Pomiar pracy wtrysków i zero pomysłów czego przyczyna

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.
mlodyenduro
Początkujący
Auto:: touran, 1.9 TDI AVQ,2004
Imię:: Andrzej

Pomiar pracy wtrysków i zero pomysłów czego przyczyna

Post autor: mlodyenduro »

Witam, wczoraj zrobiłem pomiary wszystkiego co się dało i nawet gość który zajmuje się naprawa wtrysków nie był mi w stanie powiedzieć i zwalić na ich błędne działanie :-( Problem jest taki że jak osiągnie mi motor 90 stopni zaczyna mieć drgania. Wcześniej drgania nie występowały na załączonej klimie a po przejechaniu 20 tyś już nawet na klimie go trzęsie nieregularnie. Zjawisko to nie występuje jak stoję autem z górki. Motor od nowości ma przejechanie 167 tyś i jest to pewny przebieg. W naprawach serwisowych nic szczególnego się nie działo. Nikt nie tykal nic w silniku tylko bieżące wymiany oleju i filtrów. Ktoś mnie może oświecić co mu jest? Temp wszystkich czujników w normie. Nie kopci w żadnych warunkach. Na zimnym pali od razu na ciepłym trzeba go 2 razy obrócić żeby złapał tyle chyba z zauwazonych objawów. Dziękuję z góry wszystkim za sugestie. Chyba wezmę się za wymianę i czyszczenie pompowtrysków i od tego zacznę. Biorę jeszcze pod uwagę że coś może być z wiązka skoro z górki go nie trzęsie. Może olej przelewa się do przodu i lepiej styki od pompek łapią ale to takie moje gdybanie :-(
Załączniki
Screenshot_20180523-130350.png
Awatar użytkownika
xXxBOSMANxXx
Przeglądacz
Auto:: Touran,1,9TDI, 2007r.
Imię:: Przemek
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Re: Pomiar pracy wtrysków i zero pomysłów czego przyczyna

Post autor: xXxBOSMANxXx »

Mogą być ale nie muszą poduszki silnika lub dwumasa, a z kręceniem na ciepłym to pewnie trza zwiększyć dawke rozruchową.
mlodyenduro
Początkujący

Ale jakby była poducha na wykresie pracy silnika nie byłoby spadków :-(

-- Śr maja 23, 2018 13:02 --

Może wróżka pomoże ? :-)
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
Imię:: Jacek
Podziękował: 213 razy
Otrzymał podziękowań: 233 razy
Kontakt:

Post autor: JacaTouran »

Już Ci kolego na fb na grupie napisałem, że to żaden pomiar tylko printscreen z którego wielkie g widać.

To ten pompiarz chyba od kilku dni w branży skoro nie wie :).

Z opisu , który wstawiasz, ale nie z print screena może to świadczyć na wtryski, ale trzeba jeszcze kilka rzeczy sprawdzic.
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).

O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/

https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/

tel.509963064

Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
mlodyenduro
Początkujący

Postaram się w najbliższym czasie wykonać logi o których piszesz. Mam jeszcze jeden pomysł że jak stoję z górki to olej się przelewa do przodu i trochę odsłania pompowtryski. W wyniku czego jak ich uszczelniacze mają już przeplatane 160 tyś nie leją i silnik wraca do normy. W pomiarach chyba nie byłoby tego widać bo komputer sprawdza pracę samego pompowtrysku a nie samych ich uszczelnień. Jak wrócę z wakacji wywalam pompki do sprawdzenia i wymieniam uszczelniacze, przyglądnę się wiązce. Oprócz tego profilaktycznie wyciągnę ego i go wyczyszcze wraz z sprawdzeniem układu egr. Zobaczymy co będzie po zabiegu

-- Cz maja 24, 2018 06:49 --

Napisz mi z łaski swojej co mam jeszcze sprawdzić bo nie tyle mam jakieś problemy co zaczynają mnie te poszarpywania denerwować. Jeszcze raz dziękuję za pomoc. Logi mam wykonać tylko statyczne czy dynamiczne również ?
ODPOWIEDZ