Praca na etat a własna firma transportowa.

Problemy ogólne, które nie pasują do innych tematów.
u-man
Początkujący
Auto:: Touran BKC 2005
Imię:: Kamila

Praca na etat a własna firma transportowa.

Post autor: u-man »

Witam.

Mam pytania do fachowca od przepisów lub porad prawnych w zakresie ZUS i firm. Pracuję normalnie na pełen etat i jestem ubezpieczony pracodawca przesyła składki i jest tak normalnie jak prawie każdy ma.

1) Chciałem natomiast założyć firmę jednoosobowa transportową dla siebie bo i tak pracuję jako kierowca-magazynier, chcę kupić własne aut i po pracy jeździć dla siebie.

2) Jak się to ma do tego że sam jestem zatrudniony na pełen etat i szef wysyła składki a jednocześnie miałbym mieć firmę z której też bym musiał odkładać składkę do zus-u i jakieś ubezpieczenia? - tutaj nie miałem nigdy styczności z prawem pracy i jak to się ma do swojej własnej firmy

3) Co zrobić gdy z transportu nie byłoby dochodu - praca byłaby w sezonie lato/jesień - tylko strata (czy z normalnej pracy na etacie miałbym płacić składki aby utrzymać firmę na rynku) słyszałem o tym że można jakoś czasowo zawieść działalność - tylko na jak długo?

4)jak wygląda sprawa kupna dostawczaka a tym że sprzedający wystawia fakturę VAT albo marżę - a ja w urzędach pewnie miałby zapłacić podatek od tego zakupu - czyli wypełnienie jakiegoś dokumentu.

Proszę o wyrozumiałość to pierwsze takie moje zapytanie odnośnie tematu - a chciałbym się w tym odnaleźć bo to ważne dla mnie.

Dziękuję za odp tutaj jak i na PW.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
cykraz
Zaawansowany
Auto:: Touran 2.0 TDI, 2008
Imię:: Olek
Podziękował: 95 razy
Otrzymał podziękowań: 66 razy

Re: Praca na etat a własna firma transportowa.

Post autor: cykraz »

O ile się orientuje to wówczas płacisz tylko zdrowotne i fundusz pracy, bez emerytalnej jednak teraz wszystko jest jednym przelewem. Musisz jakaś księgowa zaprosić na kawę chyba :D
Co do straty w miesiącach zimowych to w picie rozliczysz stratę i może nawet jakiś zwrot wpadnie.
cykraz
VW Touran 2008r. Highline BMN 2.0 TDI 170KM
Awatar użytkownika
Piter7707
Specjalista
Auto:: Touran TDI 2.0 CFHC 2010r
Imię:: Piotr
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 39 razy

Post autor: Piter7707 »

Pracuję tak od 2001 r czyli praca na etat i własna działalnosc .obecnie płace zdrowotne ok 300zł.Na koniec roku odliczam zdrowotne od przychodu z etatu dostaje ok 1400 zł zwrotu.forma rozliczenia to ryczałt każda działalność to inna stawka podatku zryczałtowanego jak jesteś na ryczalcie wystawiasz faktury VAT z stawka 0 czy będzie to pasować twoim zleceniodawcą moim to pasuje
Ja jestem na ryczałcie 8.5% zdrowotne odliczam na poczet podatku także jak miesięcznie zarobie 3 tyś to podatku nie płace

-- Pt sie 03, 2018 12:46 --

Działalność możesz zawiesić i odwiedzić w urzędzie miasta do ZUS już nie chodzisz w tej sprawie .jak zawiesisz 10 danego miesiąca to za dany miesiąc płacisz.zeby nie płacić za sierpień zawiesić musisz koniec lipca

-- Pt sie 03, 2018 12:53 --

W wat się nie pchaj to dobre jakbyś miał duże obroty to jest takie napedzanie żeby odliczyć musisz zakupić a żeby zakupić to dużo zarobic
u-man
Początkujący
Auto:: Touran BKC 2005
Imię:: Kamila

Post autor: u-man »

No właśnie co do tego vatu 0 na fv to chyba nie koniecznie przejdzie bo są tacy kontrahenci co będą chcieli bat 19 lub 23 % i wtedy lipa wrobiłbym zlecenie a tu vat by im nie podchodził.

czytałem też że raz możesz ednoosobową działalność gospodarczą i spółkę cywilną należy zarejestrować poprzez CEIDG przez internet ale może lepiej odwiedzić urząd gminy i tam składać wniosek... opisałbyś mi jak Ty zakładałeś sw firmę ale na PW jeśli można?

-- Pt lis 23, 2018 18:00 --

Witam czy do założenia firmy muszę mieć akt notarialny lokalu, domu że jestem jego prawnym właścicielem ?
ODPOWIEDZ