Montaż spryskiwaczy reflektorów
-
mpmichu
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
Montaż spryskiwaczy reflektorów
Witam. Mam zamiar zamontować spryskiwacze reflektorów do mojego Tourana z 2007 roku i mam pytanie czy ktoś z forumowiczów to robił i ma jakieś cenne wskazówki?
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 118 razy
- Otrzymał podziękowań: 700 razy
- spacewalker
- Władca postów
- spacewalker
- Władca postów
- spacewalker
- Władca postów
-
mpmichu
- Początkujący
Przecież położenie wiązki to problem tylko niestety nie znam pinologi "borda" żeby podpiąć sterowanie przekaźnika J39 obsługującego spryskiwacze reflektorów. Nie ma też dostępu do pinologi licznika żeby podlączyć czujnik poziomu płynu. Co do zdjęć to na razie nie ma efektu bo tylko widać gołe przewody, a zderzak będę zakładał dopiero po sprawdzeniu poprawności połączeń.
- spacewalker
- Władca postów
-
mpmichu
- Początkujący
Czujnik pozimu płynu jest identyczny jak w modelu przed liftem, z resztą zbiorniczek jest też ten sam. Przewody położyłem razem z instalacją na prawej podłużnicy. Przy okazji jak mam zdjęty przedni pas i chłodnice to warto pociągnąć jedną żyłkę to telestaru Webasta. Następnie istalację pociągnołem na ścianie grodziowej w górnej jej części schowaną pod wygłuszniem. Przy dotarciu do środka kabiny pasażerskiej wyjąłem akumulator i tam łatwo można się dostać do środka razem z wiązka główną robiąc dodatkowy otwór w gumie uszczelniajacej - nawet są tam odpowiednio przygotowane wytłoczki. Wwnątrz zamontowałem dodatkowe gniazdo przkaźnika (nr 53) w miejsce nr 2 (tak jak org.) i podpiołem go pod bezpiecznik nr 53. Teraz pozostaje tylko wpiąc się w licznik i board.
- spacewalker
- Władca postów
Widzisz jak ładnie 
Podłaczenie Pompki spryskiwaczy:
+ kodowanie w sterowniku (adres 09 - Centralny Zespół elektryki - Bordnetz)

i + ew ustawienie opoźnienia pracy spryskiwaczy (dziala po 4 nacisnieciu manetki spryskiwaczy)

i + ew czas pracy pompki (mozna nawet ustawic na 60sek) - zbiorniczka nie starczy wtedy

Podłaczenie czujnika płynu spryskiwaczy:

+ kodowanie w liczniku (mozna wykozystac jeden wspólny kabel od czujnika poziomu płynu w zbiorniczku wyrównawczym, kable te łączą się w liczniku, a mogą juz pod maską) wtedy idzie tylko jeden kabel bezpośrednio do licznika.

Podłaczenie Pompki spryskiwaczy:
+ kodowanie w sterowniku (adres 09 - Centralny Zespół elektryki - Bordnetz)

i + ew ustawienie opoźnienia pracy spryskiwaczy (dziala po 4 nacisnieciu manetki spryskiwaczy)

i + ew czas pracy pompki (mozna nawet ustawic na 60sek) - zbiorniczka nie starczy wtedy

Podłaczenie czujnika płynu spryskiwaczy:

+ kodowanie w liczniku (mozna wykozystac jeden wspólny kabel od czujnika poziomu płynu w zbiorniczku wyrównawczym, kable te łączą się w liczniku, a mogą juz pod maską) wtedy idzie tylko jeden kabel bezpośrednio do licznika.

- spacewalker
- Władca postów
- jaras99
- Specjalista
- Auto:: Audi A4 B6 1.9TDI AVF
- Imię:: Jarek
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
Re: Montaż spryskiwaczy reflektorów
podrzuci ktoś z szanownych schematy jak podłączyć spryskiwacze reflektorów i czujnik poziomu płynu?
Pacjent to caddy 2009r. graty wszystkie już są (zderzak z spryskami, pompka, czujnik poziomu płynu, bord high). Brakuje chyba przekaźnika pompki?
Pacjent to caddy 2009r. graty wszystkie już są (zderzak z spryskami, pompka, czujnik poziomu płynu, bord high). Brakuje chyba przekaźnika pompki?