BioDiesel
- naruot
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1.9tdi Bxe 2009
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 2 razy
BioDiesel
Witam
Tankując w sobotę, zauważyłem na klapce wlewu przekreślony symbol "BioDiesel" następnie wzrok mój padł na informacje powieszoną na dystrybutorze że paliwo w Tesco zwaiera 7% jakichś tam dodatków. Pytanie brzmi:
- czy takie paliwo kwalifikuję sie do kategorii BioDiesel który jest zakazany w Touranie.
Jeśli tak to co robić? zatankowałem pod korek tak więc pozostaje spuszczenie wężykiem do kanistra i rozcieńczenie czymś "szlachetniejszym"
-czy inne dyskonty [Auchan, Carrefour, Neste] maja ten sam rodzaj paliwa?
Generalnie szukam najtańszego "firmowego" paliwa tak więc idealnym rozwiązaniem jest tankowanie pod korek przy okazji okresowych zakupów - przy pełnym tankowaniu można zaoszczędzić do 15 zł [różnica pomiędzy ceną z przeciętnego BP + PayBack 1% z KK]
Tankując w sobotę, zauważyłem na klapce wlewu przekreślony symbol "BioDiesel" następnie wzrok mój padł na informacje powieszoną na dystrybutorze że paliwo w Tesco zwaiera 7% jakichś tam dodatków. Pytanie brzmi:
- czy takie paliwo kwalifikuję sie do kategorii BioDiesel który jest zakazany w Touranie.
Jeśli tak to co robić? zatankowałem pod korek tak więc pozostaje spuszczenie wężykiem do kanistra i rozcieńczenie czymś "szlachetniejszym"
-czy inne dyskonty [Auchan, Carrefour, Neste] maja ten sam rodzaj paliwa?
Generalnie szukam najtańszego "firmowego" paliwa tak więc idealnym rozwiązaniem jest tankowanie pod korek przy okazji okresowych zakupów - przy pełnym tankowaniu można zaoszczędzić do 15 zł [różnica pomiędzy ceną z przeciętnego BP + PayBack 1% z KK]
Jeśli większość jest o czymś przekonana, to wcale nie znaczy, iż ma rację.
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
seba244, na tesco z zakupów za 100zł dostaje rabat 15gr,a paliwo jest tańsze zazwyczaj o jakieś 7-15gr od BP,a to już spora różnica,jeżeli w ciągu miesiąca zrobiłem 6tyś km to ok. 7 tankowań po 60-64litry to daje prawie 100zł oszczędności,a to wybaczcie,ale sporo jak za samo paliwo... Jeżeli ktoś tankuje 2 baki miesiecznie,to moze mu nie robi różnicy 5zł zapłacone wiecej na "markowej" stacji. Od kiedy paliwo tyle kosztuje stosuję się do zasad eco drivingu i ze średniej ok. 7.0 zszedłem do 6,1 i tu kolejna oszczędność 

Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 

-
- Expert
- Auto:: Touran
- Imię:: .......
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Muti, jak jest dobrze to jest dobrze--->zawsze tak jest.
Jak byś pracował w piekarni to wiedział byś jak chleb robią
Jak byś pracował w masarni to unikał byś wędlin..
Jak byś pracował w marketach to też byś wiedział co i jak i gdzie.
Jak mi powiedziały na czy to polega to podziękowałem.
Jedno jest pewne.Nic nie ma za darmo.
Każdy niech tankuje gdzie chce ale każdy sie też może na ten temat wypowiedzieć.
A co do eco-drivingu to też polecam, byłem osobiście na kursie i jestem bardzo zadowolony..
Jak byś pracował w piekarni to wiedział byś jak chleb robią

Każdy niech tankuje gdzie chce ale każdy sie też może na ten temat wypowiedzieć.
A co do eco-drivingu to też polecam, byłem osobiście na kursie i jestem bardzo zadowolony..
- niko02
- Władca postów
- Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
- Imię:: Michał
- Podziękował: 384 razy
- Otrzymał podziękowań: 325 razy
- cheles
- Władca postów
- Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
- Imię:: Leszek
- Podziękował: 33 razy
- Otrzymał podziękowań: 129 razy
Panowie, czy marketowa czy firmowa to zależy od właściela (przecież to franszczyzna) diabli wiedzą co dodają jeszcze oprócz dodatków bio, które będą na każdej stacji a co do pytania kolegi naruot to zapewne chodzi (100% nie jest pewien) o paliwa z większym dodatkiem biokomponatów, co jest stosowane w UE. U nas w PL każdej stacji benzynowej muszą być dodatki bio 5% lub 7%, ustawodawca tzn PSL to załatwił.niko02 pisze:Artykuł o paliwie BIOdiesel http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosc ... du,1804332
Rauku piszesz o naszej żerańskiej stacji BP mam nadzieję

[ Dodano: Sob Cze 02, 2012 21:20 ]
Seba244 masz rację, kiedyś pracowałem przy robieniu "pierożków" "uszek" itp - w życiu tego nie kupię .seba244 pisze:Muti, jak jest dobrze to jest dobrze--->zawsze tak jest.
Jak byś pracował w piekarni to wiedział byś jak chleb robią![]()
- Cesarz
- Władca postów
- Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
- Imię:: Michał
- Podziękował: 629 razy
- Otrzymał podziękowań: 223 razy
Ja pracuje w firmie handlujacej paliwem, ale niestety musze paliwo kupowac....seba244 pisze:Muti, jak jest dobrze to jest dobrze--->zawsze tak jest.
Jak byś pracował w piekarni to wiedział byś jak chleb robią![]()

1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm