Sposoby i środki dezynfekcji klimatyzacji
-
demi1
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
Sposoby i środki dezynfekcji klimatyzacji
Witam wszystkich klubowiczów.
Jakie środki polecacie do czyszczenia klimy ? Jaki jest najskuteczniejszy ?
W jaki sposób dostać się do parownika żeby potraktować go środkiem dezynfekującym ?
Dzięki za info i pozdrawiam.
W jaki sposób dostać się do parownika żeby potraktować go środkiem dezynfekującym ?
-
rafi
- Przeglądacz
Ja korzystam z ozonowania. Jest duzo materialu w internecie. To najlepszy sposob na oczyszczenie auta i nie tylko. http://www.ozo3.pl/
- cheles
- Władca postów
- Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
- Imię:: Leszek
- Podziękował: 33 razy
- Otrzymał podziękowań: 129 razy
Re: Sposoby i środki dezynfekcji klimatyzacji
Najskuteczniej to dbać o klimatyzację regularnie. Teraz w modzie jest czyszczenie ozonem można też użyć środków do czyszczenia i dezynsekcji w sprayu. Grzyby, pleśń itp gromadzą się w całym obwodzie klimatyzacji, więc potraktowana parownika środkiem dezynfekcyjnym będzie tylko półśrodkiem.demi1 pisze:Witam wszystkich klubowiczów.
-
demi1
- Początkujący
Tak jak pisałem prędzej o klimkę dbam 2x w roku wymiana filtra kabinowego i spray do nawiewów. Ale dzięki za radę. Zastanowię się nad ozonowaniem.
PS. to w tym roku coś tak ostro smrodek daje w poprzednich latach było ok.
Daltego zastanawiam się czy przypadkiem pianka do dezynfekcji jaką kupiłem to przypadkiem nie była do golenia.
Daltego zastanawiam się czy przypadkiem pianka do dezynfekcji jaką kupiłem to przypadkiem nie była do golenia.
- cheles
- Władca postów
Ostry smrodek ?demi1 pisze:Tak jak pisałem prędzej o klimkę dbam 2x w roku wymiana filtra kabinowego i spray do nawiewów. Ale dzięki za radę. Zastanowię się nad ozonowaniem.
[ Dodano: Pon Maj 07, 2012 07:47 ]
Zgadza się pianki można wywalić do kosza - zawsze zostanie, jeżeli już to warto spróbować ozonem lub środkiem w spray'u do czyszczenia klimatyzacji (nie polecam najtańszych).rafi pisze:Pianki mozesz wyrzucic do kosza, sprobuj ozonowania, a bedziesz czol roznice.
- cheles
- Władca postów
Jakby zapach octu ? (przynajmniej ja ma takie odczucie). Przyda się albo ozon albo czyszczenie klimy nawet jakimś środkiem w sprayu.demi1 pisze:Najgorzej jest przez pierwsze 5 min. po włączeniu i wyłączeniu klimy a potem jest ok nic nie czuć
[ Dodano: Pon Maj 07, 2012 20:16 ]
.r00x pisze:A może ktoś polecić dobry zakład który zajmuje się ozonowaniem klimy w Łodzi ?
Ostatnio Norauto miało promocję na czyszczenie klimy ozonem, adres masz tutaj
93-610 Łódź, ul. Kolumny 6/36
przy Centrum Handlowym Carrefour
Poniedziałek-Sobota 9.30-20.30
Niedziela 10.00-18., diagnostyka klimatyzacji gratis (wg gazetki).
Byłem w Wawie w norauto zakładać Ledy i jestem zadowolony.
- cheles
- Władca postów
Każdy układ klimatyzacji samochodowej ma pięć podstawowych elementów:r00x pisze:Dzięki cheles za odpowiedź. Okazało się że mam możliwość pożyczenia wytwornicy ozonu i odgrzybienie mogę wykonać sam. Tylko teraz pytanie do Was. Gdzie najlepiej włozyć rurkę i na co szczególnie zwrócić uwagę ?
1.Sprężarkę
2.Skraplacz
3.Filtr - osuszacz lub akumulator
4.Element rozprężny
5.Parownik
W zależności od rodzaju elementu rozprężnego rozróżnia się układy klimatyzacji samochodowej z:
•zaworem rozprężnym i osuszaczem,
•dyszą dławiącą i akumulatorem
Wspólnymi cechami obu układów są zamontowane w nich:
•sprężarka
•skraplacz
•parownik
Pozostałe elementy w obu układach są różne.
Oczywiście samemu będzie ciężko te wszystkie elementy wyczyścić bez rozbierania poszczególnych elementów ale ja bym przeczyścił:
1. Kanały pod siedzeniami,
2. Po wyjęciu filtru przeciwpyłkowego dokładnie oczyścić kanał,
3. Każdy wylot powietrza na desce.
Miejscem powstawania grzybów, pleśni, jest parownik, to do niego trzeba się dostać, jego wyczyścić i znów zamontować, to odpada gdyż parowniki są tak zamontowane że najczęściej trzeba zdjąć całą przednią deskę roździelczą o kosztach nie wspominając.
Jak dostać się do parownika - niech koledzy mnie poprawię bo info mam z VW Golf
1. Zdejmujemy filtr przecidpyłkowy,
3. Rozkręcamy kawałek deski rozdzielczej od strony pasażera, odkręcamy wentylator,
3. Zapodajemy środek wprost na parownik i każdą możliwą kratke nawiewu wpychając wężyk jak najgłębiej i powoli wyciągając,
4. Zgodnie z instrukcją odpalamy auto i zostawiamy na 2 minuty na wolnych obrotach, żeby piana lepiej sie rozłożyła.
5. Jeśli ubyło piany na parowniku lub w którymkolwiek miejscu zapodajemy ponownie.
6. Zostawiamy na jakieś 2 godziny z otwartą maską i szybami… w tym czasie ewentualnie
7. Po około 2 godzinach montujemy wentylator, tapicerke, odpalamy auto – wentylator na max ogrzewanie ma max i tak z 15 minut.
8. Zakładamy filtr przeciwpyłkowy
-
ktotamjest
ozonowanie jest skutecznie jedynie jeżeli dbamy o klimatyzację, bo fizycznych zabrudzeń to ono za bardzo nie usuwa, no i tutaj pomocne są tak znienawidzone tutaj pianki 
w zasadzie wszystkie dostępne pianki na rynku mają ten sam skład chemiczny, różnica to chyba tylko wygląd puszki i cena przedział chyba od 20 do 50(!) złotych
ja ostatnio korzystałem z piany tej firmy (jakieś 20 zeta)
http://www.enyrun.pl/produkty/zmywanie/cl-820-3/
no a po pianie, ozonowanie
w zasadzie wszystkie dostępne pianki na rynku mają ten sam skład chemiczny, różnica to chyba tylko wygląd puszki i cena przedział chyba od 20 do 50(!) złotych
ja ostatnio korzystałem z piany tej firmy (jakieś 20 zeta)
http://www.enyrun.pl/produkty/zmywanie/cl-820-3/
no a po pianie, ozonowanie
- cheles
- Władca postów
Raz do roku można się poświęcić z kasą. U mnie, a dbam o klimę przynajmniej raz na pół roku oczyszczę klimę środkiem w sprayu. Efekt jest na jakiś miesiąc. Ostatnio jak już pisałem po wyłączeniu klimy czuć było "ostry smrodek" - ocet.
Byłem na rocznym przeglądzie teraz mają promocję na odgrzybianie, oczyszczanie i dezysekcję układu klimatyzacji.
Efekt pozbyłem się "smrodku"
Byłem na rocznym przeglądzie teraz mają promocję na odgrzybianie, oczyszczanie i dezysekcję układu klimatyzacji.
Efekt pozbyłem się "smrodku"