AVQ jednomas
-
gregk
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
- Podziękował: 1 raz
AVQ jednomas
Znajomemu rozpada się dwumasówka w Touranie z 2003r z silnikiem TDI 101 konnym. Skrzynia oczywiście 6-biegowa. Wszędzie podają, ze sprzęgło ma 228mm czyli jak w skrzyni 5-biegowej. Wynikało by z tego, że da się zamontować zestaw sztywnego sprzęgła G60. Ja mam taki u siebie w Golfie 5 BKC, skrzynia 5. Jednak wiem, że skrzynie VW 6-biegowe mają tarcze 240mm. Jak to jest w Touranie, można założyć jednomasowe sprzęgło?
- jeżu
- Władca postów
- Auto:: PB8
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 679 razy
Nie tylko mają także 228mm Możesz założyć zestaw ze sztywnym kołem... Robi to np Valeo nr 835035 i pasuje do silników 101KM w Touranie i nie tylko... Do Twojego Golfa też będzie pasować....gregk pisze:Jednak wiem, że skrzynie VW 6-biegowe mają tarcze 240mm. Jak to jest w Touranie, można założyć jednomasowe sprzęgło?
-
mieszkoma
- Użytkownik
- Auto:: AVQ 2003
- Imię:: Mieszko
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
To ja dołączę się do tematu z pytaniem (mnie też w najbliższym czasie czeka wymiana dwumasy) jaka jest różnica (w praktyce) pomiędzy dwumasą a jednomasą. Często zdarzają się awarię nawet sprzedają uszkodzone dwumasy, są mało trwałe, a i tak użytkownicy zakładają je do swoich aut. Dlaczego? Czy różnica jest tak odczuwalna?gregk pisze:Ktoś jeździ na takim zestawie? Oczywiście chodzi mi o Tourana + AVQjeżu pisze:Tak w Touranie też będzie pasowć....Macie takie same sprzęgła....
Widziałem na YT zasadę działania, że są sprężyny itp. ale jakie to ma przełożenie na praktykę?
-
gregk
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
- Podziękował: 1 raz
Moje odczucia po zmianie na jednomasowe sprzęgło są takie:
- trzeba delikatniej zmieniać biegi, żeby nie było szarpnięć - to tyle z minusów
- auto lepiej się wkręca na obroty
- sprzęgło pracuje lżej
- jest dożywotnie, prędzej skrzynia wyzionie ducha jak sprzęgło.
- można na JM chipować auto wytrzymuje 350 nm i ok 170 km
[ Dodano: Czw Maj 10, 2012 00:32 ]
Nikt na forum nie śmiga na jednomasie??
- trzeba delikatniej zmieniać biegi, żeby nie było szarpnięć - to tyle z minusów
- auto lepiej się wkręca na obroty
- sprzęgło pracuje lżej
- jest dożywotnie, prędzej skrzynia wyzionie ducha jak sprzęgło.
- można na JM chipować auto wytrzymuje 350 nm i ok 170 km
[ Dodano: Czw Maj 10, 2012 00:32 ]
Nikt na forum nie śmiga na jednomasie??
Moj post z innego dzialu:jeżu pisze:Nie tylko mają także 228mm Możesz założyć zestaw ze sztywnym kołem... Robi to np Valeo nr 835035 i pasuje do silników 101KM w Touranie i nie tylko... Do Twojego Golfa też będzie pasować....gregk pisze:Jednak wiem, że skrzynie VW 6-biegowe mają tarcze 240mm. Jak to jest w Touranie, można założyć jednomasowe sprzęgło?
"Witam, zdaje się ze w moim tez zaczyna coś się dziać z dwumasą, objawia się to niezłym walnięciem przy odpalaniu(od czasu do czasu, nie zawsze) jak i drganiem silnika po zmianie biegów, np. 3 na 4 , 4 na 5 i przy spadku obrotów do około 2000. W związku z tym pytanie czy jest ktoś z forumowiczów kto zmienił kolo dwumasowe na jednomasowe? ( http://www.czesci.autotra...owe-ceny,4.html , http://motogop.com.pl/pl/...1-9-tdi-03.html ) czy taka zmiana ma sens czy dać sobie spokój i wstawić dwumasę?"
i teraz całkiem zgłupiałem, mam skrzynie 6cio biegową czy to sztywne kolo będzie pasować (228mm czy jest 240mm) i jeszcze jeden problem w opisie VALEO łożysko wyciskowe jest "jeśli samochód wyposażono w mechaniczne łożysko wyciskowe" czy są jakieś inne?
mieszkoma pisze:crossjack, coś te linki nie hulają.
wstawiam jeszcze raz , moze zle sie skopiowaly z mojego innego posta
http://motogop.com.pl/pl/sprzeglo-kolo- ... di-03.html
http://www.czesci.autotrader.pl/aktualn ... eny,4.html