Mam Tourana 2,0 BSX z pięcioma biegami i trochę to jest upierdliwe w trasie przy większych prędkościach. Marzy mi się ten szósty bieg. Czy jest to w ogóle możliwe?
zamiana 5 na 6 biegową 2,0 BSX 2007
-
Qmpel
- Auto:: Touran 2,0 BSX 2007
- Imię:: Krzysztof
zamiana 5 na 6 biegową 2,0 BSX 2007
Witam wszystkich pierwszy raz
Mam Tourana 2,0 BSX z pięcioma biegami i trochę to jest upierdliwe w trasie przy większych prędkościach. Marzy mi się ten szósty bieg. Czy jest to w ogóle możliwe?
- tinware
- Zaawansowany
- Auto:: 1T1 1.6MPI BSE LPG
- Imię:: Kamil
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 23 razy
Re: zamiana 5 na 6 biegową 2,0 BSX 2007
Ja w BSE (1.6MPI 102KM - benzyna + lpg) zlecam za tydzień wykonanie takiej skrzyni na zamówienie - oryginalnie taka skrzynia nie istnieje, będzie zlepiana z kilku. U mnie obecnie 4000 obr/min przy 135km/h, po modyfikacji będzie 4000obr/min przy 155km/h. Jak wszystko pójdzie ok, zrobię tutorial, recenzję i polecę firmy w Polsce, które się podjęły tematu. Myślę, że całościowy koszt takiej modyfikacji powinien zmieścić się w kwocie 4-7tyś. zł brutto.
Rozważ jeszcze wydłużenie piątego biegu, jest to 2-3 razy tańsze.
Ja ze względu na małą moc silnika zdecydowałem rozegrać to na 6 biegach, choć udało mi się dojść do patentu 4000 obr/min przy 160km/h, ale na 5 biegach.
Rozważ jeszcze wydłużenie piątego biegu, jest to 2-3 razy tańsze.
Ja ze względu na małą moc silnika zdecydowałem rozegrać to na 6 biegach, choć udało mi się dojść do patentu 4000 obr/min przy 160km/h, ale na 5 biegach.
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Było gdzieś że do 2.0 w benzynie pakuje się skrzynie od diesla dokładnie to chyba od 1.9 TDI np z golfa 4 z silnikiem 90 lub 110 konnym czyli VP.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- tinware
- Zaawansowany
Ogólnie w Polsce to co chcesz zrobić to temat tabu. Miliardy postów na ten temat na forach internetowych, a żaden nie jest konkretny co i jak zrobić oraz załatwić - tylko takie gdybanie, że fajnie by było mieć szóstkę, czytasz to siódmą noc z rzędu i jak nic nie wiedziałeś tak dalej nic nie wiesz - nikt nie napiszę, że dyferencjał który chcesz użyć nie zmieści się w obudowę sprzęgła i skrzyni lub będzie miał za duży odstęp od wałka ataku, albo że wałek sprzęgłowy nie będzie pasował do Twojego sprzęgła lub uchwyt skrzyni jest inny. Powiem Ci, że firmy nie chcą się nawet podjąć "zaprojektowania" skrzyni - I TO ZA KASĘ! Ale jak już wiesz, jaki dyfer, wałki, obudowy użyć i wyślesz zapytanie do firmy to od razu jest odpowiedź - tak podejmiemy się tego i podają Ci cenę - zwykle w przedziale 3-5 tyś. zł. Nie masz możliwości zwrotu czegoś takiego, bo to produkt na Twoje indywidualne zamówienie, więc jeśli Ci się nowe przełożenie nie podobają to Twój problem. Oczywiście możesz reklamować na zasadzie gwarancji, jeśli faktycznie coś nie działa prawidłowo. Zakładam, że robotę zlecasz pierwszej osobie (mechanik), a drugiej osobie (firma od skrzyń) zlecasz przygotowanie Twojej skrzyni, a swoją sprawną - zwracasz.
Konkretnie - musisz być gotowy na:
1. koszt takiej modyfikacji
2. mieć możliwość uziemienia auta na jakiś czas, nie wszystko może pasować od razu, w końcu to modyfikacja
3. w razie niepowodzenia poniesienie porażki i stratę pieniędzy
Jeśli jesteś zainteresowany, to podaj kod swojej obecnej skrzyni.
To Touran - jaki? Diesel czy benzyna? Jaki kod silnika, pojemność i moc?
Podaj jakie masz obecnie obroty i prędkość (z licznika) na piątce przy Twojej wymarzonej prędkości, z jaką chcesz jeździć (np.150km/h) - nie maksymalnej prędkości auta.
Jakie obroty chcesz uzyskać po modyfikacji na szóstce przy tej prędkości (z licznika)?
Podaj rozmiar opon, jakich używasz?
Konkretnie - musisz być gotowy na:
1. koszt takiej modyfikacji
2. mieć możliwość uziemienia auta na jakiś czas, nie wszystko może pasować od razu, w końcu to modyfikacja
3. w razie niepowodzenia poniesienie porażki i stratę pieniędzy
Jeśli jesteś zainteresowany, to podaj kod swojej obecnej skrzyni.
To Touran - jaki? Diesel czy benzyna? Jaki kod silnika, pojemność i moc?
Podaj jakie masz obecnie obroty i prędkość (z licznika) na piątce przy Twojej wymarzonej prędkości, z jaką chcesz jeździć (np.150km/h) - nie maksymalnej prędkości auta.
Jakie obroty chcesz uzyskać po modyfikacji na szóstce przy tej prędkości (z licznika)?
Podaj rozmiar opon, jakich używasz?
Ostatnio zmieniony śr wrz 18, 2019 12:16 przez tinware, łącznie zmieniany 2 razy.
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Kwestia poszukania. Wiem że pisał o tym Robert z tune up. Do 2.0 benzyna pasuje od TDI. To że nikt nie chce się brać za dziwaczne wydumki to rzecz normalna. Tak jak mechanik woli wymienić w dwóch autach hamulce czy choćby amortyzatory i skasować że 300 zł i dniówka jest. Po co się męczyć z jakimś przypadkiem z błędami z elektryka że dwa dni i co skasujesz ile 100-150 zł?
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- tinware
- Zaawansowany
Zobacz na to:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=rU96FK8Fl64&list=UUMm7Xbm1lp4WDLH-W05WwXg[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=edgaOslWKp0&list=UUMm7Xbm1lp4WDLH-W05WwXg[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=rU96FK8Fl64&list=UUMm7Xbm1lp4WDLH-W05WwXg[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=edgaOslWKp0&list=UUMm7Xbm1lp4WDLH-W05WwXg[/youtube]