Samochód po dzwonie
-
- Auto:: Touran I, 1.9 TDI 2004
- Imię:: Tobiasz
Samochód po dzwonie
Mój Touran dostał dobrze z przodu, dużo złego się narobiło, wybiły poduchy, czeka mnie dużo pracy i dlatego tu jestem. Blacharkę zrobi blacharz z resztą sobie poradzę jeśli ktoś odpowie na moje pytania. Mój samochód to Touran I z 2004 r. 1.9 TDI 101 KM AVQ z klimatronikiem.
1. Pierwsza sprawa czy kokpit od Tourana z klimatyzacją manualną będzie pasował do mojego klimatronika.
2. Czy maska, błotniki, szyba przednia, zderzak, pas przedni, kokpit lampy będą pasowały z Tourana I z innego roku np. 2003 lub 2005.
3. Jakie są różnice pomiędzy moim 101 KM a 105 KM. Podobno jakieś niewielkie? Pytam bo na pewno coś pod maską też będzie trzeba wymienić.
4. Wywaliły dwie przednie poduchy. W zderzaku nie było sensorów i nie wiem gdzie ich szukać. Czy trzeba je wymieniać czy tylko skasować błędy. Czy nowe poduchy, które założę nie wywalą od razu.
Proszę o jakieś podpowiedzi. Samochód dobrze się sprawował. Nie mam serca sprzedawać go na części
1. Pierwsza sprawa czy kokpit od Tourana z klimatyzacją manualną będzie pasował do mojego klimatronika.
2. Czy maska, błotniki, szyba przednia, zderzak, pas przedni, kokpit lampy będą pasowały z Tourana I z innego roku np. 2003 lub 2005.
3. Jakie są różnice pomiędzy moim 101 KM a 105 KM. Podobno jakieś niewielkie? Pytam bo na pewno coś pod maską też będzie trzeba wymienić.
4. Wywaliły dwie przednie poduchy. W zderzaku nie było sensorów i nie wiem gdzie ich szukać. Czy trzeba je wymieniać czy tylko skasować błędy. Czy nowe poduchy, które założę nie wywalą od razu.
Proszę o jakieś podpowiedzi. Samochód dobrze się sprawował. Nie mam serca sprzedawać go na części
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 116 razy
- Otrzymał podziękowań: 697 razy
Re: Samochód po dzwonie
to samo chciałem zapytaćmiemik pisze:Tak się tylko zapytam - jesteś pewny, że chcesz to składać ?
trzymamy kciuki
- misiek775
- Zaawansowany
- Auto:: Touran BSE 2006 LPG
- Imię:: Micz
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowań: 50 razy
1. Sama deska tak, różnice są w zespole nagrzewnicy i w panelu sterownia.1. Pierwsza sprawa czy kokpit od Tourana z klimatyzacją manualną będzie pasował do mojego klimatronika.
2. Do przedlifta pasują blachy z roczników 2003-2006 przy czym w połowie 2006 był już polift więc trzeba uważać, chyba że robisz lift.
3. jakie oznaczenia silników?
4. Nie wiem dokładnie, ale chyba sensor jest gdzieś na tunelu, można skasować crashdate
- MajKu
- Początkujący
- Auto:: 5T 2.0 TDI DSG
- Imię:: MAjCin
- Otrzymał podziękowań: 8 razy
-Sensor air bag musisz wymiotować (jest na tunelu środkowym przedniej części) i zawieść do aut-elektronika który go naprawi kiedyś jak robiłem to 100-150 zł
-teraz po wystrzale jak zamontujesz "nowe" poduszki nic nie wystrzeli.
- jak będziesz szukał błotniki i maskę to weź pod uwagę tzw. podróby są nowe i sprzedawane najczęściej w czarnym kolorze, są trochę gorszej jakości i gorzej pasują ale sa nowe ! jak kupisz używki to mało prawdopodobne żeby były bez rdzy.
Na początek proponuje policzyć wszystkie części oraz blacharza i lakiernika żebyś nie przeinwestował.
-teraz po wystrzale jak zamontujesz "nowe" poduszki nic nie wystrzeli.
- jak będziesz szukał błotniki i maskę to weź pod uwagę tzw. podróby są nowe i sprzedawane najczęściej w czarnym kolorze, są trochę gorszej jakości i gorzej pasują ale sa nowe ! jak kupisz używki to mało prawdopodobne żeby były bez rdzy.
Na początek proponuje policzyć wszystkie części oraz blacharza i lakiernika żebyś nie przeinwestował.
- Lewik
- Zaawansowany
- Auto:: BKC 1,9
- Imię:: Darek
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 35 razy
poszukaj całego przodu w kolorze zamontujesz i bedzie ok
Ja już bym szukał polifta odmłodzisz sobie auto
Ja już bym szukał polifta odmłodzisz sobie auto
- Sąsiad3320
- Początkujący
- Auto:: Touran 2.0 TDI BMM 2007
- Imię:: Kacper
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Również szukał bym już całego przodu od polifta, ale sprawa nie jest taka prosta. Myślałem nad tym kiedyś ponieważ jako pierwsze auto chciałem właśnie tourana, ale nie chciałbym żadnego po roku 2007 1.9 TDI, a 2.0 TDI zauważyłem że Głównie wychodzily z DSG, a automatu również nie chcę. Właśnie tak rozmyślałem by kupić jakiegoś z pierwszych, jeszcze z 1.9 TDI AVQ i zrobić sobie polifta 1t2 (bardziej mi się podoba przód 1t2 niż 1t1), ale jak wgłębiłem się w temat to okazał się dosyć problematyczny ponieważ oprócz wymiany całego przodu, 1t1 i 1t2 różnią się końcówkami podłużnic (nie pamiętam już dokładnie jak te 'końcówki' dokładnie się nazywały, jeśli ktoś wie, prosze mnie poprawić
). Żeby wymienić te końcówki, należy rozwiercić fabryczne zgrzewy, a następnie wspawać nowe.

- MajKu
- Początkujący
- Auto:: 5T 2.0 TDI DSG
- Imię:: MAjCin
- Otrzymał podziękowań: 8 razy
Różniło się mocowanie górne tzw. "okulary" trzeba to przerobić. Końcówki podłużnic są takie same.
Jeszcze jedno który z Was kupił by turka 2004 który jest przerobiony na Lifta ?
Jeszcze jedno który z Was kupił by turka 2004 który jest przerobiony na Lifta ?
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Nikt. Nie dlatego że przerobiony tylko jest podejrzenie że zrobiony może być druciarsko.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- Miki76
- ____________________
- Auto:: Touran 1,9 BXE 133KM 2006
- Imię:: Damian
- Podziękował: 89 razy
- Otrzymał podziękowań: 194 razy
Wszytko zależy jak kto robi jeśli robi do siebie bez zamiaru sprzedaży to jak najbardziej montował bym już nowy przód to jest tak samo jak z naszymi modami robimy kasę wkładamy i tak nikt za to już nie zapłaci ale dla nas jest satysfakcja z tego co zrobione
- Maciej_F
- Expert
- Auto:: Alhambra 7N
- Imię:: Maciej
- Podziękował: 49 razy
- Otrzymał podziękowań: 68 razy
Miki76 pisze: to jest tak samo jak z naszymi modami robimy kasę wkładamy i tak nikt za to już nie zapłaci ale dla nas jest satysfakcja z tego co zrobione

- misiek775
- Zaawansowany
- Auto:: Touran BSE 2006 LPG
- Imię:: Micz
- Otrzymał podziękowań: 50 razy
Jak dla siebie to zawsze warto zrobić. Wystarczy popatrzeć ile jeździ a4 w małyszu z dużym grilem.
- Sąsiad3320
- Początkujący
- Auto:: Touran 2.0 TDI BMM 2007
- Imię:: Kacper
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Faktycznie, przepraszam pomyliło mi się z końcówkami fartuchów
.O nawet tu jest temat o zmianie przodu.
viewtopic.php?f=24&t=229&start=30

viewtopic.php?f=24&t=229&start=30
-
- Auto:: Touran I, 1.9 TDI 2004
- Imię:: Tobiasz
Jeśli dobrze zrozumiałem to ta część w której poducha wywaliła dziurę będzie pasowała od torana z manualną klimą a reszta zostaje u mnie bez zmian.
Jeśli chodzi o blacharkę, poduchy i sterownik air bag to już mi się w głowie trochę rozjaśniło. Dzięki za wyjaśnienia.
Mój samochód już rozkręcony. Pod maską jest więcej szkód niż myślałem. Dostała sprężarka od klimy co spowodowało że silnik przesunął się mocno do tyłu. Na dwa kawałki rozleciała się część do której przykręcona jest poduszka silnika od strony paska rozrządu. Obudowa rozrządu też się posypała. Pokrzywiły się rurki od paliwa i nie tylko. I wiadomo cały pas przedni, wszystkie chłodnice dwie lampy i takie duperele jak zbiorniczek płynu do spryskiwaczy i płynu chłodniczego. Mam zamiar kupić tourana który dostał np. z tyłu. Niestety w ofertach tylko spotykam 105 KM a ja mam AVQ. Szukałem wiedzy na ten temat ale niczego pewnego się nie dowiedziałem dlatego tutaj też zapytam czy z któregoś z tych 105 KM (BKC, BLS, BXE) będą pasowały części do mojego AVQ?
Jeśli chodzi o blacharkę, poduchy i sterownik air bag to już mi się w głowie trochę rozjaśniło. Dzięki za wyjaśnienia.
Mój samochód już rozkręcony. Pod maską jest więcej szkód niż myślałem. Dostała sprężarka od klimy co spowodowało że silnik przesunął się mocno do tyłu. Na dwa kawałki rozleciała się część do której przykręcona jest poduszka silnika od strony paska rozrządu. Obudowa rozrządu też się posypała. Pokrzywiły się rurki od paliwa i nie tylko. I wiadomo cały pas przedni, wszystkie chłodnice dwie lampy i takie duperele jak zbiorniczek płynu do spryskiwaczy i płynu chłodniczego. Mam zamiar kupić tourana który dostał np. z tyłu. Niestety w ofertach tylko spotykam 105 KM a ja mam AVQ. Szukałem wiedzy na ten temat ale niczego pewnego się nie dowiedziałem dlatego tutaj też zapytam czy z któregoś z tych 105 KM (BKC, BLS, BXE) będą pasowały części do mojego AVQ?