tarcie z lewej strony powyżej 100km/h przy przyspieszaniu

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.
gregorypeg
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::

tarcie z lewej strony powyżej 100km/h przy przyspieszaniu

Post autor: gregorypeg »

Witam.
Podczas przyspieszania powyżej 100km/h lub podczas najechania na nierówność w czasie tej prędkości słychać nierównomierne tarcie z lewej strony w komorze silnikowej.
Szczególnie słychać to podczas dłużej jazdy.
mieszkoma
Użytkownik
Auto:: AVQ 2003
Imię:: Mieszko
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: mieszkoma »

gregorypeg, tak się zastanawiam... skąd wiesz (przy takiej prędkości, że to z komory silnika?) Możesz nagrać jakiś filmik? Bo "nierównomierne tarcie" jest trochę mało precyzyjne :)
Równie dobrze może to być oznaka konania łożyska...może dwumasa?
gregorypeg
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: gregorypeg »

Dźwięk typowo wydostaje się z układu napędowego. Jak dodaję gazu przy tej prędkości to dźwięk tarcia pojawia się z lewej strony, jak tylko puszczę gaz to znika. Wydaj mi się że to coś z półosią, może przegub albo łożysko jakieś?
Awatar użytkownika
r00x
Przeglądacz
Auto:: Audi A4 2.0 TFSI Quattro
Imię:: Sebastian
Podziękował: 1 raz

Post autor: r00x »

U mnie tez takie coś występowało. Najbardziej było słychać takie metaliczne tarcie na lekkich łukach. Okazało się że lewe łożysko było już prawie zapieczone :) Po wymianie (nowe kupiłem firmy SKF u tego użytkownika http://allegro.pl/show_user.php?uid=1842319) problem ustąpił.
Obrazek
mieszkoma
Użytkownik
Auto:: AVQ 2003
Imię:: Mieszko

Post autor: mieszkoma »

gregorypeg pisze:Dźwięk typowo wydostaje się z układu napędowego. Jak dodaję gazu przy tej prędkości to dźwięk tarcia pojawia się z lewej strony, jak tylko puszczę gaz to znika. Wydaj mi się że to coś z półosią, może przegub albo łożysko jakieś?
Tak jak już Ci napisałem -raczej łożysko.
Półosie bardzie strzelają niż trą i jest bardzo łatwy sposób na sprawdzenie półosi: zatrzymaj się gdzieś skręć koła na max w lewo i pomału ruszaj nasłuchując, a potem powtórz to samo w drugą stronę.
Na sprawdzenie czy to dwumasa (ja mam padniętą i przy 2 do 2.2tys ją słychać :) ) jest też bardzo łatwy sposób - będzie ją słychać na postoju (jak się zanurzysz pod maskę :), lekkie rzężenie i synchroniczne metaliczne pukanie.
ODPOWIEDZ