Lampka nad tablicą - problem
- malcolm
- Użytkownik
- Auto:: Touran 2.0 TDI 150KM 5T1
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 1 raz
Lampka nad tablicą - problem
Szukałem na forum ale jeśli nieuważnie prosze skarcić
Zauważyłem że nie świeci mi jedna (lewa) żarówka nad tablicą. Odkręciłem, wyjąłem i okazało sie ze styki są mocno zaśniedziałe (jak by sie bateria rozlała
). Troche przeczysciłem, wymieniłem żarówke bo tamta była spalona i nadal nie świeci. Ktoś ma jakiś pomysł? Tak na marginesie - za brak jednej z dwóch dają mandaty? 
- cheles
- Władca postów
- Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
- Imię:: Leszek
- Podziękował: 33 razy
- Otrzymał podziękowań: 129 razy
Re: Lampka nad tablicą - problem
Gorzej - pooglądaj czasami Uwaga Pirat na TVN Turbo - nawet jak źle trafisz i nie masz na miejscu zapasowej żarówki dowód rejestracyjny.malcolm pisze:Szukałem na forum ale jeśli nieuważnie prosze skarcićZauważyłem że nie świeci mi jedna (lewa) żarówka nad tablicą. Odkręciłem, wyjąłem i okazało sie ze styki są mocno zaśniedziałe (jak by sie bateria rozlała
). Troche przeczysciłem, wymieniłem żarówke bo tamta była spalona i nadal nie świeci. Ktoś ma jakiś pomysł? Tak na marginesie - za brak jednej z dwóch dają mandaty?
Każdy dopuszczony do ruchu pojazd powinien być wyposażony w oświetlenie zewnętrzne, które jest wymienione w "rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 31.12.2002r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia Dz.U. Nr 32 poz. 262 z dnia 26.02.2003r. z późniejszymi zmianami."
Podane rozporządzenie zezwala na następujące oświetlenie pojazdu:
1.Światła zewnętrzne:
1.drogowe - pojazd samochodowy, którego konstrukcja umożliwia rozwijanie prędkości przekraczającej 40 km/h,
2.mijania - pojazd samochodowy,
3.kierunkowskazy - pojazd samochodowy i przyczepa;
4.hamowania "stop" - pojazd samochodowy i przyczepa,
5.oświetlające tylną tablicę rejestracyjną - pojazd samochodowy i przyczepa,
6.pozycyjne przednie - pojazd samochodowy oraz przyczepa o szerokości 1,6 m lub więcej,
7.pozycyjne tylne - pojazd samochodowy i przyczepa,
8.odblaskowe tylne inne niż trójkątne - pojazd samochodowy,
9.odblaskowe tylne trójkątne - przyczepa,
10.odblaskowe przednie - przyczepa,
11.odblaskowe boczne - pojazd samochodowy o długości przekraczającej 6,0 m, ciągnik siodłowy i przyczepa,
12.awaryjne - pojazd samochodowy, z wyjątkiem motocykla, i przyczepa,
13.przeciwmgłowe tylne - pojazd samochodowy, z wyjątkiem motocykla, i przyczepa,
14.cofania - pojazd samochodowy, z wyjątkiem motocykla,
15.obrysowe przednie i tylne - pojazd samochodowy i przyczepa, których szerokość przekracza 2,1 m;
2.Ponadto dopuszcza się wyposażenie w następujące światła:
1.drogowe - pojazdu samochodowego innego niż wymieniony w ust. 1 pkt 1,
2.przeciwmgłowe przednie - pojazdu samochodowego,
3.pozycyjne przednie - przyczepy innej niż wymieniona w ust. 1 pkt 6,
4.postojowe - pojazdu samochodowego o długości nie przekraczającej 6,0 m i szerokości nie przekraczającej 2,0 m; zabrania się umieszczania tych świateł na innych pojazdach,
5.odblaskowe boczne - pojazdu samochodowego innego niż wymieniony w ust. 1 pkt 11,
6.odblaskowe przednie - pojazdu samochodowego,
7.jazdy dziennej - pojazdu samochodowego,
8.pozycyjne boczne - pojazdu samochodowego o długości przekraczającej 6,0 m, ciągnika siodłowego i przyczepy,
9.obrysowe przednie i tylne - pojazdu samochodowego i przyczepy, których szerokość przekracza 1,8 m,
10.cofania - przyczepy,
11.awaryjne - motocykla,
12.przeciwmgłowe tylne - motocykla,
13.odblaskowe tylne inne niż trójkątne - przyczepy
- malcolm
- Użytkownik
"Podane rozporządzenie zezwala na następujące oświetlenie pojazdu: "
Chales to oznacza jakie światła są dopuszczalne w aucie. Natomiast co innego nie mieć wogle oświetlonej tablicy a co innego mieć jedną żarówkę, tzn. mieć oświetlone pół tablicy
Poza tym wydaje mi sie że nie mogą Ci zabrać dowodu za nieoświetloną lub zabrudzoną tablicę rejestracyjną bo to nie powoduje tego ze auto traci na sprawności techniczej. A tylko jeśli auto nie jest sprawne techniczne lub nie spełnia norm bezpieczeństwa może zostać zatrzymany dowód. Brak ośiwtlenia tablicy w zaden sposób nie wpływa na bezpieczeństwo w ruchu drogowym wiec o zabranie dowodu nie trzeba sie martwić 
Chales to oznacza jakie światła są dopuszczalne w aucie. Natomiast co innego nie mieć wogle oświetlonej tablicy a co innego mieć jedną żarówkę, tzn. mieć oświetlone pół tablicy
- cheles
- Władca postów
TVN Turbo Uwaga Pirat - już to oglądałem parę razy za brak jakielkowiek żarówki mogą ale nie muszą zależy na kogo trafisz Ci zabrać dowód rej. uznając, że pojazd jest niesprawny - chyba że masz zapas i wymienisz na miejscu. Przepis mówi ma być oświetlenie i tyle - sprawności technicznej nie traci ale wpływ na bezpieczeństwo tak, możesz oczywiście się spierać ale to podobnie jak 50 km w terenie zabudowanymmalcolm pisze:"Podane rozporządzenie zezwala na następujące oświetlenie pojazdu: "
Chales to oznacza jakie światła są dopuszczalne w aucie. Natomiast co innego nie mieć wogle oświetlonej tablicy a co innego mieć jedną żarówkę, tzn. mieć oświetlone pół tablicyPoza tym wydaje mi sie że nie mogą Ci zabrać dowodu za nieoświetloną lub zabrudzoną tablicę rejestracyjną bo to nie powoduje tego ze auto traci na sprawności techniczej. A tylko jeśli auto nie jest sprawne techniczne lub nie spełnia norm bezpieczeństwa może zostać zatrzymany dowód. Brak ośiwtlenia tablicy w zaden sposób nie wpływa na bezpieczeństwo w ruchu drogowym wiec o zabranie dowodu nie trzeba sie martwić
Zwróć uwagę na stacji diagnostycznej sprawdza mechanik światła sprawdza jak byś jakieś nie miał to wymiana a jak trafisz na złośliwca to Ci jeszcze w dowod pieczątki nie wbija.
Powtórzę mogą ale zależy na kogo trafisz.[/fade]
- malcolm
- Użytkownik
No zgadza sie Chales, jak sie trafi na mende to za cokolwiek cie upierdzieli. Jednak nie pamietam zeby kiedykolwiek na przeglądzie sprawdzali mi oswietlenie tablicy, światła przód i tył jak najbardziej. A co do wpływu oswietlenia tablicy na bezpieczenstwo w ruchu nie znajduje powiązań. Żaden policjant nie potrafiłby tego wytłumaczyc nawet jak by bardzo chciał 
- cheles
- Władca postów
Primo Cheles jestemmalcolm pisze:No zgadza sie Chales, jak sie trafi na mende to za cokolwiek cie upierdzieli. Jednak nie pamietam zeby kiedykolwiek na przeglądzie sprawdzali mi oswietlenie tablicy, światła przód i tył jak najbardziej. A co do wpływu oswietlenia tablicy na bezpieczenstwo w ruchu nie znajduje powiązań. Żaden policjant nie potrafiłby tego wytłumaczyc nawet jak by bardzo chciał
A widzisz, na przeglądzie w Okręgowej Stacji Diagnostycznej diagnosta to sprawdza, sprawdza światła stop to widzi czy tablica podświetlona.
Znajdzie kolego wytłumaczenie co do bezpieczeństwa wystarczy dla niego "domniemanie" - plan dnia wykonany, a Ty bujaj się po diagnostach, wydziałach komunikacji itp.
- cheles
- Władca postów
Malcolm żebyś wiedział do czego potrafią się czepnąć, ale zależy na kogo trafisz mi kiedyś darowali przejazd na pasach - byłoby 500 i 8 pkt.malcolm pisze:Ech nigdy w tym kraju nie będzie dobrze jak pierdół będą sie czepiać zamiast łapać prawdziwych przestepcówIch "domniemania" bywają tragikomiczne.
I sorry za "Chalesa" Cheles
- malcolm
- Użytkownik
Hehe tzn masz plecy w komendziecheles pisze:Malcolm żebyś wiedział do czego potrafią się czepnąć, ale zależy na kogo trafisz mi kiedyś darowali przejazd na pasach - byłoby 500 i 8 pkt.malcolm pisze:Ech nigdy w tym kraju nie będzie dobrze jak pierdół będą sie czepiać zamiast łapać prawdziwych przestepcówIch "domniemania" bywają tragikomiczne.
I sorry za "Chalesa" Cheles