nie włącza się klima
-
mały
- Auto:: Touran
- Imię::
nie włącza się klima
Po małym zderzeniu z psem musiałem wymienić wentylatory i elektrozawór na sprężarce (brak pewności czy działa). I jest problem klima się nie włącza, wentylatory nie pracują, wyskakuje błąd 00898. spec który nabijał klimę powiedział że sprężarka pracuje. czekam na sugestie. co może być.
[ Dodano: Wto Maj 01, 2012 12:56 ]
Poprzednim razem nie przywitałem się, sorki witam.
Jak w takim razie sprawdzić czy wentylatory działają, tylko poproszę w sposób prosty tłumaczyć. Dodam że jak na panelu włączę A/C to szybkość dmuchawy się załącza. Klimy nabili 530g więc chyba tak jak trzeba. Jakiś magik powiedział mi że ten błąd to jest najczęściej wywalany przez VCDS i najlepiej podpięć pod serwisowy wtedy wyjdzie co to może być. Może jeszcze jakieś propozycje.
[ Dodano: Wto Maj 01, 2012 12:56 ]
Poprzednim razem nie przywitałem się, sorki witam.
Jak w takim razie sprawdzić czy wentylatory działają, tylko poproszę w sposób prosty tłumaczyć. Dodam że jak na panelu włączę A/C to szybkość dmuchawy się załącza. Klimy nabili 530g więc chyba tak jak trzeba. Jakiś magik powiedział mi że ten błąd to jest najczęściej wywalany przez VCDS i najlepiej podpięć pod serwisowy wtedy wyjdzie co to może być. Może jeszcze jakieś propozycje.
-
grzessss
- Kandydat
Witam szukam i znaleźć nie moge moze ktoś pomoze. Problem polega na tym że klima wogole się nie załącza żadnych błędów w klimie nie wykryto ciśnienie wszystko ok na symulacji wentylatory chodzą a bez kompa nic może ktoś się już z czymś takim spotkał?? proszę o pomoc bo szkoda mi dziecka wziąć na trasę pozdrawiam.
-
mieszkoma
- Użytkownik
- Auto:: AVQ 2003
- Imię:: Mieszko
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Podepnę się pod temat aby nie tworzyć nowego...
Na panelu climatic po włączeniu AC nic się nie dzieje, VCDS nie wywala błędów. Wentylatory na chłodnicy nie załączają się. Poniżej obraz bloków. W korku Touran trzyma 90st. Czy z bloków wynika uszkodzenie wentylatora klimy? Jak można sprawdzić uszkodzenie wentylatora klimy, czy można go podpiąć "na krótko"?

PS: Niko02 dzięki za skan.
Na panelu climatic po włączeniu AC nic się nie dzieje, VCDS nie wywala błędów. Wentylatory na chłodnicy nie załączają się. Poniżej obraz bloków. W korku Touran trzyma 90st. Czy z bloków wynika uszkodzenie wentylatora klimy? Jak można sprawdzić uszkodzenie wentylatora klimy, czy można go podpiąć "na krótko"?

PS: Niko02 dzięki za skan.
-
mieszkoma
- Użytkownik
Odświeżę swój problem:
Zrobiłem wczoraj drugie podejście do wymontowania wentylatorów i się udało (wcześniej próbowałem wyjąć górą) wyjąłem dołem.
Ale radość moja nie trwała długo
Podpiąłem "na krótko" mały wentylator i zaczął się kręcić...
Podpiąłem duży i o dziwo też zaczął się obracać - wiec to nie szczotki
Zauważyłem, że na dużym wentylatorze jest strzałka (chyba pokazuje kierunek obrotu), a mój wentylator kręci się w przeciwnym kierunku.
Czy to może oznaczać, że padła elektronika w dużym wentylatorze?
Zrobiłem wczoraj drugie podejście do wymontowania wentylatorów i się udało (wcześniej próbowałem wyjąć górą) wyjąłem dołem.
Ale radość moja nie trwała długo
Podpiąłem "na krótko" mały wentylator i zaczął się kręcić...
Podpiąłem duży i o dziwo też zaczął się obracać - wiec to nie szczotki
Zauważyłem, że na dużym wentylatorze jest strzałka (chyba pokazuje kierunek obrotu), a mój wentylator kręci się w przeciwnym kierunku.
Czy to może oznaczać, że padła elektronika w dużym wentylatorze?
-
mieszkoma
- Użytkownik
chyba tak: bo mały startuje z odwrotną biegunowością.
PS: sprawdziłem duży kręci się w złą stronę
edit: Marcin mnie uświadomił, że wentylator duży nie odpali się na krótko
do tego potrzebny jest jeszcze sygnał z CAN.
Następne podejrzenie padło na czujnik cieczy...
Czy to jest czujnik temperatury czy ciśnienia cieczy chłodzącej? I czy on może być przyczyną?

Czujnik ten wykręciłem z układu klimatyzacji -zaraz przy chłodnicy, po lewej stronie (pasażera) ale nie wiem jak ten czujnik się nazywa-a podobno on może blokować klimę.
PS: sprawdziłem duży kręci się w złą stronę
edit: Marcin mnie uświadomił, że wentylator duży nie odpali się na krótko
Następne podejrzenie padło na czujnik cieczy...
Czy to jest czujnik temperatury czy ciśnienia cieczy chłodzącej? I czy on może być przyczyną?

Czujnik ten wykręciłem z układu klimatyzacji -zaraz przy chłodnicy, po lewej stronie (pasażera) ale nie wiem jak ten czujnik się nazywa-a podobno on może blokować klimę.
-
witek
- Przeglądacz
- Podziękował: 3 razy
mieszkoma to jest właśnie czujnik cisnienia w układzie klimatyzacji, w moim przypadku to on był odpowiedzialny za nie właczanie sie klimy, Wymieniłem na nowy i klima hula jak ta lala.
Spróbój sprawdzić jeszcze poprzez "self test" klimatronika trzymając jednocześnie przycisk obieg wewnętrzny+econ (AC) i podaj jakie błędy wyświetla.
Spróbój sprawdzić jeszcze poprzez "self test" klimatronika trzymając jednocześnie przycisk obieg wewnętrzny+econ (AC) i podaj jakie błędy wyświetla.
-
seba244
- Expert
- Imię:: .......
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
W przypadku uszkodzenia czujnika wysokiego ciśnienia (G65), VCDS powinien pokazać błąd.
Mi błąd pokazał, dziwie sie czemu u ciebie było inaczej...
Ale wymiana jest prosta i zajmuje to 10 min.
Temat opisywany był tu
Mi błąd pokazał, dziwie sie czemu u ciebie było inaczej...
Ale wymiana jest prosta i zajmuje to 10 min.
Temat opisywany był tu