Cofanie sie paliwa.

Zimny Chirurg
Przeglądacz
Auto:: Touran 2,0TDI BKD 2007r
Imię:: Domin
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Cofanie sie paliwa.

Post autor: Zimny Chirurg »

Witam

Mam mały problem mianowicie jak dłużej postoi to odpala ale tak jak by był lekko przypowietrzony. Nie zawsze ale często. Jak juz raz odpali to pozniej jest git. Z pół obrotu. Na zimnym tez z pół obrotu tylko niekiedy zamiesza. I teraz mam pytanie jakie mamy w 2,0 TDI BKD srednice węzy paliwowych "fi 8 czy 10" bo chce zaworek zwrotny załozyć i by było po problemie.
Dzieki.

Pozdro
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Re: Cofanie sie paliwa.

Post autor: wesol »

Nic ci nie da taki zaworek. Nawet jak dasz ich nawet trzy. Fi jest 8. Tdi na pompkach maja pompke elektryczna w baku wiec juz przekrecajac stacyjke masz przepompowany uklad paliwowy.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
yogicc
Użytkownik
Auto:: Touran 1,9TDI AVQ 2003r
Imię:: Daniel
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowań: 25 razy

Post autor: yogicc »

to co zrobić żeby nie cofało się paliwo ?
Halooooo Straż pożarna??? Ukradli mi rower!! Zróbcie coś !!!
Było: Maluch '87, Cinquecento 700 '97, Corsa 1,2 '97, Passat 1,9TDI '99, Jest: Touran 1,9TDI '03, Audi A3 1,9TDI '00, Komar 232 '68, Romet 50T1 '81,
Awatar użytkownika
marcyb3
Expert
Auto:: Touran 1,9 105 KM,2007r
Imię:: Marcin
Podziękował: 141 razy
Otrzymał podziękowań: 182 razy

Post autor: marcyb3 »

Wymienić uszczelniacze na pompkach. Sprawdzić przewody. Vakupompe. w najgorszym przypadku gniazda w głowicy wyrobione

wystukane z garażu z kluczem w ręku
Jestem Marcin z Jastrowia
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

To nie wina cofajacego sie paliwa. Zreszta by to sprawdzic wystarczy pod maska sobie na noc zalozyc baniaczek i do niego wezyki-zaciagajacy paliwo i powrotny. Wtedy bedzie wiadomo.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Zimny Chirurg
Przeglądacz

marcyb3 pisze:Wymienić uszczelniacze na pompkach. Sprawdzić przewody. Vakupompe. w najgorszym przypadku gniazda w głowicy wyrobione

wystukane z garażu z kluczem w ręku
Gniazda w BKD odpadaja. 2 sparawa gumki w stanie idealnym przed wymiana. Mimo tego jak juz było rozebrane cały zestaw nowy i kompletnie 0 poprawy. Czyli jak zaworek nic nie da to zostaje vacum. Musze jakas zalatwic na podmianke i zobacze co będzie sie działo.

Pozdro

P.S. A tak zapytam to niby dlaczego zaworek nic mialby nie dac. Moze pompa w baku nie domagac i zaworek byłby tu zbawienny?

-- N lip 23, 2017 19:27 --
wesol pisze:Nic ci nie da taki zaworek. Nawet jak dasz ich nawet trzy. Fi jest 8. Tdi na pompkach maja pompke elektryczna w baku wiec juz przekrecajac stacyjke masz przepompowany uklad paliwowy.
Nie wszystkie TDI PD maja pompkę w baku. No ale w moim przypadku jest bo sychac

-- N lip 23, 2017 19:28 --
wesol pisze:To nie wina cofajacego sie paliwa.
Czyli?

vacum?
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Nie staraj sie uczyc ojca robic dzieci to nie pierwszy ajm by nie bylo pompki elektrycznej. Mowa jest o turku i o bkd a tu zawsze byla pompka podajaca. Nawet niektore VPki mialy pompke elektryczna.
Jakby pompka ta nie trybila to by byly inne problemy byly a jakie to odepnij wtyczke i tak posmigaj to sie przekonasz.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Zimny Chirurg
Przeglądacz

Dokładnie AJM nie miały. Nie ma innych objawów. Wsio lata idealnie. Czyli? Vacum w ch*** wali?
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Tego nikt nie wie ale sprawdza sie wszystko pokolei. Od tego wasnie jakie cisnienie paliwa na tandemie jest. Ale pewnie po ingerencji w soft mysle ze by palil jak lalka. Tak to juz jest w tych autach.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Zimny Chirurg
Przeglądacz

Tak jak pisałem. Oringi nowe. Wsio suche jak piepsz. Niekiedy jak zimny odpali pieknie bez zamieszania. Jak ciepły zawsze ekstra. Jak załatwie inne vacum i podnienie dam znac co wyszło.

Pozdro
TouranKK
Początkujący
Auto:: Touran BKD 2005
Imię:: Krzysztof
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: TouranKK »

Rozrusznik kręci pewnie o parę obrotów na minutę za wolno i tyle...
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

takie rzeczy to zakladam ze sprawdzone. Ile to sprawdzic obroty przy kreceniu. Zreszta takei elementy jak rozrusznik rozbieram profilaktycznie w celach konserwacyjnych. Jak kreci jak korbowanie reka to pewnei ze bedzie palil dopiero po 5 sekundach.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Zimny Chirurg
Przeglądacz

Panowie bysmy sie dobrze zrozumieli. Silnik tak jest zimny np po nocy ok 12h to odpala tak jak by chciał odpalic od pół obrotu ale nie mial by wystarczajacej ilosci paliwa. Np niekiedy slysze ze od razu lapie to zrobiłem test, puściłem kluczyk i wskakuje na 500 obr i niekiedy wkreci sie na 800 a niekiedy zgasnie.Dosłownie trwa to moze 1s. Dlatego teraz jak słysze ze nie łapie od razu to pomagam mu rozrusznikeim i trzymam go 1s dłużej by od razu odpalil. Oczywiscie niekidy jest tak ze odpali idealnie a niekiedy jest tak ze zamiesza. Idzie z tym zyc. Myslalem jeszcze by podniesc dawki rozruchowe. Sam nie wiem. narazie wakacje. Tak jak pisałem wczesniej podmienie vacum. moze cos to zmieni.

Pozdro
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

pompka w baku nie bo jej jedynym zadaniem jest dostarczyc paliwo do filtra paliwa. W zasadzie przepompowac przez filtr paliwa. Nie ma opcji by ta pompka przepompowala paliwoprzez pompe tandem. Poprostu tandem jest tak szczelny ze nie da rady przez niego przepompowac paliwa. Wczesniejsze konstrukcje mialy na filtrze paliwa ten trojnik z oringami i tam sie upatrywalo zazwyczja problem nieszczelnosci ale to tez tylko w 50% bywalo.
Sciagnij wtyczke od czujnika temperaury i zobacz jak wtedy odpali po nocy. przy braku sygnalu z czujnika temeratury cieczy ecm przyjmuje skrajnie niska temperature wiec podaje najwieksza mozliwa dawke paliwa zapisana w ecm jakby byl najwiekszy mróz. jak wtedy zagada super to znakiem tego ze faktycznie albo rozrusznik aku albo silnik juz nieco wyeksploatowany i podniesieniem dawki mozna to zaleczyc.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Zimny Chirurg
Przeglądacz

Chłopaki naczytałem sie na temat BKD chyba 1k stron i for z roznych stron swiata. Tyle ile miałem mozliwosci tłumaczeń. Ogólnie doszedłem do wniosku ze pół swiata chyba sie z tym boryka ze te 16V maja jakas bolączke. Znalazłem 1 desperata co miał juz wszystko wymienione prócz głowicy i nadal lipnie palił. Mimo ze silnik pracował dobrze i płynu nie brał to i tak zdjął głowice i ja zamienił na nową. Problem z odpalaniem pisał ze sie skonczył. Dla mnie to przegiecie wydawac mase ksay. Ale kazy robi jak uwaza. Z czujnikiem myslalem by go po 1 sprawdzic czy nie wali w ch***. Moze pokazywac np ze silnik jest ciepły. Z wtyczka tez myslalem by tak zrobic. Co do silnika czy juz ma dosyc to co to za diesle w tych czasach to ma najechane prawdziwe 195 tys i juz by miał dosyc. Z tymi dawkami to niegłupi pomysł. I chyba najłatwiejszy. Bedziemy dzialac.

Teraz picuje maszyne bo piekna pogoda to i czas na konserwacje. Malowanie zaciskow , tarcz itd itp.

pozdro
ODPOWIEDZ