Centralny zamek-blokada drzwi

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
loco
Kandydat
Auto:: 2.0TDI 2004 AZV
Imię:: Adam

Centralny zamek-blokada drzwi

Post autor: loco »

Panowie,co może być powodem blokady drzwi po wejściu do auta.
Po otwarciu z pilota nie zdążę się dobrze usadowić na fotelu i drzwi się blokują (nie zawsze tak się dzieje)
W drugą stronę też,czyli po wyjęciu kluczyka i trzaśnięciu drzwiami te potrafią się zamknąć bez użycia pilota.

Ktoś z Was ma jakieś sugestie?

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Dziadek13
Specjalista
Auto:: Touran '04 1.9TDI AVQ
Imię:: Jorg
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowań: 67 razy

Re: Centralny zamek-blokada drzwi

Post autor: Dziadek13 »

Może mikrostyk w pilocie do wymiany,spróbuj drugim pilotem a ten daleko od auta .
Awatar użytkownika
tinware
Zaawansowany
Auto:: 1T1 1.6MPI BSE LPG
Imię:: Kamil
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 23 razy

Post autor: tinware »

Jeśli chcesz wyeliminować problemy z pilotem polecam zmierzyć mikroswitche w pilocie miernikiem "na przejście", jeśli nie to możesz wyjąc baterię z pilota na kilka dni i otwierać auto z kluczyka, wyeliminujesz tym samym jedną z przyczyn tego problemu, w przeciwnym razie jak kolega wyżej - zamień piloty, a drugi trzymaj z dala od samochodu, lub wyjmij mu baterię. Samochód oczywiście stoi jak to się dzieje? Pytam, ponieważ ja po przekroczeniu 15km/h mam ryglowane automatycznie wszystkie drzwi w aucie (antynapad), rozryglowane zostają po wyłączeniu silnika i wyjęciu kluczy ze stacyjki lub jeśli pociągniesz dwa razy za klamkę od środka, ale tylko w przednich drzwiach.

Jeśli to nie pilot, w drzwiach jest przycisk do zamykania drzwi, może on "sieje" sygnał zamknięcia?
loco
Kandydat

Tak,Akcja ma miejsce tylko na postoju i przy użyciu obu pilotów więc to raczej nie ich wina...
Czasami słychać dzwięk ryglowania drzwi wtedy kiedy jeszcze są otwarte a ja nie zdążę jak pisałem dobrze zasiąść za kierownicą.Czasami następuje to po dłuższej chwili a ostatnio miałem sytuacje gdy wysiadłem z auta zostawiając kluczyk w stacyjce (silnik wyłączony) i otworzyłem tylne drzwi by wziąć kurtkę.Zamykając tylne drzwi słyszę znajomy odgłos.Zamknęły się wszystkie drzwi oprócz kierowcy na szczęście
Postaram się przeczyścić zamek w drzwiach.
Awatar użytkownika
tinware
Zaawansowany

loco pisze:Postaram się przeczyścić zamek w drzwiach.
Myślę, że sam mechanizm zamka nie ma z tym nic wspólnego, ale zaczekajmy na opinie naszych forumowych kolegów.

Jeśli wyeliminowałeś już problem pilotów, mając taki sam problem jak Ty, zająłbym się przełącznikiem kołyskowym w drzwiach od odryglowania i ryglowania drzwi. Zdjąłbym boczek i odłączył moduł przełączników sterowania drzwiami oraz lusterkami - z tym wstrzymałbym się do opinii na forum w tej kwestii od innych użytkowników, czy takie odpięcie tego modułu nie spowoduje jakiś innych problemów z prawidłowym działaniem elektroniki samochodu. Sprawdziłbym miernikiem jak działa, czy nie ma zwarcia, czy trzeba go mocno wcisnąć, aby zadziałał.

Jeśli okazałoby się, że modułu przełączników nie powinno się odłączać - odlutowałbym z płytki sam włącznik ryglowania drzwi, aby wyeliminować w ten sposób problem tego włącznika - to wydaje mi się nie powinno spowodować problemu. Mam Turka od miesiąca, więc wybacz, że tego nie wiem, ale jeśli sygnał z przełącznika przechodziłby "analogowo" przez ramę drzwi do środka kabiny w tym "peszlu", sprawdziłbym "peszel", czy nie pękł tam przewód przez ostatnie mroźne dni i nie robi zwarcia, właśnie kiedy wsiadasz, zamykasz drzwi...

Ryglując drzwi włącznikiem kołyskowym na drzwiach kierowcy od wewnątrz zmienia się kolor podświetlenia z czerwonego na żółty tego włącznika, możesz zwrócić na to uwagę.
loco pisze:Zamykając tylne drzwi słyszę znajomy odgłos.Zamknęły się wszystkie drzwi oprócz kierowcy na szczęście
To brzmi tak, jakby ryglowanie drzwi guzikiem na drzwiach kierowcy przez pasażera, sygnał z siedzenia kierowcy o braku kierowcy rygluje wszystkie drzwi oprócz lewych przednich. Jutro sprawdzę jak to działa u mnie. Odchodząc od tematu, mój tata ma innego VWeja, i jeśli on siedzi z zapalonym silnikiem na siedzeniu kierowcy, ja nie mogę otworzyć bagażnika, mimo iż drzwi nie są zaryglowane, musi on wyjść z auta, aby dało się otworzyć bagażnik ;-)

Jeśli to nie piloty i nie problem przełącznika kołyskowego w drzwiach - trzeba się zastanowić co jeszcze może dawać sterownikowi sygnał zaryglowania drzwi.

P.S.: Warto mieć przy sobie drugi komplet kluczy, żeby nie zaryglowały Ci się drzwi jak odpalisz samochód i wyjdziesz na zewnątrz będąc samemu w aucie lub nie zostawiać kluczy w aucie.

Mam nadzieję, że trochę pomogłem, na tyle ile potrafiłem... ;)
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

Sharana miały tak że jak nie otworzysz dowolnych drzwi choć na chwilkę to klapa tylna po chyba 10-15 sekundach jest zamykana. Chodzi oto by na światłach na skrzyżowaniu ktoś nam nie cupnal fantów.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
loco
Kandydat

Dziękuję za porady.

Postaram się w weekend poszperać przy drzwiach i może coś mądrego wymyślę.

Nie znam się na temacie,ale to wygląda na problemy z elektroniką (coś nie zwiera/coś styka)

Tak jak pisałem nie zawsze się tak dzieje i nie jest to codzienną normą.

Trzymam auto w garażu i po zaparkowaniu (wyjęciu kluczyka ze stacyjki) nie zamykam go na noc.

Nie zdarzyło się jeszcze aby rano którekolwiek drzwi były zamknięte.

Bądz tu mądry :)
Awatar użytkownika
tinware
Zaawansowany

Jak tam loco?
Udało się rozwiązać problem?
Podzielisz się z Nami co się stało...
loco
Kandydat

Czyszczenie nie pomogło niestety.
Problem rozwiązał zakup nowych zamków.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
tinware
Zaawansowany

Czyli jednak kwestia zamków. Super, dzięki.
ODPOWIEDZ