Przed zakupem Tourana przez Mojego Tatę chciałem usłyszeć parę dobrych rad od osób co są już posiadaczami.
Może zacznę od tego co nas interesuje.
rok auta: po tzw FL czyli od 2007
silnik: najlepiej diesel 1.9 105KM lub 2.0 140 lub 170KM
skrzynia: manual 6
wersja: High-line lub Cross
Powiedzie mi czego mam unikać.
Auto będę sam sprowadzał z Niemiec, nie od polskiego handlarza co ma go od starego niepalącego dziadka lub żony lekarza z przebiegami 70kkm x4.
Według mnie unikaj okazji he, za dobre auto trzeba zapłacić mam taki przykład, Touran 2007 Highline z 2007 w DSG z przebiegiem 96 tkm kosztuje 14000 eur. Tu wierze w prawdziwość samochodu gdyż nie pierwsze auto bym tam kupował. Szczerze mówiąc większość aut sprowadzonych to flotowe samochody a nie jak piszą od prywatnej osoby. Na pewno zawsze trzeba być czujnym, nie napalać się na auto, dokładnie wszystko sprawdzić, przyda się komputer + vcds, miernik grubości lakieru, nawet wizyta w ASO Niemieckim aby sprawdzić przebieg, jazda próbna obowiązkowa, najlepiej jeszcze wydrukować ofertę z internetu gdyż na miejscu dużo handlarzy ma większe ceny wypisane niż w internecie. No i negocjować cene + jakieś koła zimowe, choć z kołami jest tak że teraz kosztują 200 eur nie ma juz gratisów jak to było kiedyś.
Był: VW TOURAN CROSS, AUDI A3 SPORTBACK S-TRONIC, PASSAT B6 VARIANT SPORTLINE, VW TOURAN R-LINE, VW Golf V TDI, VW TOURAN UNITED 2.0 TDI, FIAT PANDA Jest: AUDI A6 Avant CR, MERCEDES A180, VW UP, SKODA CITIGO "Lieber Geld verlieren als Vertrauen" - Robert Bosch.
no dokładnie są samochody w podstawowej wersji czyli TRENDLINE a wyposażenie jest lepsze niż w Highline.
Był: VW TOURAN CROSS, AUDI A3 SPORTBACK S-TRONIC, PASSAT B6 VARIANT SPORTLINE, VW TOURAN R-LINE, VW Golf V TDI, VW TOURAN UNITED 2.0 TDI, FIAT PANDA Jest: AUDI A6 Avant CR, MERCEDES A180, VW UP, SKODA CITIGO "Lieber Geld verlieren als Vertrauen" - Robert Bosch.
piatek69 pisze:Ale i tak nie oszukasz, bo trend będzie miał czarne listwy na drzwiach, nie będzie miał schowka na podszybiu, i relingów też mieć nie będzie ; )
Wydaje mi się, że trendline będzie miał relingi ale czarne i schowek na podszybiu też będzie. Wersja podstawowa to był conceptline i tam tego nie było
peterb pisze:Wydaje mi się, że trendline będzie miał relingi ale czarne i schowek na podszybiu też będzie. Wersja podstawowa to był conceptline i tam tego nie było
peterb ma rację. Ja mam wersję Trendline i listwy w kolorze nadwozia, relingi srebrne (za które niemiec dopłacił), w podsufitce schowki, climatronic II strefowy, podgrzewane fotele, spryskiwacze (obecnie nie działają ) , brak tylko przeciwmgielnych ale to kwestia czasu
Ja mam Trenline w wersji UNITED i jest na pełnym wyposażeniu bez z skóry.
Aki ma rację.
Mam podobnie chociaż nie wiem co to znaczy pełna opcja bez skóry. Reling srebrny wg mnie dobrze wygląda z ciemnym lakierem i można go nawet w Polsce zamienić na sreberko (jak rock4).
Piotr1979 pisze:Aki ma rację.
Mam podobnie chociaż nie wiem co to znaczy pełna opcja bez skóry. Reling srebrny wg mnie dobrze wygląda z ciemnym lakierem i można go nawet w Polsce zamienić na sreberko (jak rock4).
No mam wszystkie te systemy samo parkujące, czujniki, DSG, bixenon, RNS510, itd. A skóry nie chciałem jakoś.
piatek69 pisze:Ale i tak nie oszukasz, bo trend będzie miał czarne listwy na drzwiach, nie będzie miał schowka na podszybiu, i relingów też mieć nie będzie ; )
Wydaje mi się, że trendline będzie miał relingi ale czarne i schowek na podszybiu też będzie. Wersja podstawowa to był conceptline i tam tego nie było
I tak i nie. Mój T jest w wersji concept i m.in. relingi są (choć czarne)... Pewnie że książkowo wersja wyposażenia ma jakiś standard ale jest sporo egzemplarzy które z tą seryjnością mają niewiele wspólnego bo kupujący doposaża auto przy zakupie lub w trakcie użytkowania i finalnie jest jak piszecie np. Trend bardziej wypasiony niż niejeden Highline.
gościu opisuje pakiet R-LINE, ale kierownica normalna tylko wkładka srebrna z logo R-LINE, do tego pedały także normalne bez nakładek, jedynie grill jest z "erki"
co obejmował pakiet R-LINE?
Pakiet dostępny jest z dwoma silnikami benzynowymi TSI i trzema motorami wysokoprężnymi TDI.
Nadwozie auta zyskało 18-calowe felgi zaopatrzone w nowe ogumienie, matową atrapę chłodnicy, srebrne relingi dachowe, światła tylne w kolorze czerwonej wiśni, a także zestaw lakierowanych nakładek ochronnych.
Wewnątrz pojawiła się trójramienna, wielofunkcyjna kierownica, sportowe fotele z logo „R”, skórzane wykończenie drążka zmiany biegów i dźwigni hamulca ręcznego, jak również aluminiowe panele umieszczone na pedałach, desce rozdzielczej i boczkach drzwi.
no tak ale cytujesz tekst przeznaczony dla nowych samochodów z roku 2010 min chyba