Przeróbka lamp na Bi-Led

Miejsce do prezentowania własnych modyfikacji - co ulepszyliśmy, usprawniliśmy i chcemy podzielić się tym z innymi.
tigwelder
Przeglądacz
Auto:: 1T3, 1.6TDI, 2012
Imię:: Maniek
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Przeróbka lamp na Bi-Led

Post autor: tigwelder »

Witam.
Mam w swoim touranie zwykłe lampy na H7.
Bi-Xenon trochę drogo wychodzi ta impreza a ostatnio znalazłem jak gościu przerabiał zwykłe lampy dokładając do nich Bi-Led.
Soczewka marki Koito realizuje tak jak Bi-xenon światło długie poprzez przesłonę.
Komplet takich soczewek to około 500zł.
Pytanie brzmi, czy ktoś na forum rozklejął takie lampy i próbował je przerobić?
auto 1T3 z 2012r.
Awatar użytkownika
marcyb3
Expert
Auto:: Touran 1,9 105 KM,2007r
Imię:: Marcin
Podziękował: 141 razy
Otrzymał podziękowań: 182 razy

Re: Przeróbka lamp na Bi-Led

Post autor: marcyb3 »

Ja u siebie zakładałem bi-xenon , do zwykłej lampy nie zamontuje tego, kup lampy oryginalne i będziesz miał LED jako postojowe i drl oraz Xenon, Obrazek

wystukane w garażu z kluczem w ręku
Jestem Marcin z Jastrowia
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
mammelzen
Przeglądacz
Auto:: nie touran
Imię:: Mariusz
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: mammelzen »

tigwelder pisze:Witam.
Mam w swoim touranie zwykłe lampy na H7.
Bi-Xenon trochę drogo wychodzi ta impreza a ostatnio znalazłem jak gościu przerabiał zwykłe lampy dokładając do nich Bi-Led.
Soczewka marki Koito realizuje tak jak Bi-xenon światło długie poprzez przesłonę.
Komplet takich soczewek to około 500zł.
Pytanie brzmi, czy ktoś na forum rozklejął takie lampy i próbował je przerobić?
auto 1T3 z 2012r.
Ja robiłem, w razie co pisz

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka
Generowanie PASSWORD do kart SD dla RNS315 oraz RNS310 pod podany numer CID. Nie ma znaczenia jaka to karta. Podajesz swój numer CID dostajesz pasujący PASSWORD
Awatar użytkownika
marcyb3
Expert
Auto:: Touran 1,9 105 KM,2007r
Imię:: Marcin
Podziękował: 141 razy
Otrzymał podziękowań: 182 razy

Post autor: marcyb3 »

Mógłbyś pokazać foto jak wygląda soczewka w w zwykłej lampie?

wystukane w garażu z kluczem w ręku
Jestem Marcin z Jastrowia
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
mammelzen
Przeglądacz
Auto:: nie touran
Imię:: Mariusz
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: mammelzen »

jasne Marcin, później zrobię zdjęcie
Generowanie PASSWORD do kart SD dla RNS315 oraz RNS310 pod podany numer CID. Nie ma znaczenia jaka to karta. Podajesz swój numer CID dostajesz pasujący PASSWORD
Awatar użytkownika
karolek_ust
Specjalista
Auto:: Jetta A2
Imię:: Karol
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 94 razy

Post autor: karolek_ust »

Tylko problem jest tego typu że to nie ma homologacji , nawet jak założysz samopoziomowanie i spryski to i tak lampa nie będzie homologowana i dopuszczona do ruchu , a teraz ubezpieczalnie podczas kolizji kontrolują wszystko bardzo dokładnie .
Vento - Golf III - Astra G - Toledo 1M - Passat B5FL - Touran 1T1 - Jetta A2 - Touran 1T3 - A4 B8 -
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

Posadzą paru albo grzywny dowalą to się nauczą może.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
karolek_ust
Specjalista
Auto:: Jetta A2
Imię:: Karol
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 94 razy

Post autor: karolek_ust »

Pierw to diagnosci poleca.

Zestaw bi Led za 500 zł szału nie będzie to tak jak Soczewki bixenon za ok 200 mam takie nowe i szału nie robią. Chcesz robić bi Led to kup np dwie lampy z Mazdy full Led i przełoży Soczewki to zobaczysz jak to będzie dobrze świecić.
Vento - Golf III - Astra G - Toledo 1M - Passat B5FL - Touran 1T1 - Jetta A2 - Touran 1T3 - A4 B8 -
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Diagnosta się wykręci bo powie że na przeglądzie było okej. Zresztą powie że pośród tyłu rzeczy ważnych i ważniejszych i aut sprawdzanych może nie przyuwazyc. Nie jest też od tego by sprawdzić czy ktoś grzebał tu czy tam. Za to właściciel już z pełną świadomością majstrował przy oświetleniu czego robić mu nie wolno. Rozebrać wyczyścić można ale przerobić lampę? W życiu.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
turek
Specjalista
Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
Imię:: Michal
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: turek »

Taaa,a za wymianę żarówki pod blokiem to już powinna być kara śmierci :hahaha:
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

No ale czemu się bulwersujesz. Takie prawo jest i nie mieszkamy ani w Kambodży ani na Ukrainie że możesz sobie dłubać gdzie popadnie. Albo się distosowujesz albo wyjeżdżasz do krajów btrzeciego świata i tam sobie żyjesz szczęśliwy bo sobie w końcu pogmerasz.
A i jak widać po drogach jakie auta jeżdżą to wnioskuję że co niektórzy to nawet i tych żarówek nie potrafią wymienić. Wsadzone krzywo i potem świeci to albo w niebo albo metr przed autem. Jak będziemy popuszczać to za chwilę (o ile nie już) będą nas leczyć lekarze tacy właśnie też dlubaly co to im się też wydawało że zrobią lepiej.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
tigwelder
Przeglądacz
Auto:: 1T3, 1.6TDI, 2012
Imię:: Maniek
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: tigwelder »

Ten zestaw za 500zł to właśnie soczewki, które wychodzą w mazdzie cx-5. Robi to koito.
Brak homologacji to jakby nie patrzeć może być problem przy stłuczce bo te kmioty patrzą teraz na wszystko aby nic nie zapłacić. Jeśli masz wsadzoną soczewkę, która jest ustawiona poprawnie jedziesz na przegląd i pan diagnosta sprawdza Ci ustwienie światła, skoro jest ustwione dobrze to nikogo nie oślepia bo taka jest idea soczewki, odcina górę. Więc osobiście nie widzę w tym żadnego problemu.

mammelzen - wrzucisz fotki jak to wygląda?
Olek.
Auto:: 1T1 R32
Imię:: Olek

Post autor: Olek. »

To tak jakby na dziurę w podłodze nakleić taśmę i powiedzieć była dziura ale jej nie ma już przecież . Lampa nie będzie miała homologacji , auto nie będzie miało samopoziomowania i spryskiwacze o nie nie masz . Większość co zakłada xenon to nakleja zaślepki od spryskiwaczy i potem wymówka płynu nie mam . Nie na tym rzecz polega . I tak poszli w prawie na rękę ze nie mamy nr silników w dowodach , ale jakby pozwolili ingerować sąmemu w lampe to było by kolorowo .

Co do homologacji hidretrofit sprzedaje kalkomania do naklejenia od środka imienne różne naklejki które wyglądają jak oem
Nie będziesz oślepiła okej , bo ustawisz to zgodnie . Ale wyjedzie ci ktoś , ekspertyza i co wtedy , a uszkodzisz kogos płacisz do końca życia bo miałeś bi led . Czy warto musisz wiedzieć , każdy robi to na własna odpowiedzialnosc .

W Niemczech czy w krajach skandynawi to za takie coś auto ci mogą odholować .
Zrobisz jak uważasz .

Wesol dobrze prawi , chłop wie co pisze , karolek tez widzę miał styczność z takimi modami , ale właśnie za 500 zł kpl to produkowany w Chinach , używana uszkodzona lampa z cx5 to koszt 1000 zł , dowiedz się kto tak naprawdę produkuje to i czy nie lepiej właśnie poszukać z oem mazdy i porównać jakość i wykonanie .
Awatar użytkownika
tberent
Zaawansowany
Auto::
Imię::
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 35 razy

Post autor: tberent »

Ile ja się już napisałem o takich przeróbkach. .....
Jestem świadkiem jak chłopak przerobił lampy w golfie2 na soczewkę. Zrobił to dobrze i nie oslepial.
Wyjechał mu pijany typ fordem na czołowe.
Chłopak złamana ręką , typ noga.
Kolizje spowodował typ w fordzie.
Sprawa w sądzie.
Pijany wziął sobie adwokatów ze faktycznie był pijany ale jechał powoli i juz w zasadzie parkował ale tamto auto miało takie światła jak "drimlajner "- pisownia oryginalna ze go oslepial. Oczywiście przyznaje się do winy i dobrowolnie poddaje się karze za prowadzeniem pod wpływem. Zostają mu zabrane lejce na 5 lat.
Winny gość golfa2 bo dokonał modyfikacji która nie miała prawa bytu i homologacji producenta. Policja zrobiła zdjęcia i ubezpieczyciel pierwszy sie kapnąl ze takich lamp w golfie2 nie było. Podlapal to prawnik pijaczka. Ubezpieczyciel na karku ściągnął z niego z 50 tysi. On płacił za odszkodowanie i rehabilitację pijaczka bo sobie coś coś kolanem zrobił a ze był kierowca zawodowy to nie mógł wykonywać pracy.
Sąd krótko zadał pytanie biegłego czy to jest dopuszczalne przepisami. Na nic tłumaczenie ze był na przeglądzie i miał ustawione światła.
Wiec zastanów się czy to nie proszeni się o kłopoty bo możesz nie ty spowodować kolizje ale jak się zorientują to cie dojedzie każdy.

Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Mnie się też podobają takie lampy czy inne rzeczy, nawet wykonane z głową i wszelkimi zasadami. Już tu pisałem gdzieś że mojej żony wujek wracał z polowania z synem z nocki. Nic nie upolowali to jak jechali chyba coś koło 3-4 w nocy to jeden patrzył w lewo drugi w prawo w las. Na drodze ziom pijany jechał rowerem czy na pieszo szedł bo nie pamiętam ale wujek terenówką przydzonil w gościa który kompletnie nie był oswietlony/widoczny. Krwi była plama na prawie dwa metry na asfalcie. Nie wierzyłem jak mówił że auto zabrali do sprawdzenia i odrazu były żarówki zabierane do ekspertyzy bo ponoć nawet da się sprawdzić czy świeciły. Także przy śmiertelnym to sporo robią. Przy drobnej kolizji to można powiedzieć że nic. Może nie trafia się często ale bywa i tak.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
ODPOWIEDZ