Kosztorys szkody

Ciężkie problemy ze stolcem tak to tutaj
Awatar użytkownika
hagio
Expert
Auto:: TRENDLINE 2.0 16V BKD2005
Imię:: BARTOSZ
Podziękował: 276 razy
Otrzymał podziękowań: 153 razy
Kontakt:

Kosztorys szkody

Post autor: hagio »

Witam. Czy ktos z was posiada wiedzę jak ubezpieczalnie obliczają procentowe zużycie opon? Pacjent to Barum Bravuris 3. 225x40x18R LATO opona została rozcięta. Z tego co ustaliłem u producenta nowa opona ma 8.4 mm. Moja ma grubo ponad 5mm i w kosztorysie mam 60% potrącenia za oponę co daje jakieś 100 parę pln.za oponę. Wydaje mi sie że powinno być ok.40% a nie 60%. Czy coś jeszcze biorą pod uwagę? Druga sprawa czy na osi napędzającej producenci lub przepisy dopuszczają różnicę w wysokosci bieżnika w moim przypadku nowa ok.8mm i stara 5mm. Kolejna sprawa dotyczy opony tylnej osi ,która też została uszkodzona "bąbel" a nie jest już produkowana,co wtedy...?
tomczykicpnet
Kandydat
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

Re: Kosztorys szkody

Post autor: tomczykicpnet »

Czyli wnioskuje że zaczyna się przepychanka z zarządem dróg. Miałem taką przygodę kilka razy, najgorzej kilka lat temu bo uszkodziłem amortyzator. I to przy zawieszeniu gwintowanym. Pierwsza wycena dwie opony, naprawa alu (uwaga 22 zł przód i 20 tył). Opony roczne i wycena na ok 50% wartości nowych. Oczywiście wyceniane tylko elementy uszkodzone, nie istotne że wymienia się parami. Odwołuj się... I cierpliwości życzę.

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
karolek_ust
Specjalista
Auto:: Jetta A2
Imię:: Karol
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 94 razy

Post autor: karolek_ust »

tomczykicpnet pisze:Czyli wnioskuje że zaczyna się przepychanka z zarządem dróg. Miałem taką przygodę kilka razy, najgorzej kilka lat temu bo uszkodziłem amortyzator. I to przy zawieszeniu gwintowanym. Pierwsza wycena dwie opony, naprawa alu (uwaga 22 zł przód i 20 tył). Opony roczne i wycena na ok 50% wartości nowych. Oczywiście wyceniane tylko elementy uszkodzone, nie istotne że wymienia się parami. Odwołuj się... I cierpliwości życzę.

Kolego czytamy pierw regulamin : viewtopic.php?f=8&t=7404
Potem się witamy : viewforum.php?f=1
I wtedy możemy pisać coś na forum
takie tutaj zasady :D
Vento - Golf III - Astra G - Toledo 1M - Passat B5FL - Touran 1T1 - Jetta A2 - Touran 1T3 - A4 B8 -
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 116 razy
Otrzymał podziękowań: 697 razy

Post autor: spacewalker »

hagio pisze:Witam. Czy ktos z was posiada wiedzę jak ubezpieczalnie obliczają procentowe zużycie opon? Pacjent to Barum Bravuris 3. 225x40x18R LATO opona została rozcięta. Z tego co ustaliłem u producenta nowa opona ma 8.4 mm. Moja ma grubo ponad 5mm i w kosztorysie mam 60% potrącenia za oponę co daje jakieś 100 parę pln.za oponę. Wydaje mi sie że powinno być ok.40% a nie 60%. Czy coś jeszcze biorą pod uwagę? Druga sprawa czy na osi napędzającej producenci lub przepisy dopuszczają różnicę w wysokosci bieżnika w moim przypadku nowa ok.8mm i stara 5mm. Kolejna sprawa dotyczy opony tylnej osi ,która też została uszkodzona "bąbel" a nie jest już produkowana,co wtedy...?
I masz prawidłowo wyliczone , bo :
8,4mm to 100% bieżnika z matematycznego punktu widzenia
z praktycznego .......dochodząc do 3-4mm - masz już oponę na śmieci , bo przecież nie dochodzisz opony do 1 mm czy 0mm
Awatar użytkownika
Tomczyk
Przeglądacz
Auto:: Touran BKD 2006
Imię:: Maciej
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Post autor: Tomczyk »

karolek_ust pisze:
tomczykicpnet pisze:Czyli wnioskuje że zaczyna się przepychanka z zarządem dróg. Miałem taką przygodę kilka razy, najgorzej kilka lat temu bo uszkodziłem amortyzator. I to przy zawieszeniu gwintowanym. Pierwsza wycena dwie opony, naprawa alu (uwaga 22 zł przód i 20 tył). Opony roczne i wycena na ok 50% wartości nowych. Oczywiście wyceniane tylko elementy uszkodzone, nie istotne że wymienia się parami. Odwołuj się... I cierpliwości życzę.

Kolego czytamy pierw regulamin : viewtopic.php?f=8&t=7404
Potem się witamy : viewforum.php?f=1
I wtedy możemy pisać coś na forum
takie tutaj zasady :D
Coś mi tapatalk naczarował ;)

ODPOWIEDZ