Problem z tempomatem i wycieraczką tył
- Maciek666
- Kandydat
- Auto:: Touran 1T, 1.6 MPI, 2007
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 2 razy
Problem z tempomatem i wycieraczką tył
Cześć,
Od niedawna jestem posiadaczem Tourana z 2007 roku. Zauważyłem problem z tempomatem i tylną wycieraczką. Często podczas jazdy nie działa mi tempomat, ostatnio jechałem autostradą z ustawioną prędkością, przy zmianie pasa ruchu zdezaktywował się i już nie mogłem ponownie ustawić stałej prędkości. Podobnie jest z wycieraczką, czasami działa, czasami przesunie się tylko o pare centymetrów, a czasami w ogóle nie działa.
Czy ktoś może mi podpowiedzieć od czego zacząć? Czy to jest problem z manetkami, czy trzeba ryć coś głębiej?
Pozdrawiam,
Marcin
Od niedawna jestem posiadaczem Tourana z 2007 roku. Zauważyłem problem z tempomatem i tylną wycieraczką. Często podczas jazdy nie działa mi tempomat, ostatnio jechałem autostradą z ustawioną prędkością, przy zmianie pasa ruchu zdezaktywował się i już nie mogłem ponownie ustawić stałej prędkości. Podobnie jest z wycieraczką, czasami działa, czasami przesunie się tylko o pare centymetrów, a czasami w ogóle nie działa.
Czy ktoś może mi podpowiedzieć od czego zacząć? Czy to jest problem z manetkami, czy trzeba ryć coś głębiej?
Pozdrawiam,
Marcin
-
VWariaT
- Zaawansowany
- Auto:: 1T2 2.0TDI
- Imię:: VWariaT
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowań: 55 razy
Re: Problem z tempomatem i wycieraczką tył
Po pierwsze zapraszamy do Powitalni
A co do manetki to trzeba ją zdemontować i zobaczyć co tam się stało. Może wystarczy tylko przeczyścić styki.
Jeżeli masz dostęp do kabelka to proponowałbym wpiąć się w komputer i sprawdzić błędy, wtedy będzie wiadomo co jest grane.
A co do manetki to trzeba ją zdemontować i zobaczyć co tam się stało. Może wystarczy tylko przeczyścić styki.
Jeżeli masz dostęp do kabelka to proponowałbym wpiąć się w komputer i sprawdzić błędy, wtedy będzie wiadomo co jest grane.
Był: 1T2 -> Z czerni wyłonił się początek....
Jest: Citroen DS5 Sport Chic 'Denon
- Maciek666
- Kandydat
Dzięki VWariat, za chwilę nadrobię zaległości i się przywitam ;-) Co do kabelka... nie mam nic dedykowanego do VW, mam uniwersalny komp wpinany w złącze OBD z apką na smartfona, jest szansa tym zczytać błedy? Czy trzeba mieć dedykowane oprogramowanie i kompa pod VW? (jestem zielony jeśli chodzi o VAG'a)VWariaT pisze:Po pierwsze zapraszamy do Powitalni
-
VWariaT
- Zaawansowany
- Auto:: 1T2 2.0TDI
- Imię:: VWariaT
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowań: 55 razy
ciężko mi powiedzieć jak działa coś uniwersalnego
spróbuj, może zadziała...
ale tak czy inaczej , jeżeli są to problemy sporadyczne to rozebrałbym kierownicę i wypiął zespół manetek do czyszczenia.
ale tak czy inaczej , jeżeli są to problemy sporadyczne to rozebrałbym kierownicę i wypiął zespół manetek do czyszczenia.
Był: 1T2 -> Z czerni wyłonił się początek....
- Maciek666
- Kandydat
Dzięki. Będę działał :-)VWariaT pisze:ciężko mi powiedzieć jak działa coś uniwersalnegospróbuj, może zadziała...
- gordon
- ____________________

- Auto:: Touran 1.9 TDI BKC '05
- Imię:: Ireneusz
- Podziękował: 115 razy
- Otrzymał podziękowań: 188 razy
Przecieranie się kabelka od tempomatu to możnaby powiedzieć standardowa usterka. Manetka do rozebrania i kabelek naprawy, lub jak kto woli manetka do wymiany, na nowszy model oczywiście ;-) W sumie to można rozpołowić manetkę bez ściągania kiery i delikatnie sprawdzić kabelki wewnątrz czy nie ma jakiegoś luźnego.
A wycieraczka też pewnie do rozebrania, czyszczenia i przesmarowania, bo skoro raz działa a raz nie to pewnie gdzieś powoli się zaciera.
A komputer można podłączyć cokolwiek byleby łączyło się ze sterownikami i odczytywało błędy.
A wycieraczka też pewnie do rozebrania, czyszczenia i przesmarowania, bo skoro raz działa a raz nie to pewnie gdzieś powoli się zaciera.
A komputer można podłączyć cokolwiek byleby łączyło się ze sterownikami i odczytywało błędy.
- Maciek666
- Kandydat
Dzięki @gordon. Pisząc o wycieraczce masz na myśli mechanizm w klapie, czy podobnie jak z tempomatem dobierać się do manetki? Przy próbie włączenia wycieraczki przekaźnik (?) daje znaki życia, słychać cykanie gdzieś z okolicy kolumny kierowniczej.gordon pisze:Przecieranie się kabelka od tempomatu to możnaby powiedzieć standardowa usterka. Manetka do rozebrania i kabelek naprawy, lub jak kto woli manetka do wymiany, na nowszy model oczywiście ;-) W sumie to można rozpołowić manetkę bez ściągania kiery i delikatnie sprawdzić kabelki wewnątrz czy nie ma jakiegoś luźnego.
- gordon
- ____________________

- Auto:: Touran 1.9 TDI BKC '05
- Imię:: Ireneusz
- Podziękował: 115 razy
- Otrzymał podziękowań: 188 razy
Mam na myśli raczej mechanizm wycieraczki. I tutaj właśnie z pomocą przydałby się właśnie komputer i sprawdzenie błędów, pewnie byłoby trochę więcej wiadomo.
Jak nie masz VCDS-a, to napisz do Hagio z forum on jest z Poznania, czy okolic, pewnie pomoże.
Jak nie masz VCDS-a, to napisz do Hagio z forum on jest z Poznania, czy okolic, pewnie pomoże.
- Maciek666
- Kandydat
OK, dzięki za informacje. Będę działał :-)gordon pisze:Mam na myśli raczej mechanizm wycieraczki. I tutaj właśnie z pomocą przydałby się właśnie komputer i sprawdzenie błędów, pewnie byłoby trochę więcej wiadomo.
- Ciapek
- Expert
- Auto:: 2.0 DSG BKD '05
- Imię:: B
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
dziwi mnie, że nikt nie napisał o czujniku pedała hamulca ad. tempomatu.
Też kiedyś o tym pisałem i nikt o manetce nie pisał.... zwłaszcza, że sprawdzałem ją VCDS.
Też kiedyś o tym pisałem i nikt o manetce nie pisał.... zwłaszcza, że sprawdzałem ją VCDS.
Pozdrawiam!
- Maciek666
- Kandydat
Manual. Kiedyś tempomat się dezaktywował przy włączeniu kierunkowskazu, więc zakładam, że to jednak coś z manetką. Jeszcze nie miałem czasu się za to zabrać więc nie wiem czy na 100% to jest słuszny trop :-)
- bartez55
- ____________________

- Auto:: Touran 2.0 TDI [CFHC]
- Imię:: Bartek
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowań: 102 razy
Jak najbardziej może tak byc. Ja miałem tak w Octavii po założeniu tempomatu i wymiana manetki pomogła. Tempomat zakładałem sam.Maciek666 pisze:Manual. Kiedyś tempomat się dezaktywował przy włączeniu kierunkowskazu, więc zakładam, że to jednak coś z manetką. Jeszcze nie miałem czasu się za to zabrać więc nie wiem czy na 100% to jest słuszny trop :-)
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka