Tempomat - jak często używacie ?
- Tomas
- Władca postów
- Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 438 razy
- Otrzymał podziękowań: 127 razy
Tempomat - jak często używacie ?
Zastanawiam się na prawidłowym używaniem tempomatu, tzw praktycznym używaniem. Ja korzystam z tempomatu wyłącznie na trasie, i raczej na odcinkach gdzie mogę mieć pewność ,że jest kawałek "prostej" nie wspominam oczywiście o autostradach i trasach szybkiego ruchu itd. Jak to wygląda w praktyce u Was ? Ostatnio zaskoczyła mnie koleżanka śmigająca Volvo V40 która oznajmił mi że ona jeździ z tempomatem po mieście 

- rock4
- Specjalista
- Auto:: Touran 1,9 AVQ 2003
- Imię:: Marek
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 20 razy
- Kontakt:
W moim przypadku wyłącznie autostrada. Po mieście musiałbym sie chyba nauczyć korzystania z tempomatu. Kiedyś próbowałem na krajówce jechać z tempomatem ale mi to nie wychodziło, albo jakiś TIR który jechał 80 km/h albo jakiś inny "AS bezpiecznej jazdy" co powodowało, że non stop naduszałem na guzik tempomatu po wyprzedzeniu takich delikwentów.
-
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
Do wszystkiego można się przyzwyczaić. Tak samo moi znajomi nie mogą się nadziwić, że naciskam pedał hamulca lewą nogą.Tomas pisze:jakoś nie mogę sobie wyobrazić jazdy z tempomatem od świateł do świateł, chyba że zieloną falą
Tempomatu używam tylko w trasie, w mieście naciskanie przycisku tempomatu co cwila mnie nie przekonuje.
-
- Użytkownik
- Auto:: Touran
- Imię::
Nie wiem jak to jest u was, ale ja mam tempomat taki że jak ustawie sobie prędkość np 50 to mogę przyspieszyć, ale puszczając gaz on wraca do 50, tak samo hamując przyciskiem, wiec jest opcja jezdzenia w mieście. Jeśli chodzi o autostradę, to latam na autostradzie, ustawiam prędkość na 160 i jadę, a jak trzeba przypieszyć do gaz do 180 i znowu powrót do 160.
A co do volvo, to może ma ten sensor co zachowuję odległość od poprzedzającego pojazdu ;D
A co do volvo, to może ma ten sensor co zachowuję odległość od poprzedzającego pojazdu ;D
piatek69
Mój kochany Touranek :*
Mój kochany Touranek :*
- cheles
- Władca postów
- Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
- Imię:: Leszek
- Podziękował: 33 razy
- Otrzymał podziękowań: 129 razy
Dokładnie - tempomat ma utrzymywać stałą prędkość więc jak dla mnie po mieście nie ma sensu go używać. W trasie tak ustawiam prędkość i noga z gazu, ale może o czymś nie wiem to się od Was dowiem, że po mieście też się sprawdza.Tomas pisze:jakoś nie mogę sobie wyobrazić jazdy z tempomatem od świateł do świateł, chyba że zieloną falą
Dzisiaj załatwiłem sobie przepustkę na przejazd mostem śląsko-dąbrowskim (w Wawie HGW zamknęła bo metro budują) a mam dosyć stania w korkach i nakładania drogi.

- WJ
- Użytkownik
- Auto:: 1,9 BXE, model 2009
- Imię:: Waldek
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
Tempomat tylko w trasie. Toczenie się po mieście w korkach i od swiateł do świateł na tempomacie nie ma dla mnie sensu bo chyba nie takie było założenie jego twórców. Wszak ma to byc system prawie bezobsługowy - ustawiasz prędkość i lecisz te -naście, -dziesiąt kilometrów stałym tempem a nie ciągłe regulowanie prędkości w zależności od tego jak szybko (lub raczej jak wolno) toczymy się w korkach. Ja bynajmniej takiej jazdy nie widzę, ale każdy ma swoje przyzwyczajenia.
- cheles
- Władca postów
- Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
- Imię:: Leszek
- Podziękował: 33 razy
- Otrzymał podziękowań: 129 razy
Normalnie skaner i kolorowa drukarka plus ofoljowaniemieszkoma pisze:trzeba być chelesem
PS: idea tempomatu została stworzona na długie przeloty autostradami, aby noga nie drętwiała i inne części ciaławięc używanie go w mieście nie ma większego sensu... Ale jak ktoś się uprze to i w mieście włączy... na 30 sek.