Touran By Sąsiady.

Tu chwalimy się naszymi autami. Jeden temat = jedno auto.
Awatar użytkownika
Sąsiad3320
Początkujący
Auto:: Touran 2.0 TDI BMM 2007
Imię:: Kacper
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Touran By Sąsiady.

Post autor: Sąsiad3320 »

Cześć, chciałbym założyć wątek o naszym Touranie. Osoby które czytały mój post w powitalni wiedzą że nabyliśmy go 1.12.2018 i że owe auto pochodzi z roku 2007 (po lift) i że pod maską znajduje się 8-zaworowy 2.0 TDI o oznaczeniu BMM. Co tu wielce pisać, ma parę mankamentów blacharko-lakierniczych które oczywiście zostaną w najbliższym czasie usunięte. Na zegarze 187 tyś. Km, został on sprowadzony z Danii. Kolor jak to z tatą nazywamy 'taka szara myszka'. Hak holowniczy w który jest wyposażony jest oryginalny, niestety nie możemy go zdjąć (znaczy ten hak będzie używany, tylko chcemy go zdjąć żeby łatwiej było zamontować zderzak) gdyż w (przypuszczamy) w Danii został zagubiony... Patrząc po stanie 'główki' Haka to zaczep przyczepki tyle razy widział ile kot napłakał, czyli bardzo mało, nawet farba jeszcze na nim jest. Ogólnie mamy z tatą parę pytań co do silnika:
1.Co sądzicie o tym silniku? Był to dobry wybór czy taki 'średni'?
2.Czy filtr DPF w tym modelu jest bardzo odczuwalny (głównie chodzi o koszty)?
Jeśli chcielibyście na te pytania odpowiedzieć proszę żeby zachować ich numeracje :D
Co to jeszcze napisać? Hmmm... No jest to wersja 7-osobowa, z takich dodatków to ma podgrzewane siedzenie (nie wiem czy to była podstawowa opcja), niestety tylko przednie... Niby posiada taką opcję że 'sam parkuje' ale nie sprawdzaliśmy jej gdyż ja z moim tatą przejechaliśmy się tylko 1km (jazda próbna bez zderzaka i to jeszcze przez jakieś uliczki).
Szukaliśmy już większego samochodu i przede wszystkim młodszego. Szukaliśmy coś z :19: :tdi: ale akurat w tych latach co szukaliśmy to wychodziły BXE i BLS które niestety ale mają WADĘ.
Co tu wielce pisać, w planach przede wszystkim rejestracja na Mamę (głównie ona będzie jeździć Touranem), zakup opon zimowych wraz z jakimiś felgami, po sezonie zimowy będzie trzeba wymienić opony letnie, gdyż stanem swym nie powalają. Ogólnie przez swoje gabaryty nazywam go 'maluchem' :haha: . Ci którzy nie wiedzieli mojego powitalnego postu mogą tu zobaczyć naszego 'Maluszka'. Oceniajcie.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Sąsiad3320
Początkujący

Re: Touran By Sąsiady.

Prace przy Touranie właśnie ruszyły, w przyszłym tyg leci do lakiernika a po świętach (na święta nie da rady) już będzie u nas.
Awatar użytkownika
Levvy
Przeglądacz
Auto:: 1.9 Bkc'08trendline
Imię:: Mateusz
Podziękował: 22 razy

Post autor: Levvy »

Sąsiad3320 pisze:Prace przy Touranie właśnie ruszyły, w przyszłym tyg leci do lakiernika a po świętach (na święta nie da rady) już będzie u nas.
Czekam niecierpliwie na postępy, ciekawie sie zapowiada... :D
Awatar użytkownika
Sąsiad3320
Początkujący

Mam małe pytanie, gdyż jak już pisałem nasz touran ma (niby) funkcję 'że sam parkuje' czy może mieć jakieś kamery parkowania czy tylko same czujniki? Ogólnie nasz Touran nie posiada fabrycznej nawigacji.
Ogólnie wracając do prac nad nim, dziś został dorobiony kluczyk dzięki któremu będziemy mogli ściągać i chować hak :D. W niedzielę jedziemy go jeszcze obejrzeć dokładniej przy świetle dziennym, gdyż trzeba zobaczyć czy coś jeszcze nie będzie do malowania.
Awatar użytkownika
gordon
Auto:: Touran 1.9 TDI BKC '05
Imię:: Ireneusz
Podziękował: 115 razy
Otrzymał podziękowań: 188 razy

Touran By Sąsiady.

Post autor: gordon »

Sąsiad3320 pisze:Mam małe pytanie, gdyż jak już pisałem nasz touran ma (niby) funkcję 'że sam parkuje' czy może mieć jakieś kamery parkowania czy tylko same czujniki? Ogólnie nasz Touran nie posiada fabrycznej nawigacji.
Ogólnie wracając do prac nad nim, dziś został dorobiony kluczyk dzięki któremu będziemy mogli ściągać i chować hak :D. W niedzielę jedziemy go jeszcze obejrzeć dokładniej przy świetle dziennym, gdyż trzeba zobaczyć czy coś jeszcze nie będzie do malowania.
Kamera, a czujniki i „samoparkowanie” to dwie różne sprawy i mogą, że tak powiem egzystować zupełnie osobno. Jak jest kamera to ewidentnie byłoby ja widać, a jak nie ma kamery, to zawsze można dołożyć.
Olek.
Auto:: 1T1 R32
Imię:: Olek

Post autor: Olek. »

Sam parkuje to musisz miec w zderzaku 6 czujnikow a nie 4 . I w konsoli przy lewarku zmiany biegow wlacznik od park assiast , a kamera cofania to kolejny dodatek , ona nie ingeruje w system parkowania. I kamer tez ma dwa rodzaje Low i High .
Awatar użytkownika
Sąsiad3320
Początkujący

Okej, dzięki za odp.
Awatar użytkownika
Sąsiad3320
Początkujący

Z tego co się dowiedziałem od taty, nasz touran ma ten przycisk 'Park assiast' i z tego co widziałem na jednym zdj co zrobiłem mu ma 6 czujników w tylnym zderzaku.
Awatar użytkownika
Sąsiad3320
Początkujący

Aktualnie touran wygląda tak:
Obrazek
Obrazek
O w tych miejscach był naprawiony:
Obrazek
Obrazek
Ogólnie znaleźliśmy parę drobnych rysek, jeśli lakiernik da dobrą cenę to będzie to robione, jeśli nie to zostaną (jak coś te rysy są od strony kierowcy).
W planach wymiana rozrządu (oczywiście podczas tego będzie wymieniony ten 'frez' od napędu pompy).
Tak to dziś zrobiłem 1 metr touranem :haha:
Awatar użytkownika
nieldos
Przeglądacz
Auto:: 1T/1.9 66kw/2005
Imię:: Daniel
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Post autor: nieldos »

Ja na zdjęciu widze 4 czujniki...
misiek775
Zaawansowany
Auto:: Touran 1,6
Imię:: Micz
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: misiek775 »

Sąsiad3320 pisze:(oczywiście podczas tego będzie wymieniony ten 'frez' od napędu pompy)
Chodzi o sześciokąt/ołówek? Tourany tego nie mają.
Awatar użytkownika
Sąsiad3320
Początkujący

Wracając do tematu jeszcze czujników, popełniłem mały błąd, gdyż napisałem wcześniej że w tylnym zderzaku znajduje się 6 czujników. Patrząc na zdjęcie wyglądało że ma 6 czujników, a tu ma 4 (zdj nie wyraźnie, przepraszam że wprowadziłem w błąd, ale dopiero się uczę :/).
Kolego Misiek775, w naszym touranie znajduje się 2.0 TDI więc ma ten cały sześciokąt od napędu pompy Olejowej.
Ogólnie Touran już zarejestrowany, właśnie w tym tyg leci jeszcze do lakiernika.
Awatar użytkownika
Levvy
Przeglądacz
Auto:: 1.9 Bkc'08trendline
Imię:: Mateusz
Podziękował: 22 razy

Post autor: Levvy »

Sąsiad3320 pisze:Wracając do tematu jeszcze czujników, popełniłem mały błąd, gdyż napisałem wcześniej że w tylnym zderzaku znajduje się 6 czujników. Patrząc na zdjęcie wyglądało że ma 6 czujników, a tu ma 4 (zdj nie wyraźnie, przepraszam że wprowadziłem w błąd, ale dopiero się uczę :/).
Kolego Misiek775, w naszym touranie znajduje się 2.0 TDI więc ma ten cały sześciokąt od napędu pompy Olejowej.
Ogólnie Touran już zarejestrowany, właśnie w tym tyg leci jeszcze do lakiernika.
http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?f=14&t=25880
Awatar użytkownika
bartez55
Auto:: Touran 2.0 TDI [CFHC]
Imię:: Bartek
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowań: 102 razy

Post autor: bartez55 »

Jak wymienisz to zrób zdjęcie starego i wrzuć na forum...

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
nieldos
Przeglądacz
Auto:: 1T/1.9 66kw/2005
Imię:: Daniel
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Post autor: nieldos »

Sam napisał że się dopiero uczy... może jednak na forum niech tata sie loguje...
ODPOWIEDZ