Zwarcie kabli i brak zasilania we wnętrzu samochodu.

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Jugo
Auto:: 2,0 TDI 2014r
Imię:: Łukasz

Zwarcie kabli i brak zasilania we wnętrzu samochodu.

Post autor: Jugo »

Witam. Niechcący zrobiłem zwarcie na plusie idącym z radia. Problem jest teraz taki że w samochodzie wszystko zgasło. Licznik kontrolki i cała reszta jest odcięta. Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki (pod maską też) i był jeden spalony pod kierownicą 5A. Jednak po jego wymianie samochód nadal na nic nie reaguje. Jedynie zamek z pilota działa. Proszę o pomoc i jakieś podpowiedzi co jeszcze sprawdzić bo auto z automatem i nie mam nawet teraz jak go do mechanika zaholować bo na neutrala nie da się go przełączyć.

-- Pt sie 03, 2018 21:55 --

Bezpiecznik spalony to był pod numerem 16 - czyli Data bus diagnostic interface
mammelzen
Przeglądacz
Auto:: nie touran
Imię:: Mariusz
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Re: Zwarcie kabli i brak zasilania we wnętrzu samochodu.

Post autor: mammelzen »

Bezpiecznik pod maską do wymiany
Generowanie PASSWORD do kart SD dla RNS315 oraz RNS310 pod podany numer CID. Nie ma znaczenia jaka to karta. Podajesz swój numer CID dostajesz pasujący PASSWORD
Jugo
Auto:: 2,0 TDI 2014r
Imię:: Łukasz

Post autor: Jugo »

sprawdzałem wszystkie bezpieczniki pod maską. Żaden nie jest spalony.

-- Pt sie 03, 2018 22:22 --

Pod maską czyli bezpieczniki w skrzynce SB sprawdziłem i są ok, chyba że jeszcze gdzieś są inne?

-- So sie 04, 2018 09:42 --

sprawdzałem miernikiem kable i wychodzi że na zaznaczonych palcami kablach w skrzynce pod kierownicą jest minus. Jest to normalne? bo wydaje mi się że plus zawsze pod bezpieczniki się podpina a nie minus. Na czerwonym jest plus i bezpiecznikach też. A na tych czarnych pokazuje minus cały czas i bezpieczniki też pokazują minus.
Załączniki
IMG_20180804_092557.jpg
Awatar użytkownika
hagio
Expert
Auto:: TRENDLINE 2.0 16V BKD2005
Imię:: BARTOSZ
Podziękował: 276 razy
Otrzymał podziękowań: 153 razy
Kontakt:

Post autor: hagio »

Jugo pisze:sprawdzałem wszystkie bezpieczniki pod maską. Żaden nie jest spalony.

-- Pt sie 03, 2018 22:22 --

Pod maską czyli bezpieczniki w skrzynce SB sprawdziłem i są ok, chyba że jeszcze gdzieś są inne?

-- So sie 04, 2018 09:42 --

sprawdzałem miernikiem kable i wychodzi że na zaznaczonych palcami kablach w skrzynce pod kierownicą jest minus. Jest to normalne? bo wydaje mi się że plus zawsze pod bezpieczniki się podpina a nie minus. Na czerwonym jest plus i bezpiecznikach też. A na tych czarnych pokazuje minus cały czas i bezpieczniki też pokazują minus.
Nie jest możliwe żeby w skrzynce pod kierownicą był "minus z klemy aku" powinien być stałe +12v oraz +12v po stacyjce.Czy sprawdzałeś czy na czarnych po stacyjce się coś pojawia? Pamiętaj że bezpieczniki pod maską w skrzynce SB to nie tylko te widoczne od góry bo są jeszcze w tej samej skrzynce od przodu auta montowane pionowo. Radzę sprawdzać miernikiem a nie na oko.
ODPOWIEDZ