Próba kradzieży

Problemy ogólne, które nie pasują do innych tematów.
marcelomattsoy
Auto:: Touran
Imię::

Próba kradzieży

Post autor: marcelomattsoy »

Witam,

nie wiem czy dobrze wybrałem miejsce, ale chciałbym ostrzec mieszkańców dzielnicy Rataje w Poznaniu, ponieważ dowiedziałem się że jest popyt na Tourany obecnie właśnie w naszej dzielnicy. Grupa zaczęła się specjalizować w tych autach.

Piszę to, ponieważ sam stałem się ofiarą. Skończyło się na próbie, bo nie odjechali autem. Info powyższe mam nie tylko z Motora, ale od miłej pani Sierżant, która robiła oględziny mojego auta.

Chciałbym spytać, czy ktokolwiek z Was miał taki przypadek. Mi rozwalili bębenek stacyjki, plastiki na kolumnie kierowniczej no i wariowało wszystko co się dało na FIsie. Istny cyrk się tam odbywał a główna informacja brzmiała WEGFAHRSPERRE AKTIV. Do wymiany są plastiki, ów bębenek, ale nie wiem czy nie trzeba wgrywać nowego softa. Czy elektronika nie powariowała. To jest moje główne zmartwienie, bo gdzie to wszystko zrobić na raz? ASO ok, ale znam gości, którzy założą mi stacyjkę, i znam od wgrywania programów. Jednak ubezpieczenie tego nie przyjmie.

Chłopaki widać sprawni, zero śladów włamania, tylko ściągnięta obudowa bezpieczników, żeby do OBD się podłączyć. Może ich ktoś wystraszył, nie wiem.

Jeżeli chodzi o ubezpieczenie, to AC mam, ale Warta współpracuje z samymi warsztatami blacharskimi. Może ktoś ma namiar na jakiś db warsztat w Poznaniu, gdzie mi naprawią to i owo w aucie? Rzeczoznawca wycenił szkodę na 3000PLN.....

Proszę o pomoc, przeniesienie posta jeżeli źle wybrałem. Jestem newbie proszę o wyrozumiałość:)

Pozdrawiam
Maciej
Lucky_Luck
Przeglądacz
Auto:: Touran, BMM, '08, R-Line
Imię:: Łukasz
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: Lucky_Luck »

Witaj,

Szczerze współczuję - przechodziłem to samo.
Z doświadczenia mogę napisać, omijaj ASO - bo Oni najprawdopodobniej nie zakodują ECU i zegarów a przynajmniej tak było u mnie.
Przy tym będą chcieli zamówić nowego kompa i zegary - tłumacząc, że ich oryginalne oprogramowanie nie umożliwia naprawy tego - mimo, że usterka jest software-owa ALE uwaga, jeżeli ubezpieczyciel omówi wypłaty - trzeba zapłacić z własnej kieszeni (6 czy 7 tyś zł)

Skończyło się to tak, że ASO zrobiło mi blacharkę + naprawa mechanizmu klamki + zamówienie stacyjki - rozliczyli się z ubezpieczycielem.
A kodowanie i wymianę oryginalnej (zamówionej przez ASO) stacyjki zleciłem firmie, która się w tym specjalizuje (awaryjne otwieranie, dorabianie kluczyków, immo, etc.). Poprosiłem o fakturę.

Pismo + faktura poszła do ubezpieczyciela -> oddali kasę.

Jeszcze jedna "przestroga" - zawsze musi być policja - bo inaczej jest 90% szans, że nie wypłacą z AC.

Powodzenia!!
marcelomattsoy
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: marcelomattsoy »

Hej,

dzięki wielkie za informację. Znalazłem takie osoby w Poznaniu. Cóż, trochę im nie ufam.....ale co mam zrobić. Koszt pomiędzy 500-1000PLN, w ASO 4500PLN.
Pytałem znajomego mechanika z Opola (rewelacyjny elektromechanik), bardzo polecam ludziom z okolicy, jak będzie potrzeba dam numer na priv. On powiedział, że można wykorzystać stary kluczyk, zakodować go na nowo do używanej stacyjki i zmodyfikować immobiliser. W ASO rzeczywiście najlepiej to by wszystko wymienili.

A jeżeli chodzi o ubezpieczenie - od 3 dni czekam na maila z wyceną od rzeczoznawcy....żebym dalej mógł działać.

Pozdrawiam
Maciej
Awatar użytkownika
Ciapek
Expert
Auto:: 2.0 DSG BKD '05
Imię:: B
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Post autor: Ciapek »

Lucky_Luck, z jakim ASO masz tak złe doświadczenie?

Mieszkasz w Krakowie to powinieneś znać Auto-Specjal w Modlniczce. Podczas ostatnich wakacji rozkrzaczyło mi się auto koło Krakowa. Przypadkowo więc tam trafiłem i lepiej trafić nie mogłem. Przerwany jeden kabelek a auto zwariowało, że lawetę musiałem wzywać.
Panowie ogarnęli problem jak najszybciej i jak najtaniej.
Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ