Dziwny pisk na zimnym silniku

warcol
Przeglądacz
Auto:: vw touran 2,0 tdi
Imię:: Paweł
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Dziwny pisk na zimnym silniku

Post autor: warcol »

Witam
Auto Touran 2,0 TDI przejechane 20 tyś,od nowości na zimnym silniku mam dziwny pisk na wysokości paska klinowego. Serwis twierdzi że wszystko jest ok. Po około 10 min jak silnik złapie temp piszczenie nie zanika całkowicie ale jest stłumione ledwo słyszalne.Pryskałem na pasek silikonem w sprayu ale nic to nie daje.

https://m.youtube.com/watch?v=KSOPA6aAUeg

https://m.youtube.com/watch?v=2V4JP0yRVfs
rolmik
Przeglądacz
Auto:: 5t1 2,0 tdi
Imię:: adam

Re: Dziwny pisk na zimnym silniku

Post autor: rolmik »

warcol pisze:Pryskałem na pasek silikonem w sprayu ale nic to nie daje.
:shock: :hahaha:
po jakiego grzyba ?
jak piszczy pasek to znaczy że nie ma wystarczającego napięcia paska przez napinacz (w rolnictwie jak nie ma tarcie i piszczy to dociągamy napinacz a jak dalej piszczy to lekko sypiemy ziemią ),ale nigdy nie pryskamy sylikonem (on jest tłusty )

podejrzewam że to któraś rolka lub właśnie napinacz
po 2 jak masz na papierze że jest ok to bym czekał co sie rozwali i wtedy z przekąsem a jednak coś było i wymiana na gwarancji
proste są dla szybkich samochodów zakręty dla szybkich kierowców...
Can You Be Faster ?
Colin McRae
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

Szkoda że smarem nie przesmarowal. Piski by napewno ustały. Jak już to od czasów naszych dziadków czy pra-dziadkow to się jak już na pracujący pasek się nanosi kawałek smoły lub kalafoni. Tak jak na smyczki przy graniu na skrzypcach się też właśnie nanosi kalafonię.
Takie piski paska mogą czasami być od tego że pasek albo wilgotny jest albo przy dolewce oleju gdzieś tam nam odrobina poleciała.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
warcol
Przeglądacz

Dla mnie to ewidentnie jakaś rolka albo łożysko, wiem jak piszczy luźny pasek,silikon miał tylko potwierdzić że to nie pasek, samochód jest na gwarancji dlatego nie chce sam grzebać. Jutro podjadę do serwisu niech kombinują. Myślałem że może ktoś miał podobny przypadek i będę mógł naprowadzić pseudo mechaników z serwisu bo już mi ręce opadają.
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

Ale chłopie nie ty jesteś by kogoś naprowadzać i na stówę więcej oni widzieli niż sobie nawet zdajesz sprawę. To też taka zabawa bo oni też mają związane ręce. Nie będą dłubać cały dzień w aucie gdzie jeszcze wszystko działa bo mechanik za to nie dostanie nawet jednej złotówki puki nie będzie naprawy gwarancyjnej. A wymienić sprawnej rzeczy ot tak nie mogą bo potem przyjeżdża gwarant i może odmówić tej gwary.
Na patyk weź kawałek smoły przytop by się trzymała. Jak stwardnieje po ostygnięciu to weź na odpalonym silniku dotknij do rowków paska to zobaczysz jak będzie aż szelescic. Tak będzie trzymać. A jak będzie dalej szelescic to zapewne samo się nie naprawi i masz to zgłoszone więc tylko czekasz aż nawet auto jak coś to trafi na lawecie do ASO.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
warcol
Przeglądacz

Pasek raczej odpada ponieważ pisk jest taki sam przy wyłączonych odbiornikach i klimie jak i przy włączonych wszystkich dostępnych odbiornikach i klimie czyli przy max obciążeniu paska
ODPOWIEDZ