Jakie macie filtry kabinowe?
- Ciapek
- Expert
- Auto:: 2.0 DSG BKD '05
- Imię:: B
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
Jakie macie filtry kabinowe?
Jestem ciekaw czy ktoś z Was przy zmianie producenta filtra odczuł różnice oczywiście na lepsze.
Przerabiałem Boscha, Manna, Mahle. Wszystkie oczywiście z węglem aktywnym.
Mam wrażenie że żaden nie wyróżnia się niczym na tle konkurencji. Dym z kominów przejeżdżając przez wsie czuć tak samo, szyba czołowa od wewnątrz brudzi się również w podobnym tempie.
Jakie są Wasze typy?
Pozdr
Przerabiałem Boscha, Manna, Mahle. Wszystkie oczywiście z węglem aktywnym.
Mam wrażenie że żaden nie wyróżnia się niczym na tle konkurencji. Dym z kominów przejeżdżając przez wsie czuć tak samo, szyba czołowa od wewnątrz brudzi się również w podobnym tempie.
Jakie są Wasze typy?
Pozdr
Pozdrawiam!
-
- ____________________
- Auto:: Sharan 7N, CFFB, 2010
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 55 razy
- Otrzymał podziękowań: 39 razy
Re: Jakie macie filtry kabinowe?
Ja dodatkowo oprócz węglowego mam specjalny dla alergików
nie przepuszczający jakieś tam cząstki 
Nie wiem czy działa, czy tylko więcej za niego płace.

Nie wiem czy działa, czy tylko więcej za niego płace.
-
- ____________________
Antysmogowego nie widziałem, dłuższy czas siedzę na zachodzie i tu ten problem nie występuje, ale faktycznie jak latam do PL (okres jesienno zimowy), to przekraczając granicę jakby w mordę szczelił. Ten dym mega czuć.
-
- Początkujący
- Auto:: 2.0 BKD
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
A ja tak z innej beczki zapytam, używa ktoś filtrów firmy Purflux? Czytałem pozytywne opinie ale jakoś mało przekonania mam. Cały czas używam osobiście filtrów od Manna i nie wiem czy jest sens coś w tym temacie zmieniać
- Ciapek
- Expert
- Auto:: 2.0 DSG BKD '05
- Imię:: B
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
A niby Filtron ma jakiś opatentowany system anti bacterial :-)ArkuS pisze:Mam od początku Knechta z węglem.
Niebo lepszy w porównaniu do filtrona.
Pozdrawiam!
-
- Przeglądacz
- Auto:: Touran '09 BKC(BLS GEAR)
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
Filtron bardzo dusił przepływ powietrza.Ciapek pisze:A niby Filtron ma jakiś opatentowany system anti bacterial :-)ArkuS pisze:Mam od początku Knechta z węglem.
Niebo lepszy w porównaniu do filtrona.
-
- Przeglądacz
- Auto:: 1T1 1.9 BLS '06 PFL
- Imię:: Łukasz
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
Ja akurat nabyłem dziś Mann`a, a dokładniej FP2939, jutro montować będę ale czy to będzie wyczuwalne - nie wiem 
Wedle tego co piszą:

Wedle tego co piszą:
Kod: Zaznacz cały
Zalety:
najlepszy wybór dla alergików,
zatrzymuje alergeny dzięki warstwie filtrującej pokrytej biofunkcjonalną powłoką,
system FreciousPlus nie tylko wiąże czynniki uczulające, ale także zmniejsza rozwój bakterii i pleśni,
wysokiej jakości granulat węgla aktywnego absorbuje nieprzyjemne zapachy i szkodliwe gazy, takie jak ozon, dwutlenek siarki czy tlenki azotu.
...
Dodatkową ochronę zapewnia nowoczesny filtr kabinowy FreciousPlus "FP" z powłoką biofunkcjonalną i antymikrobiologiczną MANN-FILTER, który wykorzystuje działanie polifenolu zawartego np. w zielonej herbacie, wiążąc jak w klatce uwalniające się z pyłków alergeny i blokując tym samym rozwój bakterii i pleśni.
-
- Początkujący
- Auto:: Touran II, 2012, 1.2 TSI
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 7 razy
- Kontakt:
Jakieś opinie po chwili użytkowania? Pomału też się przymierzam do wymiany, a jest w czym wybierać.las3rr pisze:Ja akurat nabyłem dziś Mann`a, a dokładniej FP2939, jutro montować będę ale czy to będzie wyczuwalne - nie wiem
Wedle tego co piszą:Kod: Zaznacz cały
Zalety: najlepszy wybór dla alergików, zatrzymuje alergeny dzięki warstwie filtrującej pokrytej biofunkcjonalną powłoką, system FreciousPlus nie tylko wiąże czynniki uczulające, ale także zmniejsza rozwój bakterii i pleśni, wysokiej jakości granulat węgla aktywnego absorbuje nieprzyjemne zapachy i szkodliwe gazy, takie jak ozon, dwutlenek siarki czy tlenki azotu. ... Dodatkową ochronę zapewnia nowoczesny filtr kabinowy FreciousPlus "FP" z powłoką biofunkcjonalną i antymikrobiologiczną MANN-FILTER, który wykorzystuje działanie polifenolu zawartego np. w zielonej herbacie, wiążąc jak w klatce uwalniające się z pyłków alergeny i blokując tym samym rozwój bakterii i pleśni.
- gordon
- ____________________
- Auto:: Touran 1.9 TDI BKC '05
- Imię:: Ireneusz
- Podziękował: 115 razy
- Otrzymał podziękowań: 188 razy
Założyłem taki 1000 km temu, i niestety na razie jakiejś specjalnej różnicy nie widzę/czuję. Może nie tylko płacimy za niego więcej, ale gołym okiem/uchem/nosem to chyba różnicy nie zobaczymy.las3rr pisze:Ja akurat nabyłem dziś Mann`a, a dokładniej FP2939, jutro montować będę ale czy to będzie wyczuwalne - nie wiem![]()
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
- Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 285 razy
- Otrzymał podziękowań: 484 razy
Ja od lat używam f. Mann węglowe i są OK.
Tych dla alergików jakie od 2 lat się pokazały jakoś nie kupuje, czy są lepsze od tych węglowych
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Tych dla alergików jakie od 2 lat się pokazały jakoś nie kupuje, czy są lepsze od tych węglowych

Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
-
- ____________________
Te dla alergików także są węglowe.
Ja dopłacam don mann-a, który niby zatrzymuje jakieś mniejsze cząsteczki i coś tam jeszcze.
Ja dopłacam don mann-a, który niby zatrzymuje jakieś mniejsze cząsteczki i coś tam jeszcze.