Ozonowanie , odgrzybianie klimatyzacji ,ozonator
- TOMASZ PLUTA
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1.6 tdi 2015
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 19 razy
Ozonowanie , odgrzybianie klimatyzacji ,ozonator
Kupiłem sobie ozonator i mam pytanie czy lepiej zrobić jedną sesję 30minut czy zrobić 2 sesje po 15minut i po pierwszym użyciu lekko przewietrzyć wnetrze auta by dopuścić do wnętrza trochę tlenu
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Re: Ozonowanie , odgrzybianie klimatyzacji ,ozonator
Ozon to jest tlen. Nadmuch ma chodzić i wtedy ozonator na ile chcesz czy 15 min czy 30 czy nawet godzina.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- TOMASZ PLUTA
- Użytkownik
Co ty za głupoty wygadujesz ozon to jest tlen to posiedz w samochodzie te 30 minut jak się ozonuje i wtedy może się lepiej dotleniszwesol pisze:Ozon to jest tlen. Nadmuch ma chodzić i wtedy ozonator na ile chcesz czy 15 min czy 30 czy nawet godzina.
Ozon to jest gaz silnie toksyczny który powstaje z cząstek tlenu i właściwości dezynfekujace
A ustawienie cyklu na 1godzine mija się z celem bo stężenie ozonu będzie takie że nie będzie się to wiecej wytwarzać
- wesol
- Władca postów
Do podstawówki wróć. Ozon to O3. Ile tym ozonator z allegro wytworzysz tego ozonu?
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- TOMASZ PLUTA
- Użytkownik
A tlen O2
Akurat nie z alegro Ale mam wydajność ok 9 m3 na godzine
Akurat nie z alegro Ale mam wydajność ok 9 m3 na godzine
- wesol
- Władca postów
A czyli ozon to nowy pierwiastek jest w tablicy Mendelejewa? Węgiel ma chyba 6 czy 7 postaci to też już nie jest węgiel?
Ty zobacz jakie stężenie procentowe masz tego ozonu w kabinie.
Ty zobacz jakie stężenie procentowe masz tego ozonu w kabinie.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
- Początkujący
- Auto:: Touran 1.9 tdi
- Imię:: Max
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Ozon jest gazem drażniącym, powoduje uszkodzenie błon biologicznych przez reakcje rodnikowe z ich składnikami. Po dostaniu się do komórek może hamować działanie enzymów komórkowych, wstrzymując oddychanie wewnątrzkomórkowe. Pierwszymi objawami podrażnienia ozonem (obserwowanym w stężeniach 0,2 mg/m³) są kaszel, drapanie w gardle, senność i bóle głowy. W większych stężeniach może prowadzić do wzrostu ciśnienia tętniczego, przyspieszenia tętna i obrzęku płuc prowadzącego do zgonu (w stężeniach 9–20 mg/m³). Najwyższe dopuszczalne stężenie ozonu w miejscu pracy wynosi 0,1 mg/m³[16] (według PN–Z–04007–2:1994 NDS wynosi 0,15 mg/m³[17]).
Ale pojechałeś z tymi 9m3/h.
Takim ozonatorem to Warstwę ozonową ziem w tydzień Odbudujesz.
Chyba chodziło o gramy.
A kolega wesol niech przeczyta co powoduje OZoN.
Ale pojechałeś z tymi 9m3/h.
Takim ozonatorem to Warstwę ozonową ziem w tydzień Odbudujesz.
Chyba chodziło o gramy.
A kolega wesol niech przeczyta co powoduje OZoN.
- TOMASZ PLUTA
- Użytkownik

Ale zastanawiam się czy po 15 minutach ozonowanie nie wywietrzyc trochę auta i dopuścić trochę tlenu z powietrza by ponownie mógł się wytworzyć ozon bo jak by maszynka chodzila w trybie ciągłym przez godzinę to zawartość tlenu spadnie i ozon nie będzie miał się z czego wytworzyć
A dla kolegi wesol nie ma różnicy ważne że jest symbol *O* to jest tlen też pewnie nie ma dla niego różnicy pomiędzy tlenkiem węgla A dwutlenkiem węgla bo symbole podobne
- wesol
- Władca postów
O to O czyli tlen dlatego ci napisałem że i gdyby istniało O5 to by nadal był to tlen. Ozon to alotropowa odmiana tlenu tak jak diament i grafit to nadal węgiel. Ozonator to musi dobrze robić żeby tego ozonu nadrukach by mega stężenie uzyskać i napewno nie w warunkach domowych w aucie. To tak jak te generatory hho. Też produkują wodór i tlen. Tylko w śladowych ilościach a ludzie myślą że tym naorodikuja gazu by jechać autem.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- TOMASZ PLUTA
- Użytkownik
To ty masz dziwne podejście
Dla mnie tlen to tlen A ozon to ozon
Jeżeli dla Ciebie nie ma różnicy to kup butlę z tlenem i odgrzybisz sobie auto albo wejdź do pomieszczenia które jest wypełnione ozonem i oddychaj wtedy może zobaczysz różnicę między tlenem A ozonem
Dla mnie tlen to tlen A ozon to ozon
Jeżeli dla Ciebie nie ma różnicy to kup butlę z tlenem i odgrzybisz sobie auto albo wejdź do pomieszczenia które jest wypełnione ozonem i oddychaj wtedy może zobaczysz różnicę między tlenem A ozonem
- m0nter
- ____________________
- Auto:: Touran BMN 2007
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowań: 36 razy
Kolejny temat w którym zamiast poczytać coś sensownego to pyskowka jest...
Trochę w myśl zasady nie znam się, to się wypowiem...
Więc ja nie powiem nic, tylko wyciągnę popcorn i pocztam znów elaboraty z wieczorowej szkoły dla doktorów, którzy znają się na wszystkim...
Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka
Trochę w myśl zasady nie znam się, to się wypowiem...
Więc ja nie powiem nic, tylko wyciągnę popcorn i pocztam znów elaboraty z wieczorowej szkoły dla doktorów, którzy znają się na wszystkim...
Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka
- wesol
- Władca postów
Tak to prawda ale z chemii to byłym dobry dość więc nie pozwolę pisać głupot. A tablice Mendelejewa każdy chyba zna. To są podstawy które znać powinien każdy.
Co do odgrzybiania to śmiem twierdzić że lepszy efekt da dowolny preparat jak to ozonowanie. Zresztą izopropanol można sobie kupić nawet po 5 litrów to można odkazić i dwadzieścia aut.
Co do odgrzybiania to śmiem twierdzić że lepszy efekt da dowolny preparat jak to ozonowanie. Zresztą izopropanol można sobie kupić nawet po 5 litrów to można odkazić i dwadzieścia aut.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- TOMASZ PLUTA
- Użytkownik
Ja założyłem ten temat by dowiedzieć się od ludzi którzy mają taki ozonator by podzielili się swoim doświadczeniem jakie czasy stosują itp rzeczy
Nie pytałem o tablicę mendelejewa
Piszesz że nie wierzysz w skuteczność ozonu więc wnioskuje że że nie posiadasz ozonatora więc nie podzielisz się swoimi uwagami jak to użytkować
Co do innych preparatów możesz sobie zawsze powiesić dużo choinek zapachowych lub użyć tak zwanych granatów Ale one tylko zamaskuja zapach A go nie usuną
Co do izopropanolu to wolę to używać w postaci alkoholu izopropylenowego i lepiej się spisuje jaki odtuszczacz przed położeniem wosku ew ceramiki dobrze też usuwa zabrudzenia z smoly lub asfaltu Ale to nie o tym jest ten temat
Nie pytałem o tablicę mendelejewa
Piszesz że nie wierzysz w skuteczność ozonu więc wnioskuje że że nie posiadasz ozonatora więc nie podzielisz się swoimi uwagami jak to użytkować
Co do innych preparatów możesz sobie zawsze powiesić dużo choinek zapachowych lub użyć tak zwanych granatów Ale one tylko zamaskuja zapach A go nie usuną
Co do izopropanolu to wolę to używać w postaci alkoholu izopropylenowego i lepiej się spisuje jaki odtuszczacz przed położeniem wosku ew ceramiki dobrze też usuwa zabrudzenia z smoly lub asfaltu Ale to nie o tym jest ten temat
- wesol
- Władca postów
Niestety nie posiadam. Ja tylko tego używałem pracując w oplu w Szczecinie na Struga. Tam to było mówione że po już dezynfekcji preparatem żeby zastosować ozonator jako dopełnienie. W Bemo motors też w Szczecinie na pomorskiej 115b jeśli mnie pamięć nie myli to nie stosowano ozonatora tylko chemię. Z tego co pamiętam było mówione żeby rurkę pobierająca dać nazwenatrz a rurkę która już wypuszcza ozon wcisnąć w kratkę a nawiew włączyć na obieg zamknięty. Sprzęt mieliśmy taki zielony zdaje się Boscha. Tyle mogę ci powiedzieć
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC