Seryjny czujnik deszczu RLS wycieraczki „szaleją”

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Mario_KG
Początkujący
Auto:: Touran 2.0 TDI Highline
Imię:: Mariusz
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Seryjny czujnik deszczu RLS wycieraczki „szaleją”

Post autor: Mario_KG »

Pacjent to Touran 2007 mam seryjnie zamontowany RLS i lusterko fortochrom wycieraczki przeciw bieżne. Ustawiłem czułość w kodowaniu VCDS-em v12 między h06 a h0A nawet próbowałem wartości niżej i wyżej, zmiany czułości można odczuć ale po kilu ruchach niezależnie od wartości i wielkości opadu po kilku ruchach prędkość wzrasta do maksymalnej pióra wycieraczek zmienione na nowe bez żadnej poprawy. W blokach pomiarowych w grupie 08 wartości zmieniają się w miarę sensownie w zależności od opadu. W desperacji próbowałem też w kodowaniu bordnetz wyłączyć czujnik deszczu o dziwo dalej reaguje na deszcz ale żadnej sensownej kontroli nad pracą nie ma. Dopiero po odłączeniu przewodu od czujnika RLS można regulować manetką. Załączanie świateł działa poprawnie. Oczywiśćie przejrzałem wątek o dokładaniu RLS.

Podpowie ktoś gdzie szukać problemu bo już mi ręce opadają.
Touran 2007 2.0 TDI DSG BMM 140/168 Mod w Łowiczu :P
Wyposarzenie fabryczne:
- Kierownica Multifunkcja
- Full FIS
- RLS
- Bixenon skrętny
- Chrom pakiet
- Dogrzewacz
- RNS510
- Lusterka fotochromatyczne
- Czujnik deszczu/światła
- Alufelgi 16"
Kabel jest:P
W planach:
Grill od R Line
Bluetooth audio in
Awatar użytkownika
Vincent83
Zaawansowany
Auto:: VW Touran 2007 2.0TDI BKD
Imię:: Artur
Podziękował: 49 razy
Otrzymał podziękowań: 29 razy

Re: Seryjny czujnik deszczu RLS wycieraczki „szaleją”

Post autor: Vincent83 »

Miałem podobny problem. Sprawdź w blokach pomiarowych czy po przetarciu szyby wycieraczką czujnik nie pokazuje, że są jakieś krople. Jeśli tak to albo wycieraczki mocno rozmazuja, albo czujnik do wymiany. Możesz spróbować umyć dokładnie szybę. U mnie skończyło się na wymianie czujnika i problem zniknął.

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka
Obrazek
Awatar użytkownika
Mateusz.N
Przeglądacz
Auto:: 1T1, 2.0tdi BMW, 2006
Imię:: Mateusz
Podziękował: 2 razy

Post autor: Mateusz.N »

U mnie to samo próbowałem zmienić czułość w kodowaniu nic to nie daje chlapią jak oszalałe. Wymiana rls pomogła u ciebie? Bo u mnie tez będzie do wymiany. Wycieraczki nie rozmazują szyba sucha a wycieraczki drą po suchym jak porąbane ręce opadają. Spróbuje narazie je wyłączyć.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Awatar użytkownika
Vincent83
Zaawansowany
Auto:: VW Touran 2007 2.0TDI BKD
Imię:: Artur
Podziękował: 49 razy
Otrzymał podziękowań: 29 razy

Post autor: Vincent83 »

Mateusz.N pisze:U mnie to samo próbowałem zmienić czułość w kodowaniu nic to nie daje chlapią jak oszalałe. Wymiana rls pomogła u ciebie? Bo u mnie tez będzie do wymiany. Wycieraczki nie rozmazują szyba sucha a wycieraczki drą po suchym jak porąbane ręce opadają. Spróbuje narazie je wyłączyć.

Tak. U mnie po wymianie czujnika jest znacznie lepiej, choć czasem i tak wycieraczki żyją swoim życiem :)

Obrazek
Awatar użytkownika
Mateusz.N
Przeglądacz
Auto:: 1T1, 2.0tdi BMW, 2006
Imię:: Mateusz
Podziękował: 2 razy

Post autor: Mateusz.N »

Vincent83 pisze:
Mateusz.N pisze:U mnie to samo próbowałem zmienić czułość w kodowaniu nic to nie daje chlapią jak oszalałe. Wymiana rls pomogła u ciebie? Bo u mnie tez będzie do wymiany. Wycieraczki nie rozmazują szyba sucha a wycieraczki drą po suchym jak porąbane ręce opadają. Spróbuje narazie je wyłączyć.

Tak. U mnie po wymianie czujnika jest znacznie lepiej, choć czasem i tak wycieraczki żyją swoim życiem :)

Jak go wymieniałeś to odklejałeś od szyby? Jeżeli tak to czego użyłeś do ponownego przyklejenia i jak go odkleiłeś? Kupowałeś nowy czy używany bo jak używany to może nadal masz uszkodzony?Skoro dalej żyją własnym życiem to znaczy że nie jest dobrze i nie powinno tak być chyba.Chyba że te czujnik tak maja w Turkach. Generalnie jest z nimi problem jak widać

Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 215 razy
Otrzymał podziękowań: 681 razy

Post autor: jeżu »

Mateusz.N pisze:Jeżeli tak to czego użyłeś do ponownego przyklejenia i jak go odkleiłeś?
Pewnie niczego bo nic nie potzreba bo rls trzyma się do szyby jak przyssawka dociskają go blaszki...
Panowie poprawne kodowanie a w przypadku wymiany prawidłowy "montaż" (bez pęcherzy powietrza) i wszystko działa jak trzeba....
ODPOWIEDZ