Nie działająca wycieraczka prawa

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)
Awatar użytkownika
Gregor
Zaawansowany
Auto:: 1T1 AVQ 1.9 tdi
Imię:: Grzegorz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Nie działająca wycieraczka prawa

Post autor: Gregor »

Witam ostatnio podczas jazdy przestała działać mi prawa wycieraczka . Okazało się że przepalił sie bezpiecznik F3 w skrzynce w przedziale silnika. założylem drugi wywaliło go . Odkręciłem podszybie wszystkie ruchome połączenia mechaniczne psiknąłem WD40 założyłem nowy bezpiecznik i wycieraczka się rozruszała jednakże radość nie trwała dlugo wczoraj znowu zatrzymała sie w połowie drogi i bezpiecznik poleciał. Jakieś pomysły, sugestie ?
Touran Gregora

COGITO ERGO SUM
kontakt tel 697669476
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Re: Nie działająca wycieraczka prawa

Post autor: cheles »

Gregor pisze:Witam ostatnio podczas jazdy przestała działać mi prawa wycieraczka . Okazało się że przepalił sie bezpiecznik F3 w skrzynce w przedziale silnika. założylem drugi wywaliło go . Odkręciłem podszybie wszystkie ruchome połączenia mechaniczne psiknąłem WD40 założyłem nowy bezpiecznik i wycieraczka się rozruszała jednakże radość nie trwała dlugo wczoraj znowu zatrzymała sie w połowie drogi i bezpiecznik poleciał. Jakieś pomysły, sugestie ?
Spróbuj odłączyć akumulator by się zrestartował komputer jak nie pomoże to zrób diagnostykę elementów wykonawczych w bordnetzie i bedziesz wiedział. Pod tym linkiem masz więcej szczegółów.
http://volkswagen.auto.com.pl/forum/vie ... ycieraczka
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
qoocam
Użytkownik
Auto:: 1,9 TDI AVQ
Imię:: Kamil
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Post autor: qoocam »

hehh... :/ u mnie jak na złość, wraz z pierwszym śniegiem również padła prawa wycieraczka... Myślałem, że to wina silnika, ewentualnie bezpiecznika (mam zamiatarki przeciwbieżne). Nie wiedząc który dokładnie bezpiecznik nawalił, zacząłem wyjmować i sprawdzać każdy z osobna (narobiło mi to przy okazji błędów ESP i zapaliła się kontrolka z kierownicą :?: ). Powyższe nic nie dało, więc rozłączyłem też akumulator... i nic...
Przyszło mi do głowy, żeby odkręcić ramię wycieraczki i bingo! Okazało się, że wytarciu uległa koronka (chyba tak się to nazywa) zarówno na trzpieniu wystającym z silniczka, jak i ta w ramieniu wycieraczki...
Mam w związku z tym zagwostkę, czy ten trzpień (chodzi o ten obracający się) jest wymienny?
Jeśli tak to gdzie szukać? W kwestii ramienia wycieraczki jasnym jest, że to już tylko szmelc :cry:
Touran by Qoocam - QOORAN

"Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo - na pewno to zepsujesz..."
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów

qoocam pisze:(narobiło mi to przy okazji błędów ESP i zapaliła się kontrolka z kierownicą :?: ). Powyższe nic nie dało, więc rozłączyłem też akumulator... i nic...
A próbowałeś przejechać parę naście metrów żeby sprawdzić czy kontrolki zgasną ?
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
qoocam
Użytkownik

cheles pisze:A próbowałeś przejechać parę naście metrów żeby sprawdzić czy kontrolki zgasną ?
nie... a jest szansa, że tak będzie? :oops:
bardziej martwi mnie kwestia tego wytartego trzpienia wycieraczki... Ustaliłem, że sam trzpień jest niewymienialny. Ewentualny koszt elementu tj. "zamocowanie wycieraczki szyby str. prawa z dźwignią i ramieniem korby" kosztuje w ASO 475 zl :omatko:

Awatar użytkownika
cheles
Władca postów

qoocam
Myślę, że się uda, bo przy wyjmowaniu bezpieczników pokazał błąd. To samo miałem przy wypinaniu aku jak zakładałem plastikową obudową zamiast szmatki. Wtedy też pokazało mi się ESP, ale koledzy pisali, że wystarczy przejechał kilkanaście metrów i esp znika. Co do wycieraczki przecież wiesz, że ASO to drożyzna lepiej rozejrzyj się za używką.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
qoocam
Użytkownik

cheles AVE Ci :uklon: wystarczyło, że wyjechałem z garażu do bramy (ok 100 m) i kontrolki zgasły :)
Kwestia wycieraczki, też zmierza ku pomyślnemu finałowi. Chcąc wymontować silniczek, przyjrzałem się uważniej trzpieniowi, który wyglądał na wytarty. Okazało się, że w rowkach trzpienia zebrały się namagnesowane (najpewniej pod wpływem tarcia) opiłki z otworu w ramieniu wycieraczki. Przeczyściłem trzpień i oczom moim ukazały się w całkiem niezłym stanie ząbki :D Zamówiłem już nowe ramię i myślę, że będzie ok.

Awatar użytkownika
piotrekfire
Użytkownik
Auto:: 2.0 Tdi BKD 2005 DSG 140+
Imię:: Piotrek
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowań: 23 razy

Post autor: piotrekfire »

Mi tak się działo jak miałem zapieczone sworznie wycieraczek. Silnik miał ciężko i wysypywał bezpiecznik. Demontaż ramion, silników, czyszczenie i smarowanie i wróciła norma
Awatar użytkownika
sianko86
Specjalista
Auto:: 2.0tdi CFHC 140km 2011rok
Imię:: Damian
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Post autor: sianko86 »

Siemka wszystkich. Po długim czasie powracam na forum. Odświeze temat. Jakiś czas temu siadla mi prawa wycieracza. Sprawdzałem juz 3 inne silniczki i żaden nie ruszył. Bezpieczniki sprawdzone 3, 31 sprawne. Komp informuje o braku komunikacji. Czy są jakieś przekaźniki lub inne bezpieczniki które mogę sprawdzić. Lewa wycieraczka działa bez zarzutu. Wina może leżeć w elektryce. ?
Był sobie Czarnuch :)
Teraz jest Myszka :)
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

Wiazka pomiędzy wycieraczkami.

Nztt
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Awatar użytkownika
sianko86
Specjalista
Auto:: 2.0tdi CFHC 140km 2011rok
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Post autor: sianko86 »

juz działa. Okazał się przerwany kabelek lin za lewa wycieraczka. Thx za pomoc
Był sobie Czarnuch :)
Teraz jest Myszka :)
Awatar użytkownika
damianprz
Przeglądacz
Auto:: Touran I, 1.9 TDI, 2004
Podziękował: 4 razy

Post autor: damianprz »

Witam
Mam problem z prawą wycieraczką.
Gdy dzisiaj jechałem lewa wycieraczka pracowała normalnie a prawa zaczęła pracować w małym zakresie, na starcie 10 stopni później więcej aż w końcu stanęła w pozycji pionowej i się zatrzymała
Ręcznie udało mi się ustawić w pozycji zerowej i nie działa.
Później zauważyłem, że coś ją blokowało, kawałek gałęzi? Usunąłem, ale wycieraczka nie działa.

Mógł się przepalić bezpiecznik. Gdzie go szukać? Pod maską czy w skrzynce pod kierownicą?
Czy podłączenie do komputera i zresetowanie błędów coś może pomóc?
adzi
Początkujący
Auto:: Touran 2005 2.0 tdi dsg
Imię:: Andrzej
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Post autor: adzi »

Standardowa awaria - zatarte ramię, trochę z tym roboty ale spokojnie do naprawy we własnym zakresie, chyba nawet było na forum
Awatar użytkownika
damianprz
Przeglądacz
Auto:: Touran I, 1.9 TDI, 2004
Podziękował: 4 razy

Post autor: damianprz »

A może padł bezpiecznik i dlatego teraz wycieraczka ani drgnie

EDIT:
Bezpiecznik był spalony. Po wymianie prawa wycieraczka zaczęła działać, ale przycina i trochę wolno teraz chodzą. Potraktowałem je trochę WD40.

Problem polega na tym że wszystkie 3 biegi czyli 1-"z przerwami", 2-"ciągły" i 3-"ciągły szybki" działają tak jak 1 czyli z przerwami i nie ma różnicy szybkości
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 418 razy

Post autor: wesol »

Smarowanie mechanizmu wycieraczek to taka rzecz obowiązkowa jak wymiana oleju silnikowego czy filtrów. Trzeba to wykonywać. Producent o tym nigdzie nie pisze bo przecie nie będzie podawał że należy to zrobić co 5 lat. No ale jak ktoś czeka aż się coś skiepszczy zanim wcześniej zadziałać. Oj gdyby w takich elementach były kalamitki tak jak w maszynach typu sztaplarki, dźwigi. Możnaby razy w roku konserwację przeprowadzać.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
ODPOWIEDZ