nie działa tylna wycieraczka i spryskiwacz
- aawol
- ____________________

- Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
- Imię:: Andrzej
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowań: 126 razy
nie działa tylna wycieraczka i spryskiwacz
Dziś rano w nadziei usunięcia rosy włączyłem tylną wycieraczkę i zero reakcji.
Nie działa ani wycieraczka ani spryskiwacz tylnej szyby. Płyn do spryskiwaczy jest, wycieraczka również.
Co może być przyczyną tego stanu rzeczy?
Nie mam niestety żadnej diagnostyki Vag itp. więc co i jak oprócz bezpieczników mogę sprawdzić. Gdzieś jakieś wtyczki mogły się rozpiąć?
Nie działa ani wycieraczka ani spryskiwacz tylnej szyby. Płyn do spryskiwaczy jest, wycieraczka również.
Co może być przyczyną tego stanu rzeczy?
Nie mam niestety żadnej diagnostyki Vag itp. więc co i jak oprócz bezpieczników mogę sprawdzić. Gdzieś jakieś wtyczki mogły się rozpiąć?
- T.ran
- Przeglądacz
- Auto:: Touran
- Imię::
manetka może być winna
sprawdź działanie tylnej przez włączenie przednich wycieraczek + wsteczny bieg
jeśli ruszy tz manetka padła
zakładam że jest taka funkcja u ciebie aktywna (zakodowana) jeśli sie nie myle to powinna być
koszt używanej manetki to około 20 zł jeśli zwykła bez obsługi komputera pokładowego
sprawdź działanie tylnej przez włączenie przednich wycieraczek + wsteczny bieg
jeśli ruszy tz manetka padła
zakładam że jest taka funkcja u ciebie aktywna (zakodowana) jeśli sie nie myle to powinna być
koszt używanej manetki to około 20 zł jeśli zwykła bez obsługi komputera pokładowego
Nie sztuką jest zabić muchę przednią szybą, sztuką jest ubić muchę boczną szybą
- aawol
- ____________________

na wstecznym też nie działa ( a działała), bezpiecznik dobry 15A, wszystkie inne funkcje manetki działają. Macie jeszcze jakieś pomysły?
ZWzPD - ale jaja!!!!
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę
auto touran aawol
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę
auto touran aawol
- aawol
- ____________________

przepraszam a co zamknięcie klapy ma do tego?
Wycieraczkę naprawiłem montując bezpiecznik bodajże w gniazdo 32 ( pomimo że za wycieraczkę odpowiada 28 lub 29 . Według opisu gniazdo w które włożyłem bezpiecznik ( a było puste) odpowiada za "urządzenia do mycia szyb". Wycieraczka tylna działa nawet przy uniesionej klapie - wiem bo sprawdziłem!!!
Wycieraczkę naprawiłem montując bezpiecznik bodajże w gniazdo 32 ( pomimo że za wycieraczkę odpowiada 28 lub 29 . Według opisu gniazdo w które włożyłem bezpiecznik ( a było puste) odpowiada za "urządzenia do mycia szyb". Wycieraczka tylna działa nawet przy uniesionej klapie - wiem bo sprawdziłem!!!
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 117 razy
- Otrzymał podziękowań: 697 razy
- Gregor
- Zaawansowany
- Auto:: 1T1 AVQ 1.9 tdi
- Imię:: Grzegorz
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
odswieżam temat u mnie działa wycieraczka a spryskiwacz nie co może być przyczyną
[ Dodano: Pon Sty 28, 2013 07:51 ]
aktualizacja leje się płyn z okolic prawego nadkola chyba wężyk gdzies się rozszczelnił dziwne że leci tylko jak włącze tylni spryskiwacz przedni normalnie dziala i płyn nie ucieka chyba trzeba zderzak ściągać co?
[ Dodano: Pon Sty 28, 2013 07:51 ]
aktualizacja leje się płyn z okolic prawego nadkola chyba wężyk gdzies się rozszczelnił dziwne że leci tylko jak włącze tylni spryskiwacz przedni normalnie dziala i płyn nie ucieka chyba trzeba zderzak ściągać co?
- niko02
- Władca postów
- Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
- Imię:: Michał
- Podziękował: 384 razy
- Otrzymał podziękowań: 325 razy
Zobacz sobie w tym temacie, jak o wygląda: http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=28
To jest temat o rozbudowie dogrzewacza ale tam dobrze jarry uwidocznił umiejscowienie zbiornika na płyn, no i nie ma dodatkowej pompki do spryskiwaczy świateł, która by Ci zaciemniała obraz.....
Minimum aby wymienić te harmonijki to skręcenie kół na maksa w lewo i zdjęcie nadkola (lub odkręcenie jego części).
Taki dostęp dobrze widać na zdjęciu, na którym jarry zaciska przewody od płynu chłodzącego zaciskami stolarskimi. Ma tam jeszcze założony zderzak ale zdjęte nadkole
To jest temat o rozbudowie dogrzewacza ale tam dobrze jarry uwidocznił umiejscowienie zbiornika na płyn, no i nie ma dodatkowej pompki do spryskiwaczy świateł, która by Ci zaciemniała obraz.....
Minimum aby wymienić te harmonijki to skręcenie kół na maksa w lewo i zdjęcie nadkola (lub odkręcenie jego części).
Taki dostęp dobrze widać na zdjęciu, na którym jarry zaciska przewody od płynu chłodzącego zaciskami stolarskimi. Ma tam jeszcze założony zderzak ale zdjęte nadkole
-
thomas_81
- Przeglądacz
- Auto:: Touran AVQ 1.9 2004
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 2 razy
Re: nie działa tylna wycieraczka i spryskiwacz
Witam u mnie tak samo jak u kolegi gregora wycieraczka tylna działa a spryskiwacz nie a slychać ,że pompka pracuje
Pozdrawiam
thomas|_81
Pozdrawiam
thomas|_81
Thomas_81
- magic
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1.6 MPI 2008
- Imię:: Maciej
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 48 razy
Otwórz tylną klapę i zobacz czy nie leci Ci płyn na głowę. Możliwe że szybkozłączka wyskoczyła i leje sie płyn do klapy.(mi się to zdarzylo)
never ever give up
-
thomas_81
- Przeglądacz
Ok sprawdze dzięki.A żeby się dostać do wężyka to co trzeba zrobić?
Pozdrawiam
thomas_81
Pozdrawiam
thomas_81
Thomas_81
- magic
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1.6 MPI 2008
- Imię:: Maciej
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 48 razy
Zdjąć tylną tapicerkę - odkręcasz 4 śruby, 2 są w uchwytach zamykania klapy i następne 2 są w schowku na trójkąt reszta trzyma się na zatrzaskach także rwiesz na dół
never ever give up
-
thomas_81
- Przeglądacz
Dzięki za podpowiedź u mnie błąd tkwi w dyszy bo po zdjęciu jej płyn leci czyściłem ją igłą i dalej nic chyba trzeba zakupić takową.
Pozdrawiam
thomas_81
Pozdrawiam
thomas_81
Thomas_81
- niko02
- Władca postów
- Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
- Imię:: Michał
- Podziękował: 384 razy
- Otrzymał podziękowań: 325 razy