Minusowa klema pomiarowa.

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Awatar użytkownika
API13
Przeglądacz
Auto:: Tiguan
Imię:: Paweł
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Minusowa klema pomiarowa.

Post autor: API13 »

Przy wymianie gatewaya nawiedził mnie błąd związany z brakiem klemy pomiarowej.
Oczywiście odpowiednie kodowanie wyeliminowało wspomniany błąd.
Zastanawia mnie czy coś wniesie dołożenie wspomnianej klemy, wszak koszt klemy jest śmiesznie niski.
Jest tylko pytanie czy warto przy zwykłym akumulatorze kwasowym?
Awatar użytkownika
Miki76
Auto:: Touran 1,9 BXE 133KM 2006
Imię:: Damian
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowań: 194 razy

Re: Minusowa klema pomiarowa.

Post autor: Miki76 »

to tylko bajer nic nie wniesie w funkcjonowaniu starego auta
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

Nie moze nic wniesc bo ladowanie aku odbywa sie niejako automatycznie. Altek ma regulator ktory ma za zadanie utrzymac napiecie odpowuednie. Roznica potencjalow i opory kabli i opor wewn aku powoduja ze ladowanie mamy od okolo 20A do kilku amper no 2-3A. Juz nie maja co wymyslec to takie smieszne gadzety zapodaja ci producenci aut. Jakby jeszcze w autach zawitaly np jakies aku litowo-jonowe jak w telefonach to mozna a nawet trzebabylo zapodac jakis uklad elektroniczny monitorujacy proces ladowania itd.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

Ta klema jest, kiedy auto ma rekuperacje.
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Awatar użytkownika
karolek_ust
Specjalista
Auto:: Jetta A2
Imię:: Karol
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 94 razy

Post autor: karolek_ust »

API13 pisze:Przy wymianie gatewaya nawiedził mnie błąd związany z brakiem klemy pomiarowej.
Zastanawia mnie czy coś wniesie dołożenie wspomnianej klemy, wszak koszt klemy jest śmiesznie niski.
Kolego to chyba nie odpowiedni dział na tego typu pytania , Własne modyfikacje to dział forum gdzie umieszczasz własny manual fotorelację z własnych modyfikacji by podzielić się z innymi . Pytania robimy w działach o danej tematyce , w tym przypadku w elektryce .

karolek ust :bry: przeniesiono
Ostatnio zmieniony sob gru 09, 2017 23:13 przez jeżu, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Moderacja
Vento - Golf III - Astra G - Toledo 1M - Passat B5FL - Touran 1T1 - Jetta A2 - Touran 1T3 - A4 B8 -
Awatar użytkownika
API13
Przeglądacz

karolek_ust pisze:
API13 pisze:Przy wymianie gatewaya nawiedził mnie błąd związany z brakiem klemy pomiarowej.
Kolego to chyba nie odpowiedni dział na tego typu pytania , Własne modyfikacje to dział forum gdzie umieszczasz własny manual fotorelację z własnych modyfikacji by podzielić się z innymi . Pytania robimy w działach o danej tematyce , w tym przypadku w elektryce .

karolek ust :bry: przeniesiono
Myślę iż dział wybrałem bardzo dobrze i szkoda że został przeniesiony.

Nie mniej jednak, w wielkim skrócie zamierzam zainstalować klemę minusową i alternator z LIN i wszystko wskazuje na akumulator AGM - żelowy.
Alternator z LIN to np: 03L903024L 180A
Na aledrogo można taniej kupić instalację alternatora np od Passata B8 jak samą wtyczkę w serwisie gdyż jest z pojedynczym pinem do gateway (bez LIN są 2 piny podłączone do modułu BCM i sterownika silnika (sygnał DFM)).
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 215 razy
Otrzymał podziękowań: 681 razy

Post autor: jeżu »

Ja zamontowałem taką klemę przy zwykłym wet aku i wg mnie bardziej trafnie jest "dobierane" napięcie ładowania, kiedy jest zapotrzebowanie na nie a kiedy przejedziesz już troszkę i wtedy z automatu jest potrzebne niższe...
Jak nie miałem tej klemy napięcie ładowania nie miało zbyt dużych "wychyłów" i oscylowało +/- 14.0V
Tu przy klemie waha sie od 13.8-14,4V (mam zamontowany dodatkowy voltomierz)
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Ciekawi mnie budowa tej klemy. Co tam w niej takiego jest. Co mozna na tym kablu dosc grubym zamontowac? I tak nic nie steruje altkiem bo on sam w sobie jest odrebnym wytworem. Nic z zewnatrz w jego prace nie ingeruje.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
API13
Przeglądacz

wesol pisze:Nie moze nic wniesc bo ladowanie aku odbywa sie niejako automatycznie. Altek ma regulator ktory ma za zadanie utrzymac napiecie odpowuednie. Roznica potencjalow i opory kabli i opor wewn aku powoduja ze ladowanie mamy od okolo 20A do kilku amper no 2-3A. Juz nie maja co wymyslec to takie smieszne gadzety zapodaja ci producenci aut. Jakby jeszcze w autach zawitaly np jakies aku litowo-jonowe jak w telefonach to mozna a nawet trzebabylo zapodac jakis uklad elektroniczny monitorujacy proces ladowania itd.
Jak tylko dotrzesz do rzetelnej informacji do czego służą 2 piny podłączone do modułu BCM i sterownika silnika (sygnał DFM) w alternatorze to zapewne dojdziesz do wniosku iż, nie żyje tak do końca własnym życiem.
Podpowiem tylko iż alternator "informuje silnik" o konieczności podniesienia obrotów gdy jest potrzebne nieco więcej prądu ładowania przy mocno rozładowanym akumulatorze.
Awatar użytkownika
Maciej_F
Expert
Auto:: Alhambra 7N
Imię:: Maciej
Podziękował: 49 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Post autor: Maciej_F »

wesol pisze:Ciekawi mnie budowa tej klemy. Co tam w niej takiego jest. Co mozna na tym kablu dosc grubym zamontowac?
To jest rodzaj przekładnika prądowego . Raczej nie w postaci cewki na grubym kablu ale elektronicznie . Tak czy siak mierzy prąd w obwodzie i przesyła tą informację do sterownika silnika .
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Prad mozna mierzyc miernikiem cegowym i tu sa dwa rozwiazania zalezne od tego czy mierzymy prad staly czy przemienny. Oczewiscie jest pomiar jeszcze pradu cewka Rogowskiego. Zadne z tych rozwiazan nie jest zastosowane na tej klemie. Jak ma byc to mierzone to ja nie wiem. Chyba tylko to ze po obu koncach kabla mierzy tylko mala roznice potencjalow tym wieksza im wieksze obciazenie.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
Maciej_F
Expert
Auto:: Alhambra 7N
Imię:: Maciej
Podziękował: 49 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Post autor: Maciej_F »

Niech ktoś rozwali jedną klemę to będzie wiadomo . Siedzi jakiś czujniczek . Pola magnetycznego , prądu , różnicy potencjałów . Kij go tam wie . Ale coś tam jednak mierzy i ''donosi '' do sterowników .
Awatar użytkownika
tberent
Zaawansowany
Auto::
Imię::
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 35 razy

Post autor: tberent »

To jest zwykły bocznik panowie który mierzy prąd w obu kierunkach. Do tego ma pomiar napięcia z bcm i reszta to soft.
Oczywiście ze regulator poprzez GW rozsyła informacje do sterownika silnika i bcm.

Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka
ODPOWIEDZ