razy sztuka? Skoro na starej i nowej cieknie w tym samym miejscu w tych samych ilościach to raczej prawdopodobieństwo uszczerbek obu pokryw spada do minimum. I raczej szybciej kupie nowy używany silnik niż trzecią pokrywę za 800zł. Wężyki raczej też odpadają bo wszystkie są suche. Cała tylna ściana silnika jest mokra od oleju zaczynają od dolnej części pokrywy. Sama turbina też jest sucha jednak nie wąż od powietrza który wchodzi od dołu do niej. W sumie to nawet zgłaszałem dla tych co mi robili regeneracji turbina, to stwierdzili że to na pewno nie to bo coś tam coś tam. Ale zaufanie do nich straciłem i ostatnia naprawa była u nowego mechanika który w tym tygodniu będzie poprawiał swoją robotę bo cieknie dalej.
Oryginalnych uszczelek pod pokrywą na pewno mechanicy nie zakładali bo za cały koszt naprawy płaciłem średnio coś w granicy 150zł.
Pod sinik nie raz zaglądałem i na pewno jest to olej silnikowy, bo za często dolewam. Po za tym dieslem nie śmierdzi. Inne płyny też odpadają bo nic innego nie muszę dolewać.
Oryginalnych uszczelek pod pokrywą na pewno mechanicy nie zakładali bo za cały koszt naprawy płaciłem średnio coś w granicy 150zł.
Pod sinik nie raz zaglądałem i na pewno jest to olej silnikowy, bo za często dolewam. Po za tym dieslem nie śmierdzi. Inne płyny też odpadają bo nic innego nie muszę dolewać.
Jak dobrze patrze na obrazek (czyli ta śruba jest od strony akumulatora) to akurat ten bok mam suchy bardziej się leje w stronę rozrządu chodź ona sam jest suchy. Ale kto wie może tam cieknie i spływa po krawędziach na lewą stronę. Jak z góry powyciągam rurę plastikową od powietrze itp do będę miał na tyle dostępu by powycierać tą śrubę? Czy raczej kanał?PTAK pisze:Kolego ja u siebie tez myślałem ze mam wyciek z pod uszczelki w okazało się iż miałem wyciek na śrubie trzymającej prowadnice dźwigienek ,ciekło i spływało prosto na narożnik głowicy na foto masz zaznaczone miejsce okazało się iż uszczelka ze starości przepuszczała pod śrubą .
- marcyb3
- Expert
- Auto:: Touran 1,9 105 KM,2007r
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 141 razy
- Otrzymał podziękowań: 182 razy
A jak wygląda rurka od smarowania turbo??? Może ona jest gdzieś pęknięta i sączy się olej .Najlepiej umyć silnik odpalić i patrzeć skąd leci ,napewno będzie widać
wystukane w garażu z kluczem w ręku
wystukane w garażu z kluczem w ręku
Jestem Marcin z Jastrowia
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
- newcastle26
- Użytkownik
No ciężko pomylić olej z ropa. Tak mi się wydaje.
-- 26 gru 2017, o 20:32 --
A wogole to nie jestem mechanikiem, ale skoro pokrywe można wykluczyć, głowice również to może problem gdzieś w silniku. Ale ze żaden mechanik nie moze tego ogarnąć? Jedz do Jacka i będziesz miał problem z głowy
:) chociaż ja obstawiam uszczelkę.
-- 26 gru 2017, o 20:32 --
A wogole to nie jestem mechanikiem, ale skoro pokrywe można wykluczyć, głowice również to może problem gdzieś w silniku. Ale ze żaden mechanik nie moze tego ogarnąć? Jedz do Jacka i będziesz miał problem z głowy