Wygłuszenie maski na lato a temperatura.
- Wojol
- Użytkownik
- Auto:: 1T2, 2.0 BMM, 2007
- Imię:: Krzysiek
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
Wygłuszenie maski na lato a temperatura.
Witam,
mam dość dziwne pytanie, zauważyłem, że mój silnik w touranie po zgaszeniu auta strasznie długo się wychładza(według mnie tak długo nie powinien), rozumiem, że temperatura na dworze robi swoje+ słaba wentylacja ze względu na zabudowę silnika od dołu oraz macie wygłuszającej maski jednak moje pytanie brzmi,
czy matę/wygłuszenie maski warto zdjąć na lato a założyć z powrotem tylko na zimę?
mam dość dziwne pytanie, zauważyłem, że mój silnik w touranie po zgaszeniu auta strasznie długo się wychładza(według mnie tak długo nie powinien), rozumiem, że temperatura na dworze robi swoje+ słaba wentylacja ze względu na zabudowę silnika od dołu oraz macie wygłuszającej maski jednak moje pytanie brzmi,
czy matę/wygłuszenie maski warto zdjąć na lato a założyć z powrotem tylko na zimę?
-
- Przeglądacz
- Auto:: 2.0 TDI/BMM/DSG/140KM/06r
- Imię:: jacek
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Re: Wygłuszenie maski na lato a temperatura.
Z tego co wiem, to chyba dobrze dla żywotności silnika że się schładza powoli.
Odpalaj wiele razy silnik jak jest zimny a ciepły a żywotność przy zimnym się skraca.
Wygłuszenie maski nie powinno wpływać na chłodzenie silnika, chyba że masz inny problem.
Odpalaj wiele razy silnik jak jest zimny a ciepły a żywotność przy zimnym się skraca.
Wygłuszenie maski nie powinno wpływać na chłodzenie silnika, chyba że masz inny problem.
Moje światła dzienne: [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=4DlGrSXOJZ0[/youtube]
Radio: Icom IC-7000, Magnum S9, Yaesu VX-7R, Baofeng GT-3TP, Uniden 520XL, Uniden 310E
Antena: Santiago 1200. Sirio 1000 Turbo, Nagoya MAG-79E
Γεια σας παιδια!
Radio: Icom IC-7000, Magnum S9, Yaesu VX-7R, Baofeng GT-3TP, Uniden 520XL, Uniden 310E
Γεια σας παιδια!
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Ja mam w swoich autach posciagane oslony dolne i pokrywy gorne te plastikowe. Jak ktos butuje auta to dobrze miec dobre chlodzenie.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- vwaudivag
- Przeglądacz
- Auto:: Vw Touran 2014 fis3D
- Imię:: Adrian
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowań: 35 razy
Myślę ze producent Touranka wiedział co robi,jeżeli chodzi o wygłuszenie itp.
Mam to samo ze po zgaszeniu auta strasznie długo mi się wychładza ale to tylko jak jest na dworze powyżej 25stopni+ ,pewny znachor podpowiedział ze muszę wymienić termostat i czujnik temp. ale jakoś się przeciągnęło i już od roku nic z tym nie zrobiłem i jest ok
Mam to samo ze po zgaszeniu auta strasznie długo mi się wychładza ale to tylko jak jest na dworze powyżej 25stopni+ ,pewny znachor podpowiedział ze muszę wymienić termostat i czujnik temp. ale jakoś się przeciągnęło i już od roku nic z tym nie zrobiłem i jest ok

Zapraszam na mój amatorski kanał Check Engine +-
https://www.youtube.com/channel/UCx23l8 ... _as=public
Małe rzeczy, które cieszą…
https://www.youtube.com/channel/UCx23l8 ... _as=public
Małe rzeczy, które cieszą…

- wesol
- Władca postów
zawsze wiedza co robia i dlatego mamy te wszystkie awarie. Poczynajac o wspaniale panewki jak i pompy oleju i wlasnie przegrzewanie sie glowic w 1.9 tdi itd. Coprawda powinien silnik dzilac poprawnie i we Wloszech przy plus 50 stopniach itd ale bywa niestety roznie.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- turek
- Specjalista
- Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
- Imię:: Michal
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
Hmmm? a może byt tak pokrywę silnika na lato demontować 
Ja wszystko rozumiem ale nie dajmy się zwariować,to służy bardziej wygłuszeniu niż izolacji temperatury

Ja wszystko rozumiem ale nie dajmy się zwariować,to służy bardziej wygłuszeniu niż izolacji temperatury
Ostatnio zmieniony śr cze 07, 2017 20:50 przez turek, łącznie zmieniany 1 raz.
- wesol
- Władca postów
zalecam. Wczesniejsze tdi mialy jeszcze taki ocieplacz wkolo glowicy. o ile w zime mozna to zakladac tak w lato jak ktos lubi zbutowac auto to raczej nic dobrego.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- swimmer
- Expert
- Auto:: VW Touran
- Imię:: Lukasz
- Podziękował: 48 razy
Tym tropem to może i maskę ściągniemy?
Dla normalnego użytkowania wszystkie te osłony powinny być na miejscu.
O ile Osłona górna to bardziej efekt wizualny i trochę wygluszajacy, to dolna to nie tylko widzimisie producenta. To zabezpieczenie całej komory silnika przed brudem i wodą z kałuży, to również prawidłowe prowadzenie strumienia powietrza, aby te nie wirowało tylko przeszło gładko pod autem.
Dla normalnego użytkowania wszystkie te osłony powinny być na miejscu.
O ile Osłona górna to bardziej efekt wizualny i trochę wygluszajacy, to dolna to nie tylko widzimisie producenta. To zabezpieczenie całej komory silnika przed brudem i wodą z kałuży, to również prawidłowe prowadzenie strumienia powietrza, aby te nie wirowało tylko przeszło gładko pod autem.
- yox
- Władca postów
- Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
- Imię:: Marek
- Podziękował: 240 razy
- Otrzymał podziękowań: 673 razy
... eee tam drobiazgiturek pisze:Hmmm? a może byt tak pokrywę silnika na lato demontować

- wesol
- Władca postów
Po co robicie te wszelkie przerobki. Nie lepiej auto seryjne miec. Nie chcesz to rob i po co te wywody. Ja swoje wiem nie tylko z wkasnego doswiadczenia. Po co te gdybania piekarzy murarzy to ja nie rozumiem.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
- Przeglądacz
- Auto:: 2.0 TDI/BMM/DSG/140KM/06r
- Imię:: jacek
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Panowie temat jest o wygłuszeniu maski a nie pokrywach silnika.
Moje światła dzienne: [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=4DlGrSXOJZ0[/youtube]
Γεια σας παιδια!
Γεια σας παιδια!
- swimmer
- Expert
- Auto:: VW Touran
- Imię:: Lukasz
- Podziękował: 48 razy
racja, mały off-top sie zrobił.
Moim skromnym zdaniem wygłuszenie minimalnie wpływa na prędkość chłodzenia silnika do właściwej temperatury. jeśli już czepiać się szczegółów, to gorące powietrze samo znajduje sobie ujście tam gdzie trzeba lub tam gdzie może, zatem bariera w postaci wygłuszenia to najmniejszy problem.
za chłodzenie bloku silnika odpowiada układ chłodzenia silnika, a chłodnica po zakończonej jeździe wychładza się za pomocą pracującego wentylatora...
Turbina? chłodzi się olejem, dlatego też często sugerowane jest pozostawienie samochodu na chwilę na wolnych obrotach po ostrzejszej jeździe.
-- Cz cze 08, 2017 08:55 --
no i mówimy tutaj o silniku 1.6 mpi, kto chce to "butować"?
jeśli podczas jazdy z temperatura wszystko jest ok, nie szukałbym nic na siłę.
Moim skromnym zdaniem wygłuszenie minimalnie wpływa na prędkość chłodzenia silnika do właściwej temperatury. jeśli już czepiać się szczegółów, to gorące powietrze samo znajduje sobie ujście tam gdzie trzeba lub tam gdzie może, zatem bariera w postaci wygłuszenia to najmniejszy problem.
za chłodzenie bloku silnika odpowiada układ chłodzenia silnika, a chłodnica po zakończonej jeździe wychładza się za pomocą pracującego wentylatora...
Turbina? chłodzi się olejem, dlatego też często sugerowane jest pozostawienie samochodu na chwilę na wolnych obrotach po ostrzejszej jeździe.
-- Cz cze 08, 2017 08:55 --
no i mówimy tutaj o silniku 1.6 mpi, kto chce to "butować"?
jeśli podczas jazdy z temperatura wszystko jest ok, nie szukałbym nic na siłę.
- kijec
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1t2 1.4 140km 2008
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
Wygluszenie nie wpływa raczej. A zdejmowanie osłon może wpłynąć odwrotnie, zmiana zawirowań może nawet spalanie wzrosnac od większego oporu. W fiacie 126p jak uchylali klapę to bardziej się grzał.