może komuś się to przyda. Stanąłem przez błędami 1 i 3 świeca żarowa problem elektryczny. Zajrzałem do świec a tu cała listwa spękana, paluchy na 1, 2 i 3 świecy zostały na świecy a na 4 w połowie po skosie urwany. Po ponownym nałożeniu wyskoczyły już błędny na wszystkich świecach.
Koszt zakupu nowej listwy ( mostka ) uniwersalnego zamiennika to 180zł + wysyłka.
Dla tych co będą chcieli wymienić mostek podaje numer kat: 038971782C
Pozostali mogą czytać dalej
Potrzeba matką wynalazku więc kupiłem konektorki żeńskie 4mm ( główka świecy Beru 4mm ) koszt 40 gr sztuka
Do tego nabyłem przewody 1mm2 numerowane
Konektorki lutujemy dla lepszego połączenia
Nakładamy kapturek, ja nałożyłem jeszcze koszulkę termokurczliwą
Komplecik wygląda tak
Wypadało by jeszcze mieć nasadkę która chwyci wykręcane świece ( bo od razu wymieniałem świece wiec i taki gadżet zrobiłem ) Ja znalazłem najtańsze nasadki do świec za 40zł+ wysyłka ( ale pewności nie miałem że mają gumkę do chwycenia świecy ) Więc kupiłem nasadkę długą 10mm w zwykłym narzędziowym sklepie i ją przerobiłem ( koszt 10zł ).
Nasadka YATO
Silikon
Śruba 10mm z podkładką posłużyła do wepchnięcia równo silikonu na odpowiednią głębokość. Żeby silikon nie przykleił się do śruby nałożyłem na nią folię. Zestawik zostawiony na kilkanaście h.
Jak silikon stwardniał na środku wkrętem zrobiłem dziurkę.
Wyszło tak
Bardzo stabilnie trzyma świecę
Przejdźmy do wyglądu listwy świec żarowych
Jak widać pluchy ( fajki ) popękane.
Polutowałem wcześniej przygotowane konektorki z przewodami. Na świece założyłem dodatkowo koszulki termokurczliwe. Skurczą się od temperatury silnika. Przynajmniej powinny
Całość wygląda tak. Może mało profesjonalnie ale działa. Błędy pokasowałem i już nie ma. Troszkę za długie zrobiłem te nowe przewody. Jak mnie najdzie to gdy będzie cieplej to je skrócę albo nie
Grunt że działa a koszt poniżej 5zł ze wszystkim, nie licząc nasadki która przyda się do innych prac.