Problem z zasilaniem pompy paliwa

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Awatar użytkownika
remi10
Przeglądacz
Auto:: Touran 2.0 TDI 12/2014
Imię:: Remi
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Problem z zasilaniem pompy paliwa

Post autor: remi10 »

witam
taka sytuacja ( 1.9 105 bls ) 2007 - wczoraj po przejechaniu kilkudziesięciu metrów zapaliła się lampka poziomu oleju, samochód zgasł. Na holu wrócił na podwórko. Metodą porad z grupy fb , doszliśmy do momentu że nie było z jakiegoś powodu paliwa w filtrze paliwa . Czyli albo coś z zasilaniem pompki albo jej uszkodzenie.
Bo nalaniu paliwa do filtra auto odpaliło, jeździ bez problemu do momentu aż znów to samo.
Po nocy jednak było , auto zapaliło , ale świeci się lampka od poziomu oleju.
Przyjechał człowiek z vcds . 3 błędy znalazł
) błąd przekaźnika pompy paliwa
2) przerwa w obwodzie elektrycznym
c) błąd świec jakiś

W każdym razie , jak trochę ruch się zmniejszy ojciec wyjedzie trochę pojeździć i zobaczymy czy nadal paliwo dochodzi czy jednak nie.
Moje pytanie . Gdzie w 2007 roku są jakieś bezpieczniki , przekaźniki od pompy paliwa , świec żarowych ?
bo znalazłem taką rozpiskę z 2006 roku, ale tam nic się nie pokrywa z tym co u mnie. Rozumiem iż są 2 miejscach tu przy kierownicy i tam pod maską. Ale nr się nie zgadzają brak takich jak w rozpisce.

-- 19 paź 2018, o 17:17 --

9 V jest z tyłu na tej kostce co w pompkę wpinana ( jak włączy się zapłon )

nie wiem czy tam 12 powinno być ?

więc tak żarowka na 12 v podpięta nie świeci po tym jak przekręci się zapłon
Pytanie wiec czy tam na tej kostce powinno być 12v już po przekręceniu zapłonu czy uruchomieniu silnika

-- 19 paź 2018, o 20:30 --

Przy włączeniu zapłonu nie podaje napięcia do zapalenia się kontrolki 12v .
Czyli tak jakby przekaźnik / bezpiecznik był jakiś uwalony zgodnie z tym co VCDS zakomunikował.
Wstawiam zdjęcia skrzynek bezpieczników. Może ktoś zorientowany umie na nich zaznaczyć w których miejscach są bezpieczniki/przekaźniki od pompki paliwa i od świec żarowych.
Jest to rocznik 2007. 1.9 TDI BLS 105. VIN mogę podać w razie potrzeby. Znalazłem post na elektrodzie też z Turanem ale bodajże 2 litry identyczne objawy - uwalony był ten przekaźnik od pompki paliwa. I tam człowiek zasilanie puścił od klaksonu czy coś. Ale ja aż tak nie jestem zorientowany i wpierw wolałbym sprawdzić właściwy bezpiecznik / przekaźnik który to tutaj będzie od tego.
Z góry dziękuje.
Załączniki
Messaging1539969692344.jpg
Messaging1539969684317.jpg
Messaging1539969682094.jpg
Messaging1539969679101.jpg
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Re: Problem z zasilaniem pompy paliwa

Post autor: Muti »

Poszukaj na forum w kompendium wiedzy o touranie.
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Awatar użytkownika
remi10
Przeglądacz
Auto:: Touran 2.0 TDI 12/2014
Imię:: Remi
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Re: Problem z zasilaniem pompy paliwa

Post autor: remi10 »

Dopiero po napisaniu postu odkryłem istnienie spisu tutaj :)

ale do rzeczy kierując się nim - sprawdziłem, zmierzyłem, preparatem do styków elektrycznych psiknąłem i dziś przejechał 80 km bez problemów. Zobaczymy jak na tygodniu będzie.
Być może jakiś styk od przekaźnika jakiegoś nie kontaktował, był zaśniedziały.
Na razie jest ok
Zobaczymy na tygodniu
ODPOWIEDZ