Czy warto kupić 1.4 TSI czy polować na ostatnie 1.8 demówki

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.
zaicnupagadi
Kandydat
Auto:: Highline 1.5 TSI 2019
Imię:: Paweł
Podziękował: 5 razy
Kontakt:

Post autor: zaicnupagadi »

Hej,

Długo nie wiedziałem gdzie zasięgnąć porady, i w końcu zdałem sobię sprawę żę gdzie lepiej - jak tu, na forum fanatyków Tourana :D

Do rzeczy, szukam autka w leasing, przeglądałem wiele, chodziiśmy z żonką i wyszło że zakochałem się w Touranie, no kurde deska rodzielcza jak Tiguan tylko ogólnie lepszy (zaznaczam, subiektywnie dla mnie lepszy) :D.

Problem jest tylko jeden... jak już się przekonałem że chcę wydać hajs, że mi się należy, że to że tamto i owanto, nie przespałem kilku nocy, i już zrobiłem w salonie konfigurację to Pani mówi że zgryz że 1.8 już nie można. No i teraz tak, nie wiem czy polować na ostatnie 1.8 sztuki (a takich konfiguracji co mnie interesują jest nie za wiele, raptem jakoś 2 na otomoto - bo chcę dach panoramiczny i to już nie ma lekko), czy olać to i brać 1.4 i spokojnie zbudować sobie co chcę to to styka w Touranie nawet jak wiozę rodzinkę.

Patrzyłem na osiągi obu silników na profesjonalnym filmie na youtube :D - zaskakująco wiele się nie różnią:

https://www.youtube.com/watch?v=EqdN31oHq6g

Moje obawy są takie że jak w taki 1.4 wpakuję dwójkę dzieci, bagaże i żonę (nie zapominajmy o żonie :)) i pojedziemy nad morze to będzie się jeździło jak naszą obecną 17-letnią Skodą Fabią - muł do potęgi. Ja nie szarżuję na drodze, na prawdę, wyżywam się na rowerze, ale przyda się czasem jak się jedzie pod górkę troszkę mocy, nie chcę też tego silnika zajechać, pojeździłbym tym autkiem trochę.

Obecnie dogaduję się na takie dwa wozy:

https://www.otomoto.pl/oferta/volkswage ... 0da3fb4396

https://www.otomoto.pl/oferta/volkswage ... 0da3fb4396

Ten biały mi bardziej leży, i na tyle mi się podoba że na dniach bym go brał, tylko ma najechane już 4 tysie. no i nie wiem czy taka demówka nie była katowana.

No i mam zgryz, dopomóżcie - błagam. Brać 1.4 i się nie przejmować że za mały czy polować na ostatnie sztuki 1.8 w konfiguracji która mniej lub więcej mi pasuje, ten biały akurat na nawet więcej niżbym chciał, no tylko te 4 tysie km i że demówka - może katowana o_O

A może poczekać na ten silnik 1.5 TSI i tego brać, tylko słyszałem że tam DPF już jest no i chyba pierwszą generacje tego to strach kupować (żeby nie bylo to samo co z pierwszą generacją 1.4)
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Re: Czy warto kupić 1.4 TSI czy polować na ostatnie 1.8 demó

Post autor: wesol »

Chyba lepiej te 1.8t. To czy jest 1000 czy 5000 km to nie ma znaczenia. Nikt chyba tym autem na drzewo nie próbował wjechać by już było klepane.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
zaicnupagadi
Kandydat
Kontakt:

Dzięki Paweł,

Tak też myślałem i śliniłem się na 1.8. Jednak sytuacja - jak to w życiu - nie jest prosta, w tym aucie dochodzi mi ponad 10 k na wyposazenie ktorego nie chce i niedawno gość z Torunia podesłał mi plan leasingu na 116% gdzie we Wroc mialem 101%, na demo nie mogą dać takiego leasingu :/.

Widzę też przy okazji że zduplikowałem wątek trochę:

viewtopic.php?f=11&t=23019

Tam ludzie piszą że 1.4 nie jest taki zły i da się z nim żyć póki nie mieszka się w górach, a przy okazji wydam te ponad 20 tysi mniej w tym przypadku albo kupię za tę kasę wyposazenie ktore chcę mieć - wydaje mi sie że nie ma co się spinać

Dzięki Ci serdecznie za pomoc Pawle imienniku Ty mój :)!
wesol pisze:Chyba lepiej te 1.8t. To czy jest 1000 czy 5000 km to nie ma znaczenia. Nikt chyba tym autem na drzewo nie próbował wjechać by już było klepane.
elkrecik
Przeglądacz
Auto:: Touran 1.8 TSI
Imię:: Krzysiek
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Post autor: elkrecik »

Miałem podobny dylemat i postawiłem na 1.8 TSI. W Twoim jednak przypadku jednak zastanowiłbym się nad prezentowanymi demo z 1.8 TSI- też bym się bał demówek po tym jak jeżdżą nimi sprzedawcy i klienci... Ten biały chyba ma nie taki zdjęcie wnętrza- w opisie DSG, na zdjęciu manual...
zaicnupagadi
Kandydat
Kontakt:

Dzięki Krzysiu!

Odpisałem Panu z tego salonu że w tym przypadku płacę około 12.000 więcej za sam leasing (bo 107% jednak wyliczyli, pierwsze wyliczenie było błędne), niż za auto nowe z takim wyposażeniem jakie mi pasuje. Dodatkowo za auto nowe takie jak mi pasuje zapłacę mniej około 5 tysięcy - nowy silnik 1.5 kosztuje mnie o 5 tysięcy mniej również - dostałem info że koszt highlina "golasa" to okolice 112.000 - 1.8 kosztował okolice 117.000. Suma summarum, 5 mniej za silnik, 7 tysięcy mniej za wyposażenie i 12 tysiecy mniej na leasingu + transakcji dokonam w moim mieście bez jeżdzenia po Polsce, wychodzi około 25 tysięcy na korzyść nowego auta z silnikiem 1.5.

Obawiałem sie tego 1.5 ale chyba nie ma co, widzę że one są od 2016 więc nie powinno być problemów takich jak z pierszą generacją silników 1.4 TSI.
elkrecik
Przeglądacz

Hmm ale wcześniejsze 1.5 w Golfach nie miały GPF... Ale chyba wolałbym nowe 1.5 niż 1.8 w katowanej demówce.
zaicnupagadi
Kandydat
Kontakt:

No i wyszło na to że biorę nowego 1.5 TSI, byłem dzisiaj w salonie we Wrocku "VW Centrum Wrocław" i tam w końcu z kompetentnym gościem zrobiłem konfigurację, teraz tylko czekam aż 1.5 TSI będą oficjalnie w cennikach i jedziemy z koksem.

Moja przygoda przy okazji tego auta z Motorpolem we Wrocławiu to było nieporozumienie.

Na dodatek - nie uwierzycie, spotkałem w "VW CW" koleżkę co kupił Golfa i mówi że też nie kupił w Motorpolu bo trafił na tą samą babkę co my i że masakra :)

Dziękuję wszystkim za pomoc, niby większość osób pisała że 1.8 lepsze, ale podliczając koszty dodatków które nie chcę + brak dodatków które chcę + to że leasing był około 12 tysi droższy + to że jeździłbym autem z najechanymi już tysiącami - wybrałem żeby się nie spalać szukając auta z 1.8 na szybko, tylko wziąć taki jak chcę z silnikiem 1.5. Jak mówi Jacek Walkiewicz - "spełnione marzenia nie mają ceny", a to jest takie moje marzenie.

Jakby ktoś chciał zobaczyć jak wygląda konfiguracja to PDFa jest tu (jest tam też kod konfiguracji który można sobie załadować):

https://docdro.id/IaBmGn9

Jakby ktoś miał jakieś pomysły co można by dołożyć to śmiało - czytałem tu że DCC nie bardzo ma sens - nie czuć różnicy, to samo dla felg 18 cali - czytałem że 17 calowe w reguły sprawdzają się najlepiej, no ale czekam na opinie w razie co.

Pozdro,
J
elkrecik
Przeglądacz

Gratuluję zakupu. Co do opcji: na DCC faktycznie różnice są małe, co do felg- 18 to sztos wyglądowy, ale na 17 komfort jest bardzo fajny. Nie zauważyłem- masz Android Auto/ Car Play? Pytam- bo warto!
zaicnupagadi
Kandydat
Kontakt:

Hej Krzysiek!

Tak, mam to. Tylko jest dopisanie jako dodatkowe koszt na którejś że stron, bo konfigurator chciał mi wcisnąć nawigację za 3 tysie jak to zaznaczalismy a sprzedawca powiedział że coś nie tak i na pewno można app connecta dodać bez tego, mówił że konfigurator skopany. Dzięki utwierdziles mnie w przekonaniu że dobry wybór ^^.
Awatar użytkownika
KriSSo
Specjalista
Auto:: Golf MK7.5 variant
Imię:: Kris
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy
Kontakt:

Post autor: KriSSo »

Gratuluję wyboru. Fajne auto, będziecie z rodziną zadowoleni. Żona wciąż mi marudzi, że wziąłem Golfa zamiast kolejnego Tourana. Cóż poradzić, kobiety kochają Tourany.

BTW
Nareszcie w car play można używać map Google. Super.
Obrazek
Obrazek
zaicnupagadi
Kandydat
Kontakt:

Hej KriSSo! Dzięki!

A podpowiedz proszę czy brać spryskiwacze do tych ledow jeszcze, kurde nie wiem czy zimą przez to że światła się nie będą nagrzewac nie będe miał problemu zima na przykład ze mi się zalepia śniegiem.

Za parę godzin jadę zamawiać i właśnie próbuję to ustalić, czy brać pakiet 'zima'.

Pozdro!
J
Awatar użytkownika
KriSSo
Specjalista
Kontakt:

Brać pakiet zima. Spryskiwacze się przydają, gdy lampa brudna, są grzane stołki (mija żona lubi), jest poziom płynu do zmywania szyb, to akurat ja lubię wiedzieć, że się kończy. Także według mnie warto. Natomiast, jak to w życiu bywa, każdemu według potrzeb.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
KriSSo
Specjalista
Kontakt:

Aha i brać parkiet top - szklany dach. Moje dzieciaki uwielbiają światło, a latem otwarty dach i świeże powietrze super. Pomijam mega upały, bo wtedy z reguły zamykam, ale wiosną czy jesienią w ciepłe dni super.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Obrazek
Obrazek
zaicnupagadi
Kandydat
Kontakt:

Wziąłem to był wymóg, ale nie wiem czy w ogóle kupię VW, podejście do klienta, tragedia, zobaczcie mojego maila do bokvw:

Dzień dobry,

Mam pytanie o nowego Tourana 1.5 TSI 150KM.

Wiem że są duże opóźnienia w produkcji aut - już dzisiaj za dosłownie za 2 godziny miałem iść zamawiać samochód, tylko powiedziano mi w "VW Centrum Wrocław" że jak auto sie spóźni i wyjdzie w 2019 to nie dostanę tych pakietów promocyjnych ktore są obecnie - dla mnie szok.

Nie chcę zamawiać auta za powiedzmy 131,000, a w styczniu się okaże (jesli produkcja sie przesunie - bo tego nikt nie wie) że jednak auto kosztuje 150,000. Czy to jest prawda że może tak być? Na prawdę bardzo mi się podoba ten Touran, i na prawdę inne auta mi się nie podobają i po prostu zdycham z wręcz fizycznego bólu na myśl jak miałbym iść oglądać forda s-maxa albo co innego. Nie chce - chce Volkswagena. Nie piszę tego dlatego że grożę że kupię Forda - bo raz że nie chcę a dwa że co taka jednak osoba może znaczyć w kontekście przychodów całej firmy - zdaję sobie sprawę, nie jestem przysłowiowym "Januszem".

Apeluję jednak o coś innego - przecież to nie jest w porządku W OGÓLE. Ja teraz się zastanawiam czy kupić VW nie ze względu na cenę, ale ze względu na podejście do klienta, rozmawiałem teraz z konsultantem - stwierdziłem że podejście do klienta jest tragiczne jeśli to co mówią mi w salonie jest prawdą. Zamierzam nawiązac współpracę z VW na więcej lat - i co? Jak Państwo myślą że teraz sie czuję? Podpowiem - jak zbity pies.

Proszę niech Państwo pomogą - czy te pakiety "Pakiet business" i "Pakiet Innovacyjny" zamówione w 2018 roku - jeśli auto sie "przesunie w producji" - nie z mojej winy przecież to oczywiste - to czy zostanę obciążony większym/dodatkowym kosztem? Na prawdę? Jestem gotowy na inną cenę silnika - tu jest niewiadoma na którą jestem gotowy, ale to że zamawiam coś w 2018 auto sie przesuwa i cena dramatycznie się przez to zmienia to trochę dla mnie cios w samo serce :/ Nie kupuję Mercedesa za 350 tysięcy że te 15- tysięcy nie robi mi różnicy.

Dodatkowo - widze że ten cennik z pakietami promocyjnymi dostępny był od czerwca 2018, a Pani powiedziała mi, że ma auto zamówione duuużo wcześniej ktore już sie przesunęło, no to jak?! 2 miesiące od opublikowania cennika jest on nieważny? Bo nie daj Bóg coś sie przesunie z "winy" VW i człowiek zostaje z ręką w nocniku bez zaliczki ?:/

Jeśi to jest prawda to bardzo słabo to wygląda, a jeśli nie - poproszę o potwierdzenie/zapewnienie w mailu że cena za auto sie nie zmieni, jeśli nie z mojej winy przeniesie się na 2019 rok. Jeszcze raz mówię - chodzi o cenę dodatków, nie chodzi mi nawet o lekki wzrost ceny bo auto będzie teraz z 2019 roku ( chociaz to tez raczej jest nie tak) chodzi mi tylko i wyłącznie o cenę dodatków i aktualnych promocji.

Tak więc w chwili obecnej jestem zalamany, a już chciałem rozpocząć fajną przygodę z VW, za 2 godziny miałem iść zamawiać auto.

-- Śr paź 03, 2018 15:08 --

No i stało się, auto zamówione w VW Plichta w Gdyni - dali cenę o 15k lepszą niż we Wrocławiu - we Wro nic mi nie chcieli zejść z ceny.

Przewidywany termin gotowości samochodu to koniec marca / początek kwietnia.

PS. Opłaca się wysłać zapytanie do 80 salonów :D
Foton
Auto:: Toran 1.5 TSI
Imię:: Marek

Post autor: Foton »

Hej,

ponad 6 miesiecy, to chyba lekkie przegiecie:-)

Kolega zamawiał w tym samym czasie, co ty tyle, że produkcja to połowa lutego.

Aha, we Wrocławiu rabaty w okolicach 10% spokojnie do wzięcia...
ODPOWIEDZ