Twardy pedał hamulca
- Levvy
- Przeglądacz
- Auto:: 1.9 Bkc'08trendline
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Twardy pedał hamulca
Zakładam nowy temat bo takiego nie znalazłem. Mianowicie na zgaszonym silniku pedal jest twardy i nie idzie hamowac. Brzmi śmiesznie bo wiadomo ze na zgaszonym silniku hamulce nie działają ale powinny chociaż raz zahamować. A tu rano wsiadam, wrzucam luz i gdy turek się cofa z górki to nie idze go w ogóle zatrzymać hamulcem, trzeba użyć ręcznego....
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 418 razy
Re: Twardy pedał hamulca
Co jaki czas zaglądasz/serwisujesz hamulce? Mam tu na myśli cofanie tłoczków, konserwację tłoczków pod gumką osłonową czy choćby czyszczenie prowadnic jarzm i klocków hamulcowych?
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
- Początkujący
- Auto:: Audi B4 1.9 TDI ;)
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 1 raz
mam to samo jak kolega.. myślałem że ten typ tak ma 
po odpaleniu po paru 2-4 sec pedał hamulca jest OK, wcześniej niestety ale nie działa
nowe tarczke, klocki przód. zblocze jedno po wymianie tłoczka i gumek.

po odpaleniu po paru 2-4 sec pedał hamulca jest OK, wcześniej niestety ale nie działa
nowe tarczke, klocki przód. zblocze jedno po wymianie tłoczka i gumek.
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 418 razy
To wtedy szuka się nieszczelności na układzie podciśnieniowym. Od pompy vaq aż do serwa a nawet i samo serwo. Wężyki do sterowania grucha elektrozaworki też oczewiscie.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
- Kandydat
- Auto:: touran 2008 1.9 tdi
- Imię:: Krystian
Witam , dopisuje się.
Sytuacja wygląda następująco:
Wczoraj wieczorem schowałem autko do garażu ( jeździłem w normalnie cały dzień około 60 km i wszytko było ok. )
Dziś rano chcę wyjechać z garażu, i zauważyłem że nie mogę wcisnąć hamulca ( twardy pedał ). Sprawa wygląda jeszcze tak że jak na luzie w miejscu przytrzymam go na obrotach chwilkę to pedał mięknie . Z tego co sprawdziłem na forum to jakiś wężyk mógł się rozszczelnić ( jeżeli tak to proszę o jakiś namiar obrazkowy gdzie go szukać ) ? Proszę o pomoc
Dodam jeszcze że od pewnego czasu po nocnym postoju np. pedał hamulca był twardy ale jak odpalałem samochód to wszystko wracało do normy.
Auto: VW Touran 1.9 105 KM - 2008 r.
Dziękuję za odpowiedzi!
Sytuacja wygląda następująco:
Wczoraj wieczorem schowałem autko do garażu ( jeździłem w normalnie cały dzień około 60 km i wszytko było ok. )
Dziś rano chcę wyjechać z garażu, i zauważyłem że nie mogę wcisnąć hamulca ( twardy pedał ). Sprawa wygląda jeszcze tak że jak na luzie w miejscu przytrzymam go na obrotach chwilkę to pedał mięknie . Z tego co sprawdziłem na forum to jakiś wężyk mógł się rozszczelnić ( jeżeli tak to proszę o jakiś namiar obrazkowy gdzie go szukać ) ? Proszę o pomoc
Dodam jeszcze że od pewnego czasu po nocnym postoju np. pedał hamulca był twardy ale jak odpalałem samochód to wszystko wracało do normy.
Auto: VW Touran 1.9 105 KM - 2008 r.
Dziękuję za odpowiedzi!
-
- Przeglądacz
- Auto:: Touran AVQ 1.9 2004
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 2 razy
Witam orientuje się ktoś,jak wypiąć trzpień od serwa z tego plastiku w pedale hamulca?
Pozdrawiam
thomas_81
Pozdrawiam
thomas_81
Thomas_81