Dzień dobry Po rozebraniu modułu, zalutowaniu zimnych lutów i wyczyszczeniu mikroprzełącznika to zanim zabiorę się do wymiany niedziałającego w drzwiach, a więc rozebrania ich to mam zamek, który był wyjęty jako niedziałający z innych drzwi w zeszłym roku, chciałbym na krótko sprawdzić czy działa w ogóle. Więc które piny sprawdzić w tym niebieskim gnieździe?
Zdjęcie poglądowe z internetu.
To może i zimne luty były powodem ale według mnie powodem jest zabrudzony komutator silniczków ale dwóch i to należ zrobić bo inaczej szkoda twojej roboty,nie ma możliwości sprawdzenia zamka inaczej niż podpięcie do wiązki.Czytaj tu viewtopic.php?f=15&t=9596&view=unread#unread
Gdzieś na YT widziałem jak gościu na stole przykłada do tego gniazda 2 kabelki i zamek zamyka, potem jeszcze raz wkłada, ale w inne piny i zamek się otwiera. Oczywiście gdyby było widać w które piny wkłada, to bym nie pytał, ale widząc to uznałem, ze jest to możliwe.
Jak jeszcze raz rozbierzesz zamek to wybadaj które to piny.I pokaż fotki z komutatorów silniczków,jak będziesz zdejmował te szczotki to delikatnie rozszeż je igłą żeby nie pokrzywić ich przy zakładaniu i zejmowaniu tego plastyku ze szczotkami widać rant na komutatorze.
Mój przedni zamek.
Ostatnio zmieniony pn lis 12, 2018 21:30 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 2 razy.
Ok zrobię to jutro. Multimetrem sprawdzę który pin zapodaje bezpośrednio do silniczka. Tylko nie wiem jak sprawdzić który pin to + a który -, chyba, ze to nie ma znaczenia.
zamyka duzy silniczek rygluje mały
zapodaj 12 v na silniczek sprawdz czy działa i składaj z powrotem
Tylko nie łap zębatki silnika podczas pracy ( pali skórkę ) ajjjj
A mam jeszcze jedno pytanko. Zamek tylnych drzwi się blokuje i nie chce się otworzyć czasami z pilota (to ten, który chcę wymienić). Trzeba wtedy kilka razy pstrykać przyciskiem Z/O koło regulacji lusterka aż zaskoczy i odrygluje drzwi.
Zamyka zawsze, tylko z otwarciem sa problemy. No i kiedy otwieram to kierunki zamrygają, ale jak chcę zamknąć to nie mrugają choć wszystkie drzwi są zamknięte. Problem pojawił się dzisiaj. Może to mieć przyczynę właśnie w tym module zamka?
Hellborg pisze:Trzeba wtedy kilka razy pstrykać przyciskiem Z/O koło regulacji lusterka aż zaskoczy i odrygluje drzwi.
Wtedy sam przycisk z kłódkami do wymiany.
Czemu?Też się psuje?
Jeśli chodzi o ten przełącznik zamykania/ otwierania od wewnątz:
To w środku na gumkach wycierają się ścieżki przewodzące i nie zawsze można zamknąć/ otworzyć zamek od środka.
Wtedy albo nowy przełącznik albo reanimacja tych gumek.
Wiadomo, że przypadku kiedy otwieranie zamykanie działa normalnie z pilota czy zamka.
Inaczej jak wyżej koledzy piszą, czyszczenie w środku zamka i ewentualnie zimne luty do poprawki...
No i niestety. To jednak mikroprzełączniki wewnątrz zamka wysiadły. No i teraz muszę kupić zamek. I nie wiem czy kupować używkę (loteria) czy zamiennik? Nie wiem które są pewniakami, nie chcę chińczyka z allegro. Myślałem nad Esen (SKV), dobry wybór? Czy szukać innej marki?
Zawsze jest ryzyko przy zakupie używki. Ja na twoim miejscu poszukałbym używki z gwarancją co najmniej rozruchową. Nie są to drogie sprawy. Jeśli chodzi o nowe zamienniki to moim zdaniem taka sama loteria. U siebie zakładałem używkę w ubiegłym roku i hula do dziś bez jakichkolwiek uwag.