elekrtyka silnika....chyba

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Dharak
Auto:: 2007 1.4 TSI DSG
Imię:: Marcin
Podziękował: 1 raz

elekrtyka silnika....chyba

Post autor: Dharak »

Witam. TOURAN 1.4 TSI DSG 2007 silnik BMY :98:
Admina proszę o podpięcie tego posta na właściwe miejsce.
Problem dotyczy Tourana co mam 2 miesiące. Razu pewnego jechał sobie spokojnie i w pewnym momencie silnik zgasł i już się nie uruchomił. Komputer i błąd.. 01259. Moja walka to sprawdzenie wszystkich bezpieczników ( w komorze silnika i po lewej stronie kolumny kierowniczej), przekaźników ( jeden w komorze i kilka za włącznikiem świateł). reakcja ZERO.
Dostałem się do pompy i wymontowana, podpięta na ostro... brzęczy. Po złożeniu wszystkiego... NIE daje się uruchomić silnik nadal. Zgaduję, że może chodzić o moduł sterujący pompą paliwową.
Pytanie... sterownik oznaczony jest 1T0906093E. Znalezienie go to jak dziewice w agencji towarzyskiej....SERWIS VW ..cena prawie 600 PLN :shock: :shock: :shock: Jak tutejsi fachowcy podejdą do pomysłu podpięcia sterownika 1K0906093E??

Różnica tylko w oznaczeniu... tu 1T tam 1K...jest istotna róznica?? Nie jestem specem.. Porszę o odpowiedź na priw lub po prostu..
marmu09
Przeglądacz
Auto:: Touran 1,6 BSE 2009
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Re: elekrtyka silnika....chyba

Post autor: marmu09 »

Możesz śmiało zakładać Etka podaje że to jest to samo tylko nr zastąpiony nowszym, ale nie lepiej dać do jakiegoś elektronika żeby naprawił :ok:
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Podziękował: 118 razy
Otrzymał podziękowań: 700 razy

Post autor: spacewalker »

Dharak pisze:Witam. TOURAN 1.4 TSI DSG 2007 silnik BMY :98:
Problem dotyczy Tourana co mam 2 miesiące. Razu pewnego jechał sobie spokojnie i w pewnym momencie silnik zgasł i już się nie uruchomił. Komputer i błąd.. 01259. Moja walka to sprawdzenie wszystkich bezpieczników ( w komorze silnika i po lewej stronie kolumny kierowniczej), przekaźników ( jeden w komorze i kilka za włącznikiem świateł). reakcja ZERO.
Dostałem się do pompy i wymontowana, podpięta na ostro... brzęczy. Po złożeniu wszystkiego... NIE daje się uruchomić silnik nadal. Zgaduję, że może chodzić o moduł sterujący pompą paliwową.
Pytanie... sterownik oznaczony jest 1T0906093E. Znalezienie go to jak dziewice w agencji towarzyskiej....SERWIS VW ..cena prawie 600 PLN :shock: :shock: :shock: Jak tutejsi fachowcy podejdą do pomysłu podpięcia sterownika 1K0906093E??

Różnica tylko w oznaczeniu... tu 1T tam 1K...jest istotna róznica?? Nie jestem specem.. Porszę o odpowiedź na priw lub po prostu..
skoro nie jesteś specem to daj cały autoscan , bo błąd dotyczy czego innego niż chcesz wymeiniać
Tu jest Twój błąd opisany,
http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.php/01259
i skup się na tym na początek
Dharak

spacewalker pisze:
Dharak pisze:Witam. TOURAN 1.4 TSI DSG 2007 silnik BMY :98:

skoro nie jesteś specem to daj cały autoscan , bo błąd dotyczy czego innego niż chcesz wymeiniać
Tu jest Twój błąd opisany,
http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.php/01259
i skup się na tym na początek
fajnie...tylko że sprawdziłem wszystkie przekaźniki co znalazłem....... działają

-- So kwi 28, 2018 09:11 --

chyba, że nie znalazłem TEGO właściwego przekaźnika.......
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Podziękował: 118 razy
Otrzymał podziękowań: 700 razy

Post autor: spacewalker »

Dharak pisze: fajnie...tylko że sprawdziłem wszystkie przekaźniki co znalazłem....... działają

-- So kwi 28, 2018 09:11 --

chyba, że nie znalazłem TEGO właściwego przekaźnika.......
czyli wszystkie, czy nie wszystkie ? dla mnie 1 to 1 , a nie 0,7 ;)
sprawdziłeś to wizualnie czy masz czy Ci ktoś nie ukradł ? czy miernikiem mierzyłeś przejścia z przekaźnika do ECU itp ?
zakładam ze to pierwsze po tym w jaki sposób piszesz ....a zabierać się chcesz za wymianę sterowników :omatko:
Może kabel przegnił ? może był sztukowany kiedyś ?
Dharak

nic takiego nie widzę, znaczy by była wiązka przegnita. A prawda jest, że napisałem że sprawdziłem wszystkie co znalazłem...... a gdzie znalazłem to opisałem w pierwszym poście... jeżeli jest gdzieś jeszcze coś do sprawdzenia to... chętnie sprawdzę wskazane miejsce i serdecznie podziękuję....

-- So kwi 28, 2018 10:36 --

szkoda, że fotki z rozmieszczenia przekaźników w aucie wygasły.......

-- So kwi 28, 2018 10:50 --

nie ustaję w wysiłkach:) szukam:]

-- So kwi 28, 2018 12:19 --

aktualizacja..........

co ciekawe... gniazdo opatrzone jako J17, które miało zwierac......etc. u mnie w aucie jest PUSTE. Nie ma tam przekaźnika..... jak i nie ma styków w których miałby się znajdować... SZLAG. :cry:

-- Cz maja 03, 2018 12:33 --

zamówiony sterownik.... zobaczymy...

-- So maja 05, 2018 19:38 --

uzupełnienie.
naprawa sterownika poprzez przylutowanie zimnych lutów. elektronik elektryk poradził sobie. Pojazd sprawny. Zamówiony sterownik używany też przyszedł, ale w taki obrocie sprawy czeka.
Dzięki za wsparcie.
ODPOWIEDZ