Dziwny dźwięk i biały dym na postoju z włączonym silnikiem
-
gasior78
- Kandydat
- Auto:: Touran 1.6 DSG 2012
- Imię:: Kris
- Podziękował: 3 razy
Dziwny dźwięk i biały dym na postoju z włączonym silnikiem
Witam wszystkich
W moim Turku 1,6TDI 2012r, przebieg 26tys mil (anglik) zdarzyło się wczoraj coś dziwnego i niepokojącego: po krótkiej, kilkukilometrowej jeździe, na parkingu z włączonym silnikiem pojawił się na około 3 sekundy zgrzytający dźwięk, po czym spod lewego nadkola zaczął wydobywać się dość gęsty biały dym. Po chwili dymiło też spod prawego nadkola, wyskoczyłem z gaśnicą, otworzyłem maskę, ale było już po wszystkim. Trwało to może z 15 sekund, dym miał trudny do określenia zapach, raczej nie paliwo ani plastiki, taki dość neutralny i niegryzący. Nie wyświetliły się żadne błędy ani ostrzeżenia, wszystko działa normalnie. Wioskowy mechanik "pan Henio" na szybko na kanale nic nie stwierdził. Po świętach podjadę na wszelki wypadek w inne miejsce.
Podpowiedzcie proszę co może mu dolegać. Czeka mnie jazda z Podkarpacia do UK z rodzinką na pokładzie i chciałbym mieć jasną sytuację przed podróżą.
Dzięki z góry i wesołych Świąt!
W moim Turku 1,6TDI 2012r, przebieg 26tys mil (anglik) zdarzyło się wczoraj coś dziwnego i niepokojącego: po krótkiej, kilkukilometrowej jeździe, na parkingu z włączonym silnikiem pojawił się na około 3 sekundy zgrzytający dźwięk, po czym spod lewego nadkola zaczął wydobywać się dość gęsty biały dym. Po chwili dymiło też spod prawego nadkola, wyskoczyłem z gaśnicą, otworzyłem maskę, ale było już po wszystkim. Trwało to może z 15 sekund, dym miał trudny do określenia zapach, raczej nie paliwo ani plastiki, taki dość neutralny i niegryzący. Nie wyświetliły się żadne błędy ani ostrzeżenia, wszystko działa normalnie. Wioskowy mechanik "pan Henio" na szybko na kanale nic nie stwierdził. Po świętach podjadę na wszelki wypadek w inne miejsce.
Podpowiedzcie proszę co może mu dolegać. Czeka mnie jazda z Podkarpacia do UK z rodzinką na pokładzie i chciałbym mieć jasną sytuację przed podróżą.
Dzięki z góry i wesołych Świąt!
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Re: Dziwny dźwięk i biały dym na postoju z włączonym silniki
Zapewne webasto się odpaliło. Warto znać swoje auto i co posiada.
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 
- bartez55
- ____________________

- Auto:: Touran 2.0 TDI [CFHC]
- Imię:: Bartek
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowań: 102 razy
Twoje auto wybrało papieża
A tak na serio to pewnie piecyk webasto.
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
-
gasior78
- Kandydat
No dobra... To mnie zaskoczyliście. Nie miałem pojęcia, że mam webasto (a może nie mam?). Przy zakupie nikt o tym nie wspominał. Czy to standardowe wyposażenie? Zadam jeszcze jedno głupie pytanie w takim razie: jak sprawdzić czy webasto faktycznie mam?
- bartez55
- ____________________

- Auto:: Touran 2.0 TDI [CFHC]
- Imię:: Bartek
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowań: 102 razy
Każdy Touran w dieslu ma webasto, u jednych jest to dogrzewacz a u drugich pełne ogrzewanie postojowe. Najprościej zobacz czy masz na panelu climatronic przycisk od włączania webasto. Jeżeli nie masz to pewnie jest u Ciebie dogrzewacz który uruchamia się poniżej 5 stopni.
- karolek_ust
- Specjalista
- Auto:: Jetta A2
- Imię:: Karol
- Otrzymał podziękowań: 94 razy
diesel musi dymić , jak nie z wydechu to z Webasto 
Vento - Golf III - Astra G - Toledo 1M - Passat B5FL - Touran 1T1 - Jetta A2 - Touran 1T3 - A4 B8 -
- cykraz
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 2.0 TDI, 2008
- Imię:: Olek
- Podziękował: 95 razy
- Otrzymał podziękowań: 66 razy
Habemus papa!!bartez55 pisze:Twoje auto wybrało papieżaA tak na serio to pewnie piecyk webasto.
Naklejka zapewne jest jak maskę podniesienie na zderzaku z której wynika czy na pokładzie powinno być webasto,. Powinno, bo już słyszałem historie ze było ale się zmylo przy sprzedaży.
cykraz
VW Touran 2008r. Highline BMN 2.0 TDI 170KM
VW Touran 2008r. Highline BMN 2.0 TDI 170KM
- karolek_ust
- Specjalista
- Auto:: Jetta A2
- Imię:: Karol
- Otrzymał podziękowań: 94 razy
nie na zderzaku a pasie przednim
, było i się zmyło przy wymianie przodu w bezwypadkowym aucie
Vento - Golf III - Astra G - Toledo 1M - Passat B5FL - Touran 1T1 - Jetta A2 - Touran 1T3 - A4 B8 -
-
gasior78
- Kandydat
Nie mam climatronic'a, zwykła ręczna klima.bartez55 pisze:Każdy Touran w dieslu ma webasto, u jednych jest to dogrzewacz a u drugich pełne ogrzewanie postojowe. Najprościej zobacz czy masz na panelu climatronic przycisk od włączania webasto.
Pogoda (i wrodzone lenistwo) nie zachęcają do szukania naklejek pod maską. Sugerując się jednak podpowiedziami również z innych forów jestem w 99% przekonany, że webasto faktycznie jest. Nie potrafię stwierdzić z całą pewnością, ale zauważyłem jedną rzecz: jeśli w zimowe dni grzanie NIE jest ustawione na max, to ciepłe powietrze do kabiny zaczyna lecieć dopiero w momencie, kiedy temperatura silnika osiąga mniej więcej 60 stopni, czyli ładnych kilka minut spokojnej jazdy; natomiast jeśli ustawię grzanie na MAX, to nawet na postoju (na zimnym silniku) ciepełko mam już po minucie.cykraz pisze:Naklejka zapewne jest jak maskę podniesienie na zderzaku z której wynika czy na pokładzie powinno być webasto,. Powinno, bo już słyszałem historie ze było ale się zmylo przy sprzedaży.
Dzięki wszystkim za podpowiedzi, nie ukrywam, że mnie uspokoiły.
Pozdrawiam
P.S. Naklejka na pasie przednim jest i wygląda tak: