Jeszcze nie w pełni gotowe, ale już się pochwalę małym kilkudniowym DIY
https://youtu.be/xb6B9m8zlgo
Elektryka siedzeń w Touranie
Moja Pochodzi z Audi A4, zepewnie z Passata B6 było by łatwiej ale kompletne 2 elektryczne siedzenia trafiły mi się za 300pln więc zabrałem się do roboty.
Zalety: pupcia jeździ w ta i spowrotem, góra dół, wszystko, do tego wzmocnienia boczne oparcia lepiej trzymają
Wady:
- siedzenie niestety nie odchyla się do pozycji leżącej - wina celowo ograniczonego mechanizmu z A4

- Kolor panelu odchodzi od oryginału
Manual chciałem zrobić przy okazji robienia siedzenia pasarzera, niestety nie wiem czy będę siedzenie przerabiał, ponieważ okazało się, że mechanizm z A4 jest uszkodzony i najpierw musiałbym go naprawić, po za tym brak moźliwości pełnego odchylenia oraz 'złożenia' siedzenia troszeczkę mi nie pasuje.
Siedzenia pochodzą z wersji Cabrio, więc stelarz pozwala na 'uchylenie' siedzenia, ale jest to tylko złożenie częściowe. jeżeli udąło by mi się przeskoczyć problem 'odchylania' siedzenia, możliwe że przerobię także siedzenie pasarzera, wtedy zrobię manual.
niestety mechanizmu 'elektryki' nie da się 'przełożyć' w miejsce manualnego
w skrócie:
1) Rozebranie siedzeń (niedestrukcyjne rozebranie siedzenia Audi praktycznie nierealne, ogromna ilość części oryginalnie bardzo mocno posklejana)
2) roznitowanie i poodcinanie siedziska siedzenia ze stelarza audi (w niektórych miejscach dodatkowo pospawane)
3) roznitowanie siedziska z Tourana (tutaj natomiast niektóre mocowania śrubowe były zastąpione Sprasowanymi)
4) przynitownie siedziska do stelarza elektrycznego
5) Przystosowanie mocowania poduszki powiecznej do Stelarza oparcia z Audi (tylko 1 mocowanie było w tym samym miejscu, do tego stelarz trzeba było wyprofilować - wyciąć kawałek blachy - aby poduszka weszła)
6) docięcie i lekkie wyrzeźbienie gąbki oparcia aby pasowała do stelarza oparcia z audi (stelarz jest o wielie mocniejszy, posiada wzmocnienia boczne oraz górna część zrobiona z profili zamiast jednolitej blachy)
7) przenitowamie mocowania stolika do nowego stelarza

9) pociągnięcie zasilania
TODO:
- Dostosowanie szuflady pod siedzeniem, 'prawie' pasuje, ale to 'prawie' uniemożliwia obecnie jej przykręcenie
- dorobienie osłony plastikowej zasłaniającej prowadnice (w touranie plastik jest dłuźszy i zasłania prowadnice)
- Zaślepka regulacji lędźwiowej.