Centralny zamek nie blokuje tylnych drzwi
-
- Początkujący
- Auto:: Highline, BKD, 2005
- Imię:: Waldek
- Podziękował: 5 razy
Centralny zamek nie blokuje tylnych drzwi
Witam!
Centralny zamek nie zamyka (blokuje) tylnych drzwi. Chodzi o ten czerwony cyngiel który widać po wyjęciu czarnej zaślepki gumowej z boku drzwi. Gdy śrubokrętem go pchnę to drzwi są zablokowane. Działa odblokowywanie gdyż czerwony cyngiel wraca na miejsce. Przy próbie zamknięcia lekko go szarpie ale nie przeskakuje.
Zacząłem rozbierać drzwi, utknąłem na pokrywie blachy gdyż trzyma ją jakiś biały plastik. Domyślam się, że muszę odkręcić z boku dwie śruby które trzymają zamek ale nie mam takiej końcówki. Może jest gdzieś dokładny manual na wymianę zamka w tylnych drzwiach.
Centralny zamek nie zamyka (blokuje) tylnych drzwi. Chodzi o ten czerwony cyngiel który widać po wyjęciu czarnej zaślepki gumowej z boku drzwi. Gdy śrubokrętem go pchnę to drzwi są zablokowane. Działa odblokowywanie gdyż czerwony cyngiel wraca na miejsce. Przy próbie zamknięcia lekko go szarpie ale nie przeskakuje.
Zacząłem rozbierać drzwi, utknąłem na pokrywie blachy gdyż trzyma ją jakiś biały plastik. Domyślam się, że muszę odkręcić z boku dwie śruby które trzymają zamek ale nie mam takiej końcówki. Może jest gdzieś dokładny manual na wymianę zamka w tylnych drzwiach.
- Lewik
- Zaawansowany
- Auto:: BKC 1,9
- Imię:: Darek
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 35 razy
Re: Centralny zamek nie blokuje tylnych drzwi
trzeba troszke poszukać inne drzwi ale tak samo się rozbiera
viewtopic.php?t=5543
viewtopic.php?t=5543
- JEDARO
- Expert
- Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
- Imię:: Darek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 518 razy
ja to widzę że nie bardzo znasz budowę zamka w touranie i czy jesteś pewien do czego ta dźwignia czerwona służy??
żeby nie było że się czepiam wybij białe 2 kołki z tej blachy to nie będzie trzymać
-- 26 sie 2018, o 14:23 --

żeby nie było że się czepiam wybij białe 2 kołki z tej blachy to nie będzie trzymać

-- 26 sie 2018, o 14:23 --
zdjęcia wygasły więc mało już przydatny nie mam czasu zmienić serwerLewik pisze:trzeba troszke poszukać inne drzwi ale tak samo się rozbiera
viewtopic.php?t=5543

-
- Początkujący
[quote="JEDARO"]ja to widzę że nie bardzo znasz budowę zamka w touranie i czy jesteś pewien do czego ta dźwignia czerwona służy??
Nie znam ale jak otwieram centralny to dźwignia przeskakuje a jak zamykam to nie przeskakuje a jak ręcznie ją przestawię to drzwi sie ryglują więc nie wiem o co Ci chodzi?
Nie znam ale jak otwieram centralny to dźwignia przeskakuje a jak zamykam to nie przeskakuje a jak ręcznie ją przestawię to drzwi sie ryglują więc nie wiem o co Ci chodzi?
- Dziadek13
- Specjalista
- Auto:: Touran '04 1.9TDI AVQ
- Imię:: Jorg
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowań: 67 razy
Żeby wyjąc tylny zamek musisz po zdjęciu tapicerki opuścić szybe na dół na dole jest jedna zaślepka gumowa jak ją wyjmiesz musisz wbić do środka tą mniejszy bolec,dalej szybe dźwigamy do góry kleimy taśmą w koło górnej ramki szyby co by nie opadła i opuszczamy w tą samą pozycje do tego oczka.Dalej wbijasz dwa kołeczki np śrubokrętem do środka chodzi o ten plastyk o którym piszesz,zdejmujesz blache po uprzednim odłączeniu wtyczek i wtyczki zamka jak będzie ciężko to odkręcasz zamek i po wyjęciu zamka odłączysz wtyczke.I tu żeby odkręcić zamek masz dwie śruby trox i jedną na imbus który blokuje ten kawałek zamka który musisz wyjąc żeby uwolnić linke jest pod gumową zaślepką tylko nie wykręcaj do końca bo wyleci a żeby ją wkręcić potem to musisz znać dużo łaciny kuchennej.
Masz do czyszczenia ten duży silniczek jest zanieczyszczony komutator i brak mocy silniczkowi do zamknięcia.
Troszke foto dla wizualizacji.

Masz do czyszczenia ten duży silniczek jest zanieczyszczony komutator i brak mocy silniczkowi do zamknięcia.
Troszke foto dla wizualizacji.

-
- Początkujący
Dziękuję bardzo. Muszę kupić tą końcówkę do torxsów bo nie mam takiej
- SP1VAT
- Auto:: Vw Touran 1,9TDI 2008r
- Imię:: Tomasz
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Ja sie podpierałem tym filmikiem. Co prawda drzwi przednie , ale zasada ta sama.
https://www.youtube.com/watch?v=-j0jCvUuF8w
-
- Początkujący
Nie mogę niestety wyjąć tego zewnętrznego plastiku od klamki, odkręciłem tą śrubę torksem i czy muszę ją wyjąć? Bo ma łepek chyba większy ni otwór.Szrpię podważam ten plastik, ale ani drgnieSP1VAT pisze:Ja sie podpierałem tym filmikiem. Co prawda drzwi przednie , ale zasada ta sama.
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 418 razy
Nie miałeś jej wykręcić całkiem tylko poluzować nieco.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- Dziadek13
- Specjalista
- Auto:: Touran '04 1.9TDI AVQ
- Imię:: Jorg
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowań: 67 razy
Może po prostu metal pooxdował i ciężej może go wyjąć psiknij czymś tam.wilkw pisze:Nie mogę niestety wyjąć tego zewnętrznego plastiku od klamki
Tu masz dobry manual co i jak z tym kawałkiem klamki.
https://www.youtube.com/watch?v=PU6D18t3uTw
-
- Początkujący
Pół niedzieli ale jest efekt zamek śmiga. Oczywiście zanieczyszczony był komutator. Po rozebraniu i wyczyszczeniu wszystko śmiga.
Z tą klamką to rzeczywiście było zaśniedziałe, pomógł gumowy młotek i od razu wyciągłem.
Dziękuję wszystkim za pomoc
Z tą klamką to rzeczywiście było zaśniedziałe, pomógł gumowy młotek i od razu wyciągłem.
Dziękuję wszystkim za pomoc