Szukałem na różnych forach, ale nic mnie jeszcze nie naprowadziło na dobry tor.
Mieliście podobny przypadek?
Ostatnio, jak grzebałem przy klamce zauważyłem ten problem.dr.mic pisze: problem może być w zawleczce kostki, która słabo ją zabezpiecza przed wypięciem z "modułu"
Mogę tylko zamknąć auto, drzwi się ryglują po naciśnięciu przycisku z logo kluczyka (prawidłowe działanie) i tak samo ryglują się po naciśnięciu przycisku z logo auta z otwartymi drzwiami (nieprawidłowe działanie), otworzyć mogę wszystkie drzwi pilotem albo klamką pojedyncze drzwi.PIOTREL pisze:Kolego to możesz otwierać i zamykać w środku?.
Obydwa przyciski (stary i kupiony używany)działają w taki sam sposób, nieprawidłowo działa przycisk otwieranie auta bo zamiast otwierać to zamyka. Myślisz że to będzie wina gumek w przycisku?PIOTREL pisze:Najpierw napisałeś, że możesz zamknąć od środka a potem, że masz problem.
Problem to masz taki, że masz uszkodzony włącznik w drzwiach. Ten używany przycisk także jest walnięty. Wszystko jest do naprawy. Wymontować cały przełącznik rozebrać wymienić gumkę na nową albo podkleić samą powierzchnię przewodzącą na nową. Od razu zrobić to przy zamykaniu i otwieraniu.
Przemek13 pisze:Witam wszystkich rozwiązałem problem z wyłącznikiem. Najpierw sprawdziłem kabelki które idą od włącznika do sterownika przy silniczku od szyb było wszystko ok a potem zabrałem się za włącznik.
Problem polegał w moim przypadku na tym że w przełączniku gdzie jest płytka drukowana a przy niej jest gumka od przecisków była jakaś maź przezroczysta która powodowała przebicie "zwarcie" które wyczyściłem to wszystko i przestał działać przycisk. Więc zregenerowałem te gumki przyklejając pod nie kawałek sreberka od kanapek i włącznik odżył tak więc myślę że komuś to przyda się na przyszłość taka drobnostka a denerwująca więc temat uważam do zamknięcia.
Cenne uwagi, trzeba u siebie przetestować, bo i u mnie czasem coś nie łączy przy próbie otwarcia, trzeba kilka razy mocno nadusić. Zamykanie bezproblemowo.dr.mic pisze:Tak jak kolega Przemek13 napisał, problem jest po stronie gumek w przycisku, straciły swoje właściwości przewodzące. U mnie nie było żadnego smaru na płytce.
Ja zregenerowałem gumki poprzez delikatnie stopienie ich lutownicą i teraz wszystko działa
Potwierdzam, też zastosowałem patent z lutownicą na styki gumki i otwieranie ożyło z przycisku.dr.mic pisze:Prawdę mówiąc, miałem zastosować folię aluminiową, ale zapomniałem wziąć na robotę.Patent z lutownicą wygooglowałem, jeżeli długo nie podziała zastosuję gumki do pilotów. Najważniejsze, że kolega Przemek13 postawił dobrą diagnozę i przyciski działają.